Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Καύσωνας μεν, αλλά όχι και πρωτοφανής

Καύσωνας μεν, αλλά όχι και πρωτοφανής

Διανύουμε τη ζεστότερη- μέχρι σήμερα -περίοδο του καλοκαιριού και καθώς πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο που ήδη μετράει αρκετές μέρες και θα μετρήσει άλλες δύο στην ακραία μορφή του και άλλες τέσσερις σε παρεμφερή ένταση, καλό είναι να δοθούν μερικές πληροφορίες κυρίως σε εκείνους που έχουν πανικοβληθεί. Η ΕΜΥ, λοιπόν, ως κρατικός φορέας εξέδωσε όπως ήταν φυσικό προειδοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς και ο καύσωνας είναι ένα τέτοιο φαινόμενο. Παράλληλα στο χτεσινό δελτίο ειδήσεων η υπεύθυνη του τμήματος που συνεργάζεται με τη ΝΕΤ ανέφερε και το Αγρίνιο στις πόλεις που πρόκειται να πληγούν από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κανένα παράξενο. Το Αγρίνιο παραδοσιακά είναι από τις ζεστότερες πόλεις της χώρας. Η είδηση όμως συνδυάστηκε με περιγραφές που από μια μερίδα του κόσμου θεωρούνται ανησυχητικές, καθώς υπάρχουν πολίτες που αγχώνονται υπερβολικά με τα καιρικά φαινόμενα. Ο λόγος είναι ότι έγινε αναφορά πως στο εσωτερικό της χώρας θα υπάρξουν και θερμοκρασίες της τάξης των 42 βαθμών.

Χωρίς να μπορεί να προδικάσει κανείς την εξέλιξη ενός τέτοιου φαινομένου(το ίδιο π.χ. ισχύει και με την ένταση των ανέμων)ας δούμε ποια είναι η πρόβλεψη για το διήμερο: Στη διεύθυνση http://www.hnms.gr/hnms/greek/forecast/forecast_city_html?&dr_city=Agrinio μπορείτε να δείτε την πρόβλεψη της ΕΜΥ για το διήμερο σήμερα και αύριο όπου θα διαπιστώσετε ότι η μέγιστη θερμοκρασία που δίνεται είναι των 39 βαθμών και τις δύο μέρες και μάλιστα στις 12 το μεσημέρι και όχι στις 3. Παράλληλα οι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στις 3 ή τις 4 το πρωί θα είναι στους 22 βαθμούς, τιμή μάλλον ενθαρρυντική. Η πρόβλεψη, επίσης, της ΕΜΥ για τη βδομάδα που διανύουμε κάνει λόγο ότι από Δευτέρα θα υπάρξει μια πρώτη υποχώρηση της θερμοκρασίας στην περιοχή των 37 βαθμών περίπου. Κοινώς, ναι μεν 39άρια, αλλά όχι δραματικά πράγματα.

Την ίδια ώρα, άλλα αξιόπιστα site όπως το freemeteo.gr έχουν ανάλογες μη ανησυχητικές προγνώσεις. Στο συγκεκριμένο site συνεργάζεται ο Δ. Ζιακόπουλος πρώην διευθυντής της ΕΜΥ που κάνει λόγο για “μεγάλης διάρκειας, αλλά όχι ανυπόφορο  καύσωνα”. Εδώ η πρόβλεψη είναι για 38 σήμερα και 39 βαθμούς αύριο, ενώ από την Παρασκευή γίνεται εκτίμηση για 37 βαθμούς μέχρι την Τρίτη που θα πέσει η θερμοκρασία. Ανάλογες εκτιμήσεις και στο αμερικάνικο μεγάλο μετεωρολογικό δίκτυο πρόβλεψης accuweather.com που διαθέτει σταθμό στο παλιό αεροδρόμιο(στέλνει μετεωρολογικές προβλέψεις και στο ΝΑΤΟ)και στη διεύθυνση http://www.accuweather.com/en/gr/agrinio/176772/daily-weather-forecast/176772 κάνει λόγο για 40άρι αύριο και 39άρια σήμερα και το Σάββατο αλλά με τις ελάχιστες τιμές ακόμη και στους 21 βαθμούς κάτι που δεν προσκαλεί δυσφορία.

Να σημειωθεί ότι, πλέον, η μετεωρολογικές προγνώσεις διαθέτουν αλγόριθμους που στην πρόγνωση της θερμοκρασίας περιέχουν και τον λεγόμενο “δείκτη δυσφορίας” και τον οποίο , αν είστε σε ξένο site, θα τον αναζητήσετε στην ένδειξη “feel like”. Αυτός ο δείκτης περιλαμβάνει την ύπαρξη ανέμων, την υγρασία και γενικά στοιχεία που μπορεί να κάνουν μια θερμοκρασία 40 βαθμών να μοιάζει 37 ή να μοιάζει αντίστροφα 45! Θυμηθείτε ότι την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών το 2007, όταν κάηκε ο μισός νομός, η θερμοκρασία έμεινε για 25 μέρες πάνω από 38 βαθμούς και υπήρξαν μέρες με “feel like” 49 βαθμούς!

Τέλος δυο συμβουλές: Μην εμπιστεύεστε τα θερμόμετρα στους δρόμους γιατί συνήθως δείχνουν ακόμη και 3 ή 4 βαθμούς παραπάνω. Και θυμηθείτε το ρητό που λέει “όποιος γκρινιάζει για τον καιρό, ζεσταίνεται περισσότερο”!

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.