Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Κλείνει μια ιστορία 106 ετών στο κέντρο του Αγρινίου

Κλείνει μια ιστορία 106 ετών στο κέντρο του Αγρινίου

unnamed

Οι πληροφορίες λένε ότι ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της πόλης, ένα σημείο συνάντησης γενεών και γενεών ήταν σήμερα για τελευταία μέρα ανοιχτό. Ο «Ματραλής» στην πλατεία Δημοκρατίας, ένα ζαχαροπλαστείο και καφέ που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη από αύριο θα αναστείλει τη λειτουργία του. Μέχρι απόψε το βράδυ-όπως πληροφορηθήκαμε-θα μπορούν όσοι ταύτισαν το γλυκό και τον καφέ τους μαζί του να περάσουν μια τελευταία βόλτα.
Για πολλούς το γεγονός δεν είναι απλά άλλη μια ιστορία αλλαγής ταμπέλας σε έναν επαγγελματικό χώρο. Επικρατεί συγκίνηση ειδικά σε διανοούμενους της πόλης που είχαν εκεί ένα μέρος για την καθημερινή τους «ζύμωση». Μαζί με το «Σιντριβάνι» και το «Ελβετικό» πρέπει να είναι οι τελευταίοι τέτοιο χώροι που δεν απέμειναν ως καφενεία ή ουζερί.
Οι φήμες για το τι ανοίγει μετά δίνουν και παίρνουν και οι πιο κυνικοί λένε ότι έτσι είναι οι δουλειές και οι επιχειρήσεις. Επικρατέστερο σενάριο ένα μαγαζί μεγάλης εταιρίας με καταψυγμένα που θα διατηρεί παράλληλα και ένα μεζεδοπωλείο. Ο λόγος που δεν συνεχίζει ο «Ματραλής»ίσως η κόπωση μετά από πολλά χρόνια, η απόσυρση, η μη διάδοχη κατάσταση στην πάλη με τα ενοίκια και τα έξοδα μιας επιχείρησης. Πράγματα που συμβαίνουν, ασφαλώς. Αλλά και που φέρνουν το τέλος στη συνήθεια και στην καθημερινότητα τόσων και τόσων.
Κάποια στιγμή αξίζει ένα αφιέρωμα σε αυτά τα μαγαζιά που κράτησαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ούτως ή άλλως βρήκαμε ελάχιστες φωτογραφίες ή και άρθρα στο διαδίκτυο για τον «Ματραλή». Και πολύ λίγο αρχειακό υλικό που ίσως τώρα αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια.
Από το 1908 λοιπόν μια ακόμα ιστορία της πόλης φτάνει στο τέλος της ακροβατώντας πολύ νωρίς στα όρια της λήθης. Συμβαίνει αρκετά συχνά αυτό στο Αγρίνιο.

unnamed

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. West

    ΑΓΡΙΝΙΟ 1979…. κοπάνα απ´το σχολειο,φραπέ μακραν το καλύτερο στην ελλαδα φτιαγμένο απ´ τον μπάρμπα θεοδωρο.

  2. tzak

    κλείνει ο ματραλης και ανοίγουν μικελ και άλλες μπούρδες.
    το Αγρίνιο χάνει την ταυτότητα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.