Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Κι αν ακόμα βρεθεί πετρέλαιο, θα γίνει Τέξας… η Αιτωλοακαρνανία;

Κι αν ακόμα βρεθεί πετρέλαιο, θα γίνει Τέξας… η Αιτωλοακαρνανία;

kleisoura192

Η φωτογραφία του Εθνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του 1962 στην Κλεισούρα δείχνει τον ενθουσιασμό από τις γεωτρήσεις και την ύπαρξη πετρελαίου, τόσο από Υπουργούς όσο και από κατοίκους της περιοχής.

Σήμερα 50 και πλέον χρόνια μετά, η συζήτηση αυτή άναψε για τα καλά. Κανένας όμως δεν κατανοεί ότι ναι μεν υπάρχει πετρέλαιο σε “δικά του ” χώματα, αυτά που μένει, με τη διαφορά ότι το ίδιο δεν είναι δικό του.!

Προσφάτως ξεκίνησαν προκαρτακτικές έρευνες και κατατίθονται προσφορές στη Δυτική Ελλάδα. Αν υποτεθεί ότι πετρέλαιο υπάρχει και πέραν του οικοπέδου 7 της Λευκάδας, στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία τι θα σημάνει αυτό για την τοπική κοινωνία;

1) Περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι στις εγκαταστάσεις εξώρυξης για να υποστηρίζονται τα έργα.

2) Μερικές δεκάδες μηχανικοί και άλλο προσωπικό εταιριών θα νοικιάσουν σπίτια στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι

3) ( Εδώ έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα) Κάποιοι θα απασχοληθούν στα έργα από τις γύρω περιοχές.

4) ( Και εδώ επίσης)Πιθανόν κάποιες εταιρίες να ανοίξουν υποπαραρτήματα για τις άμεσες ανάγκες τους σε κοντινές πόλεις.

5) Το πιο βασικό όφελος θα είναι το μακροοικονομικό, δηλαδή οι τιμές στα καύσιμα και η τόνωση της οικονομίας της χώρας μας, στο βαθμό που θα επιτραπούν από τα μνημόνια και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Με άλλα λόγια η υπόθεση υδρογονάνθρακες δεν θα μετατρέψουν την Αιτωλοακαρνανία σε…Τέξας. Η ερώτηση είναι ρητορική. Και τα όποια οικονομικά οφέλη θα πηγαίνουν και θα έρχονται σε “κλειστό δίκτυο διακίνησης” αφήνοντας ελάχιστα στον τόπο.Τα  δε εργοτάξια θα είναι ένα παράλληλο σύμπαν στην τοπική μας κοινωνία και τα προϊόντα εξώρυξης θα πηγαίνουν στην Κεντρική Διαχείριση. Αυτά για να μπαίνουν κάποιες προσδοκίες σε ρεαλιστική βάση, μιας που είναι καλοκαίρι και επιτρέπονται τα όνειρα θερινής νυκτός…

Άγριος

Υ.Γ. Τέξας δεν γινόμαστε…εκτός και αν…πονηρέψουμε, τότε μόνο μπορεί και να πάρουμε λίγο τη δόξα του..

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Dallas citizen

  Vq Chatzimanuil για πες μας από που προκύπτει η πιο βλάχικη πολιτεία το Texas?Σε πληροφορώ ότι κ να ήθελες να τους μοιάσεις ,μόνο στα όνειρα.Μιλαμε για έτη φωτός.

 2. Noname

  Κ το μεγαλυτερο κοιτασμα της γης να βρεθει στν Αιτωλοακαρνανια ειναι ικανοι οι αρμοδιοι φορεις,τοπικη αυτοδιοικηση κ οι ιδιοι οι βουλευτες μας να ανακοινωσουν οτι θα ανηκει διοικητικα κ οικονομικα μισο στη Πατρα κ μισο στα Γιαννενα.
  Δν ειναι το προβλημα μας εδω το πετρελαιο,άλλα ειναι.

 3. Πανέ-6

  200.000 πολίτες της Αιτ/νιας απαιτούμε να βρεθεί πετρέλαιο και να γίνει η περιοχή Τέξας, ΤΩΡΑ! Πριν μας τα πάρει η ρουφήχτρα Πάτρα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.