Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Καφέ και δημόσιοι χώροι στο Αγρίνιο: τάξη ή αυθαιρεσία;

trapezoΤο τελευταίο διάστημα στο Αγρίνιο παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο θέμα των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων σε σχέση με τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Σημαντικός αριθμός από καφέ και ουζερί πέρασε από την βάσανο των πρώτων επισκέψεων της Πολεοδομίας και έγιναν αρχικά οι σχετικές συστάσεις ενώ ακολούθησαν και πρόστιμα. Πρόκειται για πρόθεση που έχει εκφράσει πολλές φορές ο δήμος Αγρινίου σχετικά με το να μπει μια τάξη στον κλάδο αλλά και να υπάρξει μια τάξη και μια ομοιομορφία στους κοινόχρηστους χώρους. Ήδη αρκετοί καταστηματάρχες άρχισαν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις που τους έγιναν, έχοντας όμως ανοιχτά τα μάτια τους τι θα κάνουν και οι υπόλοιποι του κλάδου.

Μέσα στην γενική κινητικότητα πάντως υπήρξαν απορίες σχετικά με το πού πάει όλη η διαδικασία διότι οι υποδείξεις που έγιναν κάπου προέβλεπαν αφαίρεση τέντας ή διαχωριστικού ή ακόμη και περίπτωση με μερικά καλώδια που κρέμονταν από κολώνα κοντά σε κατάστημα. Κάπου όμως, με παραβιάσεις εμφανέστατες στον δημόσιο χώρο, μοιάζει να μην ίδρωσε το αυτί κανενός.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να δουν πώς θα οργανωθεί το όλο ζήτημα καθώς θα εμπλακεί σίγουρα εκτός από την Πολεοδομία και η επανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία, όπως και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου στην οποία είναι πρόεδρος και ο αρμόδιος για τα καταστήματα και τους κοινόχρηστους χώρους, αντιδήμαρχος κ. Γ. Μελιάδης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Εστίασης Αναψυχής Αγρινίου κ. Χρήστος Τσιρώνης λέει σχετικά στο «Γεγονός»: «Καλώς γίνονται οι έλεγχοι γιατί πολλοί συνάδελφοι είχαν ξεφύγει με υπερβολικές κατασκευές. Από την άλλη αυτό που θέλουμε εμείς είναι να μην γίνουν υπερβολές από τους αρμόδιους γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νόμος που ακολουθεί η Πολεοδομία είναι από τη δεκαετία του ’70 και δεν έχει πλήρη εφαρμογή στις μέρες μας. Κι εμείς θέλουμε να βγουν οι νάιλον κατασκευές, κάποια πρόσθετα που είναι μόνιμα και γενικά να βελτιωθεί η εικόνα. Υπάρχουν κάποιες κατασκευές σε χαμηλό ύψος, μη μόνιμες από πλέξιγκλας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Γενικά είμαστε υπέρ της σκέψης του δήμου να υπάρξει μια ομοιομορφία προοδευτικά και να λείψουν οι υπερβολές. Απλά, ως σύλλογος, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να ισχύσει ο ίδιος κανόνας για όλα τα καταστήματα, είτε είναι στο κέντρο είτε στην περιφέρεια του δήμου»
Λιγότερο αισιόδοξος, όμως, μοιάζει να είναι ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ στην Ηλία Ηλιού: «Προσωπικά μου έγινε μια παρατήρηση και συμμορφώθηκα άμεσα γιατί πιστεύω στη ανάγκη για νομιμότητα ώστε να φτάσουμε στην ισονομία. Παρότι θεωρώ ότι θα υπάρξουν υπερβολές είμαι υπέρ του να επικρατήσει ορθολογισμός και να σεβαστούμε τον δημόσιο χώρο. Όμως μια βδομάδα τώρα από όταν πέρασαν και έκαναν παρατηρήσεις οι υπηρεσίες συνεχίζει η ίδια εικόνα από συναδέλφους που δεν φαίνονται να επηρεάζονται από τίποτε. Και το θέμα δεν είναι μόνο εδώ στο κέντρο. Δεν υπάρχει μόνο η Ηλία Ηλιού και η πλατεία. Υπάρχει και η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Κωνσταντίνος και το Παναιτώλιο και παντού. