Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

H κατασκευή ενός παραδοσιακού φούρνου στο Αγράμπελο

H κατασκευή ενός παραδοσιακού φούρνου στο Αγράμπελο
 Δείτε μέσα από της φωτογραφίες του Γιώργου Τσέλιου, πως γίνετε έναςπαραδοσιακός ξυλόφουρνος με τον παλιό τρόπο.
   Στις αρχές Ιουλίου μια οικογένεια στο Αγράμπελο άρχισε να κατασκευάζει έναπαραδοσιακό βλάχικο φούρνο. Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών…..

Υλικά που χρησιμοποιούνται  για τον φούρνο:

Τσιμεντόλιθοι (για τη βάση)

Κομμάτια από παλιά κεραμίδια
πέτρες
χώμα-πηλός από βουνό
Άχυρα
νερό
Ξεκίνημα κατασκευής  παραδοσιακού φούρνου
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση με τσιμεντόλιθα και με διάφορες πέτρες και στη συνέχεια με μέτρο ένα ταψί παίρνουμε τα μέτρα για το νέο φούρνο. Στη συνέχεια αφού πρώτα κοσκινίσουμε το χώμα, φτιάχνουμε λάσπη με χώμα και νερό και προσθέτουμε και άχυρα για μα δέσει καλύτερα το χαρμάνι. Το χαρμάνι το πατάνε οι γυναίκες με τα πόδια μέχρι να γίνει έτοιμη λάσπη. Αμέσως μετά  όταν το μίγμα είναι  έτοιμο, το παίρνουνε οι γυναίκες  και το φτιάχνουνε μπάλες. Πετάνε τις μπάλες από χώμα με δύναμη πάνω στη βάση, και όταν  αυτή γεμίσει αρχίζουνε και το χτυπάμε με την  παλάμη για να γίνει ίσιο, και μετά το σκεπάζουνε γα να μην σκάσει. Όταν στεγνώσει καλά μαζεύουνε σπασμένα κεραμίδια και πετραδάκια και τα βάζουμε έτσι ώστε να γίνει κυκλικό ο θόλος του φούρνου.  Όταν φτιάξουνε το θόλο τον χτυπάνε με την παλάμη τους  και μετά ρίχνοντας νερό το γυαλίζουν με τα χέρια τους
 Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου

Ο νέος φούρνος πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός. Όταν πια στεγνώσει ο πηλός, πρώτα βγάζουνε από μέσα τα κεραμίδια και τις πέτρες και υστέρα καίνε  το φούρνο με πολλά ξύλα για δύο  ημερόνυχτα.

Διαβάστε περισσότερα:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.