Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Ερώτηση ΚΚΕ για “οικολογική καταστροφή από φωτοβολταϊκά στην Αιτωλοακαρνανία”

Επίκαιρη Ερώτηση, για την, όπως υποστηρίζει “τεράστια οικολογική καταστροφή από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου Ν. Αιτωλοακαρνανίας”, κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕΝίκος Μωραΐτης.

Ζητά άμεση παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα, να προστατευθεί η δημόσια περιουσία, να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Για το θέμα το ΚΚΕ είχε καταθέσει και απλή Ερώτηση στη Βουλή.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνει:

«Στην κτηματική περιφέρεια του τοπικού διαμερίσματος Θυρίου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Νομού Αιτωλοακαρνανίας ιδιωτική εταιρεία (κατά πληροφορίες κινέζικων συμφερόντων) έχει προβεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη θέση Γρίνα. Όχι μόνο σε έκταση ιδιόκτητη που έχει αγοράσει, αλλά με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους (Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Κτηματικές Υπηρεσίες Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών) έχει αποξηλώσει τεράστιες εκτάσεις δάσους καταστρέφοντας αιωνόβια δένδρα. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Πρόκειται για τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Μπροστά στη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη, λίγη αξία έχει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας. Ίσως αυτή είναι η περιβόητη “πράσινη” ανάπτυξη που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, η ίδια εταιρεία απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους στην πλειοψηφία μετανάστες με μεροκάματα 15-20 ευρώ με 15 ώρες εργασίας χωρίς ασφάλιση – εργασιακός μεσαίωνας στην κυριολεξία. Γι’ αυτό τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Υπουργείου Εργασίας που με τις υπηρεσίες του (ΙΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας) αφήνει να καταστρατηγείται κάθε εργασιακό δικαίωμα από ό,τι έχει απομείνει.

Ωστόσο, οι νόμοι εξαντλούν την αυστηρότητα σε φτωχούς ανθρώπους της υπαίθρου, σε λαϊκές οικογένειες που προσπαθούν κόβοντας μικρές ποσότητες καυσόξυλων να ζεσταθούν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

  1. Θα παρέμβουν άμεσα τώρα για να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα;

  2. Θα προστατέψουν τη δημόσια περιουσία;

  3. Θα εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους;

Ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης».

http://www.902.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.