Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Κλείδωσαν οι εκλογές, πιθανότερη ημερομηνία η 20ή Σεπτεμβρίου

tsipras708_64

Άμεση προσφυγή στις κάλπες έβγαλε η πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, το μεσημέρι στη Βουλή. Μάλιστα το Reuters επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει μήνυμα στους έλληνες πολίτες στις 8 το βράδυ εξηγώντας την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες.

Ενδέχεται εντός της ημέρας να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην δώσει διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, αλλά -προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες- να καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος είναι το Συμβούλιο να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να συμφωνηθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή που εκλέχθηκε έπειτα από διάλυση της προγούμενης Βουλής δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσουν 12 μήνες. Η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31/12/2014 εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Επομένως, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να προκηρύξει απευθείας εκλογές, αλλά πρέπει να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στα κόμματα τις τριήμερες διερευνητικές εντολές.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με στόχο να συντμηθεί ο χρόνος, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα συμφωνηθεί ότι χωρίς τη στήριξη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση, άρα θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Επίσης, οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστες κι όχι με σταυρό προτίμησης, επειδή δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές.

Συνεδριάζει και η Αριστερή Πλατφόρμα

Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία, στην οποία συμμετέχουν και μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να συνεδριάζει σε αίθουσα της Βουλής, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

http://news.in.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.