Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελία για αρχαιοκάπηλους που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ευρυτανία

Καταγγελία για αρχαιοκάπηλους που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ευρυτανία

Ένα πολύ σοβαρό θέμα θίγει το prassia-eyrytanias.blogspot καθώς δημοσιεύει καταγγελία για αρχαιοκάπηλους που δρουν ανεξέλεγκτα στη περιοχή. Είναι πράγματι πολύ σοβαρό το ζήτημα ειδικά σε απομονωμένες περιοχές όπου είναι δύσκολο να έχουν 100% εποπτεία του ζητήματος οι αρμόδιες αρχές.

Το κείμενο του εν λόγω ιστολογίου έχει ως εξής:

Εδώ και λίγες ημέρες δεχτήκαμε επώνυμη καταγγελία από έναν συμπατριώτη μας απο το Λιθοχώρι,που δεν χρειάζεται την στιγμή αυτή να αναφέρουμε το όνομά του,με την οποία μας αναφέρει ότι ιερόσυλοι αρχαιοκάπηλοι διέρρηξαν παράνομα  παλαιό σπήλαιο στο Λιθοχωρι Ευρυτανιας εδώ και ένα μήνα
με “λεία”εκατοντάδες πεντολιρα,γρόσια,φλουριά,αλλά και πολλά ιερά σκεύη.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλων,έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές του τόπου χωρίς όμως να έχουν πράξει τα νόμιμα μέχρι στιγμής.
Επίσης αναφέρει ‘οτι  πρόκειται για την “αποθήκη του Κατσαντώνη” που ετοιμαζόταν για την επίσημη επανάσταση  και ‘οτι το 1823 ο πασσας της Σκονδρας έκαψε το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στα Λεπιανα Ευρυτανίας λίγο πριν ο ηγούμενος έδωσε την περιουσία του μοναστηριού στον Καρασκαϊκη ο οποίος την έκρυψε στο σπήλαιο που έκρυβε ο Κατσαντώνης θησαυρό για την επανάσταση του 1821!!
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή της Ασφάλειας Καρπενησίου  κ.Χ.Μουτσώκο μας τόνισε ότι έχουν ενημερωθεί για την επώνυμη καταγγελία και ότι θα πράξουν τα νόμιμα με επιτόπου έρευνα του ιδίου στο σημείο που υποδεικνύεται.Τις ίδιες ημέρες πάντως στο Αγρίνιο συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι,ένας άνδρας και τρείς γυναίκες ,με παρόμοια σκέυη και νομίσματα.Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει σχέση με το Λιθοχώρι  αλλά καλό είναι να ελεγθεί απο τις αρχές.
Πράγματι μεγάλο πρόβλημα η αρχαιοκαπηλία και η ιεροσυλία στην Ευρυτανία που δίνει και ..παίρνει…με πολλοί κόσμο να είναι αγανακτισμένος και τις  αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Πολιτισμού να είναι αμέτοχες χωρίς να υποδεικνύουν σε κάθε μέρος,σε κάθε χωριό,τους αρχαιολογικούς χώρους ώστε και οι ίδιοι οι κάτοικοι να τους προστατεύουν.
Απο την άλλη με πολλούς απο εμάς πολλά να βλέπουμε αλλά λίγα να λέμε γιατί απλά  ελπίζουμε ότι ο επόμενος τυχερός με το φτυάρι θα είμαστε εμείς οι ίδιοι και για αυτό το λόγο δεν μιλάμε και κάνουμε τους παλαβούς!!
Βέβαια το πρωτεύων λόγο έχουν οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές – δικαστικές αρχές ώστε να ερευνήσουν την καταγγελία του συμπατριώτη μας με τα στοιχεία που παραθέτει.Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.