Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Κλειστές για άλλες δύο ημέρες οι τράπεζες, δεν αλλάζει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα

ti-tha-ginei-me-tis-trapezes-meta-ti-sumfwnia_2.w_lΜε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει την τραπεζική αργία – Καμία αύξηση στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει την τραπεζική αργία μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Παράλληλα, δεν αλλάζει το όριο της ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ.

Με βάση όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει πιθανότατα παράταση του κλεισίματος των τραπεζών έως την άλλη Δευτέρα 20 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται θεωρητικά να αλλάξει κάτι αφού θα επαναληφθεί νέα σύσκεψη των τραπεζιτών εντός των ημερών.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι τράπεζες έχουν επάρκεια ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όπου και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζες. Το Δ.Σ. δεν προχώρησε σε αύξηση της χορήγησης του ELA καθώς αναμένει την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα, ενώ θα υπάρξει απόφαση για απελευθέρωση κάποιων διατραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές).

Επίσης, θα ληφθεί απόφαση η αρμόδια Επιτροπή που συνεδριάζει για έγκριση εμβασμάτων να επιταχύνει τις διαδικασίες Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν τα 25-30 εκατ. ευρώ οι ημερήσιες αναλήψεις, ποσό θετικό.

Επόμενο βήμα, είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη πρωτίστως για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να ανοίξουν οι τράπεζες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν ανοίξουν θα λειτουργούν όπως πριν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για πολλούς μήνες θα βρίσκονται υπό το καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.

Σταδιακά, όμως, η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ θα ενισχυθεί και οι τράπεζες θα αυξήσουν το όριο ημερήσιας ανάληψης και θα διευρύνουν τις δυνατότητες συναλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με την υπάρχουσα υπουργική απόφαση, οι κάτοχοι καρτών ανάληψης μπορούν να πραγματοποιούν ανάληψη έως 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα μπορούν, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν ειδικά για την εξυπηρέτησή τους, να πραγματοποιούν ανάληψη έως 120 ευρώ την εβδομάδα.

Ποσό 120 μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Κανονικά οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα και οι συναλλαγές μέσω internet και phone banking για συναλλαγές στην Ελλάδα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο νέο δάνειο προβλέπεται ποσό 15 – 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Υπουργική Απόφαση

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α. της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 66) και ισχύει,

β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178), όπως ισχύει,

δ. του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),

ε. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )

2. Τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391) και αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ 2015/ΧΠ 2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.

4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Παρατείνεται έως και 15 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας πουκηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391) και αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ 2015/ΧΠ 2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση
θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Ο Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.