Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Καταγγέλλει τις απολύσεις στο Άκτιο-Αμβρακία το Ε.Κ.Λευκάδας-Βόνιτσας

Καταγγέλλει τις απολύσεις στο Άκτιο-Αμβρακία το Ε.Κ.Λευκάδας-Βόνιτσας

1 AKTIO AMBRAKIA 2014 (1)

Ως παράνομες καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας, τις ενενήντα περίπου απολύσεις εργαζομένων της πρώτης εργολαβίας του έργου Αμβρακία –Ακτιο.

Όπως ενημερώνει το Εργατικό Κέντρο, το έργο είχε σταματήσει στην αρχή του χρόνου με 25 απολύσεις συνολικά σε όλες τις εργολαβίες, και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσχεση εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας κάνει μάλιστα λόγο και για  σοβαρές ευθύνες της Διοίκησης του Εργοταξιακού Σωματείου «που το καλοκαίρι του 2013, χτύπησε το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, ενδίδοντας στις πιέσεις της εργοδοσίας, και τους οδήγησε σε διάσπαση και απώλεια δικαιωμάτων και δραστική μείωση των μισθών τους, κόβοντας παράλληλα κάθε επαφή με το Εργατικό Κέντρο. Τώρα με τις συνολικές απολύσεις η Διοίκηση του Σωματείου δέχτηκε να παραμείνουν απλήρωτοι μέχρι να ξεκινήσει το έργο. αρκεί να ξαναπιάσουν δουλειά, αν και όποτε αποφασίσει ο ΑΚΤΩΡ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση-καταγγελία αναλυτικά:

Για τα πεπραγμένα του «κράτους» των «εθνικών μας εργολάβων»
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που συνεδρίασε την Παρασκευή 28-5-2-15 συζήτησε το θέμα της ομαδικής απόλυσης των εργαζομένων στο οδικό άξονα ΑΜΒΡΑΚΙΑ – ΑΚΤΙΟ (εργοτάξιο της Βόνιτσας) και αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να καταγγείλει τις παράνομες απολύσεις ενενήντα περίπου εργαζομένων από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΕΓΕΚ-ΑΚΤΩΡ (Συμφερόντων Μαρούλη – Μπόμπολα) από την πρώτη εργολαβία του έργου ΑΜΒΡΑΚΙΑ –ΑΚΤΙΟ.
Το έργο είχε σταματήσει στην αρχή του χρόνου με 25 απολύσεις συνολικά σε όλες τις εργολαβίες, και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσχεση εργασίας.

Την Τετάρτη 27 Μάη η κοινοπραξία πλήρωσε τρία μηνιάτικα και την επομένη προχώρησε παράνομα στις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων, (κάνοντας πράξη το αίτημα της ΤΡΟΙΚΑ απελευθέρωση των απολύσεων ). Όπως κυνικά δήλωσαν, ο ΑΚΤΩΡ που θα συνεχίσει το έργο θέλει να είναι απαλλαγμένος από τους παλιούς εργαζόμενους.
Κάποιοι εργαζόμενοι μπροστά στον εκβιασμό- «υπόσχεση» της εργοδοσίας ότι θα ξαναπιάσουν δουλειά όταν θα ξαναξεκινήσει το έργο, υπέγραψαν την απόλυση τους.

Να σημειώσουμε ότι η εργοδοσία συνεχίζει να μην πληρώνει δεδουλευμένα δεκάδων εργαζόμενων από το εργοτάξιο του Δρυμού, (πάνω από 100.000 €), παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν δικαστικά.

2. Σοβαρές είναι οι ευθύνες της Διοίκησης του Εργοταξιακού Σωματείου που το καλοκαίρι του 2013, χτύπησε το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, ενδίδοντας στις πιέσεις της εργοδοσίας, και τους οδήγησε σε διάσπαση και απώλεια δικαιωμάτων και δραστική μείωση των μισθών τους, κόβοντας παράλληλα κάθε επαφή με το Εργατικό Κέντρο. Τώρα με τις συνολικές απολύσεις η Διοίκηση του Σωματείου δέχτηκε να παραμείνουν απλήρωτοι μέχρι να ξεκινήσει το έργο. αρκεί να ξαναπιάσουν δουλειά, αν και όποτε αποφασίσει ο ΑΚΤΩΡ.

3. Το Εργατικό Κέντρο σε συνεννόηση και συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου θα πάρουν πρωτοβουλίες για την βοήθεια και υπεράσπιση των εργαζομένων (πολλοί από τους οποίους είναι από την περιοχή του Αγρινίου) .
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο:

Α) Να βάλει τέρμα στην «ασυλία» που συνεχίζουν να έχουν οι μεγαλοεργολάβοι και με την νέα κυβέρνηση, αφού καταφέρνουν να τραινάρουν δημόσια έργα ( το συγκεκριμένο έπρεπε να παραδοθεί το 2013) αυτοί να πληρώνονται από το Υπουργείο και οι εργαζόμενοι να γίνονται κλοτσοσκούφι .

Β) Να ανακαλέσει άμεσα ΟΛΕΣ τις παράνομες απολύσεις των δυο τελευταίων χρόνων.
Γ) Να πάρει μέτρα για να ξεκινήσει και να τελειώσει το έργο, δίνοντας το σε χρήση χωρίς διόδια.
Δ) Να υποχρεώσει την εργοδοσία στην πληρωμή, με βάσει τις δικαστικές αποφάσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Δρυμού καθώς και στην επαναπρόσληψη τους.
Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα στη δουλειά χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς διαβουλεύσεις πίσω από την πλάτη τους.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ 29-5-2015

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.