Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Κλέβουν μέχρι και τα μεταλλικά εξαρτήματα των τάφων

NEKROTAFEIAMYSTIKAΚαταγγελίες για ελλιπή φύλαξη του νεκροταφείου του Αγίου Γεωργίου

Διαστάσεις λαμβάνει, σύμφωνα με καταγγελία που δεχθήκαμε, η αφαίρεση μεταλλικών τμημάτων από τάφους στο Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, ακόμα και τμημάτων μαρμάρων.

Φαίνεται ότι κάτι η ελλιπής φύλαξη, κάτι οι γνωστοί «κυνηγοί μετάλλου» που επεκτείνουν τις «δραστηριότητές» τους, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών που αρκετές φορές φθάνουν τα εκατοντάδες ευρώ.
Το πλέον σύνηθες, είναι να αφαιρούνται οι κρίκοι, κατά κανόνα μπρούτζινοι, που υπάρχουν στις τέσσερις άκρες της μαρμάρινης ταφόπλακας και χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή της ή την αφαίρεσή της. Πολλές φορές οι κρίκοι αυτοί είναι βιδωτοί επάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια, και η αφαίρεσή τους είναι σχετικά εύκολη διαδικασία. Καθώς μάλιστα είναι και αρκετά βαρύς, υποθέτουμε ότι αποφέρουν καλή τιμή από αυτούς που γίνονται αποδέκτες των βέβηλων κλοπιμαίων.
Παρόμοιες χειρολαβές όμως ή μεταλλικά μοτίβα και σταυροί, υπάρχουν και σε άλλα σημεία των τάφων, τα οποία επίσης αφαιρούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεταλλικά καντηλάκια, των τάφων, διακοσμητικές αλυσίδες και οτιδήποτε μεταλλικό εξάρτημα, και όχι μόνο, που μπορεί να αποσπαστεί.
Όπως μας αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, οι ζημιές αυτές κάθε άλλο παρά αθώες είναι, καθώς πέρα από την οδύνη που προκαλούν στους συγγενείς, αυτοί πρέπει με τη σειρά τους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να τις επιδιορθώσουν.
Η ευθύνη της φύλαξης του νεκροταφείου ανήκει στον δήμο, ο οποίος και θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Κώστας Καρακώστας
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος Κ.

    Αν η Αστυνομία θέλει μπορεί να τους βρεί. Πριν από ένα μήνα σήκωσαν και τα αλεξικέραυνα στο ΓΕΛ Γαβαλούς και στο νηπιαγωγείο. Οι τοπικές κοινωνίες τους ονοματίζουν, η αστυνομία δεν μπορεί; Πόσοι τελος πάντων είναι οι κλεπταποδόχοι; Και από πού αντλούν δύναμη και θράσος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.