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «κάνουμε έλεγχο» όταν επιτρέπουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό οπουδήποτε αλλού. Αλλά και στο κέντρο, φοβάμαι ότι συνάδελφοι, οι οποίοι μάλιστα θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι νομότυποι, δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν πίσω κατασκευές και παρεμβάσεις που είναι κάτι παραπάνω από μόνιμες. Μίλησα και με τους ανθρώπους στη Πολεοδομία και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και προσωπικά εξήγησα ότι το θέμα των προστίμων δεν είναι η λύση. Τι να το κάνω εγώ το πρόστιμο όταν ο άλλος δεν θα συμμορφωθεί ποτέ; Όταν θα πάει να κάνει διακανονισμό και θα αρχίσει να πληρώνει ένα πρόστιμο το 2018; Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με αθέμιτο τρόπο ως προς εμένα που συμμορφώθηκα; Ξέρετε πολύ καλά ποιο είναι το κόλπο, ειδικά μετά την κρίση: κάποιοι δεν καταλαβαίνουν από πρόστιμα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνουν τίποτε. Είναι πιο… ανθεκτικοί, να το πώς έτσι και μπορούν να μην συμμορφωθούν όπως κάνω εγώ η κάποιος άλλος. Ε, λοιπόν εγώ εξήγησα σε όλους, συναδέλφους και δήμο, ότι δεν είμαι διατεθειμένος να παρακολουθήσω πάλι το γνωστό έργο κοροϊδίας με τα δήθεν πρόστιμα. Μιλάω επώνυμα και θα κινηθώ αρμοδίως, ζητώντας αποζημίωση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Κι επαναλαμβάνω, δεν με ενδιαφέρει μόνο το κέντρο. Είμαστε ένας δήμος κι ό,τι υποχρεούμαι να κάνω εγώ υποχρεούται να κάνει και ένα μαγαζί στα Παρακαμπύλια ή στα Καλύβια ή οπουδήποτε»
Τι λέει όμως για το όλο θέμα ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μελιάδης; Ζητά χρόνο για να φτάσουν οι έλεγχοι παντού, θυμίζει ότι υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες, ενώ υπόσχεται ισονομία: «Για τον δήμο είναι θέμα πολιτικής, αν θέλετε, να μην παρουσιάζει ο δημόσιος χώρος την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. Ξεκαθαρίζω ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει παραβάτης και το όνομά του. Η δική μου υπόσχεση είναι ότι δεν θα γίνει καμιά διάκριση. Βέβαια, σε έναν δήμο που φτάνει μέχρι το Θέρμο αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστούμε χρόνο. Πάντως έχουμε σαν στόχο την ομοιομορφία, ενώ οι προτάσεις μας για το νόμιμο και αποδεκτό πλέξιγκλας του 1,60 υιοθετούνται μέχρι στιγμής. Δεν επιθυμούμε να αρχίσουμε να ρίχνουμε πρόστιμα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε, ενώ σε κάθε περίπτωση οφείλω να θυμίσω ότι αν μας γίνει καταγγελία είμαστε υποχρεωμένοι να επιληφθούμε. Θεωρώ όμως ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρόνος και σε κάθε περίπτωση θα το ξαναπώ: η δική μου διαβεβαίωση είναι ότι δεν θα παίξει κανένα ρόλο το όνομα του καταστηματάρχη και δεν θα υπάρξουν διακρίσεις, παρά μόνο ότι προβλέπεται από τον νόμο. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να φύγουν οι μόνιμες και αντιαισθητικές κατασκευές και να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χώρος τώρα, πριν γενικευτούν οι εικόνες που όλοι ξέρουμε και θέλουμε να αποφύγουμε»
Αν είναι νωρίς ακόμα για να κριθούν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων, ένα ζήτημα που επισημάνθηκε πιο πάνω καλόν είναι να μένει πάντα στο μυαλό όλων. Η πόλη που ζούμε είναι γνωστή, η χώρα στην οποία ανήκει επίσης, και μέχρι στιγμής αυτοί που περνάνε καλά είναι εκείνοι που παρανομούν, που αγνοούν υποχρεώσεις και πρόστιμα και που δεν ιδρώνει το αυτί τους γιατί είναι κάπως πιο «ίσοι» από τους άλλους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. pol

  Καφέ και δημόσιοι χώροι στο Αγρίνιο: τάξη ή αυθαιρεσία;
  Εγώ βλέπω παντού Αυθαιρεσία.
  Σε όλο τον εμπορικό ιστό της πόλης.
  Καταστήματα,Εμπορικά,εστίασης , καφέ,κλπ
  Δεν συμβαδίζουν με τα τετραγωνικά του κυρίως καταστήματος τα τραπεζο καθίσματα των πεζοδρόμων και πλατειών που έχουν τοποθετηθεί άναρχα χωρίς κανένα σχεδιασμό και το ένα πάνω στο άλλο.
  Δεν μπορεί στο βωμό του ανταγωνισμού και του άναρχου κέρδους να πίνει καφέ, ποτό, κάποιος στον σβέρκο του άλλου.
  Είναι σκέτη αηδία και αντιαισθητικό αυτό που συμβαίνει σε πολλά σημεία της πόλης.
  Για υπεύθυνους – Ανεύθυνους να μην μιλήσω καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.