Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος:Απ’ τα πιο πετυχημενα-Νέα & παραλειπόμενα.

Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος:Απ’ τα πιο πετυχημενα-Νέα & παραλειπόμενα.
Απ τα πιό πετυχημένα και ενδιαφέροντα που έγιναν στην πόλη μας ήταν το συνέδριο “Κατοχή-αντίσταση-εμφύλιος.Η Αιτ/νια την δεκαετία 1940-50.”που συνδιοργάνωναν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους N. Αιτωλ/νίας, Ν. Ευρυτανίας και το Κέντρο Έρευνας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.
-Ως προς τις ομιλίες: Την πρώτη μέρα πιο ενδιαφέρουσα κρίναμε την θεωρία του Herman Frank Meyer.Για όσους δεν γνωρίζουν ο ομιλητής αυτός ήταν γιός στρατιώτη της Wehrmacht και έχει εκδόσει το βιβλίο “Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα.Τα αιματηρά ίχνη της 117 μεραρχίας καταδρομών στη Σερβία και στην Ελλάδα” ενώ θετική εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία της κ.Μπάδα για τις εκτελέσεις γυναικών στο Αγρίνιο.Υπήρχαν και άλλες ομιλίες αξιόλογες,(π.χ να αναφέρουμε τον Ν.Χούτα, ο οποίος μας έκανε εντύπωση ότι ήταν αρκετά νεαρός σε ηλικία και είχε αρκετά ενδιαφέρουσα ομιλία) Σε μερικές βέβαια περιπτώσεις ορισμένοι ομιλητές διάβαζαν αποσπάσματα από βιβλία που ήδη κυκλοφορούν.Για όσους δεν είχαν εξειδικευμένες γνώσεις ήταν προφανώς ενδιαφέρον, δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο για τους ιδιαίτερα “μυημένους” στην επιστήμη της Ιστορίας.
-Άρτια οργανωμενη η εκδρομή στο Καρπενήσι.Οι συνεδριακές μέρες στο Αγρίνιο μας κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον από ότι στο Καρπενήσι.Όμως και μόνο το γεγονός ότι 2 πούλμαν με φοιτητές και νεαρό κόσμο στη συντριπτική πλειοψηφεία έφυγαν για το Καρπενήσι, αυτό και μόνο είναι επιτυχία.Πολλοί από αυτούς ήταν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,άλλοι με καταγωγή από το Αγρίνιο και άλλοι όχι.Το Παπαστράτειο ειδικά την Κυριακή το πρωί ήταν ασφυκτικά γεμάτο.Οι Αγρινιώτες αγκάλιασαν την εκδήλωση.
-Ευτράπελα:Την πρώτη μέρα βρεθήκαν στις καρέκλες του Παπαστρατείου ολόκληροι πάκοι από φωτοτυπίες.Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν συμπληρωματικά του συνεδρίου, στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι ήταν έγγραφα της εποχής με εντονότατο πολιτικό περιεχόμενο Πάνω τα έγγραφα αυτά ήταν σημειωμένα με μαύρο στυλό τα σημεία που..ήθελαν να καταδείξουν(!).Ποικίλες αντιδράσεις:Άλλοι τα κοίταγαν με απορία, άλλοι ενοχλήθηκαν και αρκετοί γέλαγαν.
Εδώ να σημειώσουμε ότι κατά γενική παραδοχή το συνέδριο κράτησε πολύ καλές “πολιτικές” αποστάσεις και έδωσε ισότιμο βήμα λόγου σε όλες τις απόψεις.
Αναμενόμενο ήταν επίσης ο διάλογος να ανάψει σε πολλά σημεία με πρωταγωνιστές ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που ζήσαν τις σκληρές αυτές εποχές.Η αλήθεια έιναι ότι κρατήσαν κάποιο μέτρο.
“Συγχαρητήρια”: Σε ποιούς άλλους, στους βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που η συντριπτική τους πλειοψηφία έλαμψε δια της απουσίας της.Τι φοβηθήκατε;Μήπως “καήτε” με την παρουσία σας σε συνέδριο με συναφές πολιτικό περιεχόμενο;Η μήπως θα δικαιολογηθείτε ότι λείπατε στα συνέδρια η σε άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις;Βεβαια όταν πρόκειται για χοροεσπερίδες και κοσμικές εκδηλώσεις, τότε προφανώς έχει περισσότερο ενδιαφέρον για σας.
Συγχαρητήρια: σε όλους τους διοργανωτές.Και φυσικά τέτοιες εκδηλώσεις να διοργανώνονται τακτικότερα στην πόλη μας.Εις το επανιδείν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.