Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Καταστροφή από εμπρησμό στο βυζαντινό μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών στο Νεοχώρι! (φωτό)

Καταστροφή από εμπρησμό στο βυζαντινό μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών στο Νεοχώρι! (φωτό)

1
Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από φωτιά στο εκκλησάκι στο βυζαντνό Μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών που βρίσκεται κοντά στο Νεοχώρι Οινιάδων, στη διαδρομή για την παραλία του Λούρου. Πιθανότατα-βάσει ενδείξεων- αποτέλεσε στόχο εμπρηστών καθώς πυρκαγιά σημειώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες . H δεύτερη πυρκαγιά σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με την Π.Υ. Μεσολογγίου, που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της προανάκρισης,  να ειδοποιείται και στις δύο περιπτώσεις, πολύ αργότερα, όταν τα συμβάντα έγιναν αντιληπτά και η φωτιά είχε πλέον σβήσει απο μόνη της.

Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην εκκλησία του μοναστηριού , γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο. Πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς χρονολογείται γύρω στο 1742 (η μοναδική ημερομηνία που διασώζεται και αφορά την κτίση του ηγουμενείου).
Ιστορικά το μοναστήρι είχε αποτελέσει κέντρο των επαναστατημένων Νεοχωριτών και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα πυρπολήθηκε το ηγουμενείο και τα κελιά του. Με τη λήξη του αγώνα το μοναστήρι ερημώθηκε από το μεγαλύτερο αριθμό των μοναχών. Δυστυχώς βρέθηκαν σήμερα άνθρωποι για να πυρπολήσουν την εκκλησία του…
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

  1. EΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Ντροπή καί αισχος. Θέλω να πιστεύω ότι οι βάνδαλοι αυτοί δέν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Αν όμως είναι τότε πρέπει όλοι να κλάψουμε γιά τα χάλια μας.

  2. Emy

    Πραγματικά, απορώ πόσο απαίσια κτήνη είναι αυτά τα όντα που έκαψαν την εκκλησία,απορώ πόση αμορφωσιά και ξεφτίλα δέρνει κάποια δίποδα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.Ελπίζω να τους πιάσουν.

  3. Λ.Μ.

    Ίσως και να ξεχάστηκαν αναμμένα κεριά! Μπορεί ακόμη κάποιο καντήλι αναμμένο να έπεσε και ν προκάλεσε την πυρκαυιά. Ειδικά αν είναι ανοιχτή κάποια θύρα του ναού και περνάει ο άνεμος μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε κατά την προσέλευση και κατά την απόχώρησή μας από εξωκκλήσια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.