Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Κληροδότημα «στον πάγο»

fvto-1Χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς να αποπερατωθεί το κληροδότημα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μούτσιου στο Καινούριο του Δήμου Αγρινίου, χωρίς αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον δείχνει ο δήμος Αγρινίου για αποπεράτωσή του, μέσω προγράμματος

Αγώνα δρόμου κάνουν φορείς της τοπικής κοινότητας του Καινουρίου του δήμου Αγρινίου για να φέρουν εις πέρας την επιθυμία του αειμνήστου Κων/νου Μούτσιου, ο οποίος άφησε ως κληροδότημα, στο Καινούριο και τους κατοίκους του, χρήματα για την κατασκευή ενός κτηρίου το οποίο, σύμφωνα με την επιθυμία του θανόντα, θα αποτελούσε πολιτιστική όαση της περιοχής και χώρος φιλοξενίας ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Το χρηματικό ποσό που διέθεσε ο Κων/νος Μούτσιος δαπανήθηκε για την ανέγερση του διώροφου κτηρίου, 1000 και πλέον τ.μ. και πλέον αναζητούνται τρόποι αποπεράτωσης του κτηρίου.

Ο μόνος ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καινουρίου κ. Παναγιώτης Μυζήθρας, αλλά και με τον πρόεδρο του συλλόγου «Αγ. Νικόλαος», σύλλογος που διαχειρίζεται το κληροδότημα και πρωτοστατεί στις ενέργειες για την διάσωσή του, κ. Θεόδωρο Δάρλα, είναι ο δήμος Αγρινίου, ο οποίος επιχειρεί να εντάξει το ημιτελές κτήριο σε κάποιο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).

Κατά το παρελθόν όμως είχαν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες ώστε το κτήριο να αποπερατωθεί και να παραδοθεί στους πολίτες της περιοχής, οι οποίες ήταν εν τέλει ατελέσφορες. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου «Αγ. Νικόλαος» συγκεκριμένα είχαν αποτανθεί στον πρώην δήμο Θεστιέων, το υπουργείο Παιδείας επίσης είχε εμπλακεί για την μετατροπή του κληροδοτήματος σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ενώ ο σύλλογος είχε ακόμη αποτανθεί στην τότε νομαρχία, η οποία έδειξε ενδιαφέρον, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθ’ ότι καταργήθηκε και τα καθήκοντά της μεταφέρθηκε στην περιφέρεια.

Στην παρούσα φάση, η βούληση εντοπίζεται από τον δήμο Αγρινίου και τους φορείς της περιοχής και αναζητείται ο τρόπος ένταξης του κληροδοτήματος σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί το κτήριο είτε για πολιτιστικές δράσεις, είτε για χρήση προς όφελος της τρίτης ηλικίας, χωρίς η μία χρήση να αποκλείει την άλλη.

Στις όποιες προσπάθειες όμως έχουν γίνει, εμπόδιο έχει σταθεί η γραφειοκρατία της κεντρικής υπηρεσίας κληροδοτημάτων, όπως μας ανέφερε ο κ. Δάρλας, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση του κληροδοτήματος και είναι εκ των πρωταγωνιστών στις προσπάθειες αποπεράτωσης του κτηρίου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καινουρίου κ. Παναγιώτης Μυζήθρας δήλωσε: «Το κληροδότημα είναι ότι πιο σημαντικό για το Καινούριο. Θέλουμε να υπάρχει σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα. Περιμένουμε να το δούμε έτοιμο, ώστε να δοθεί στους πολίτες της περιοχής. Θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Αγ. Νικόλαος» κ. Θεόδωρος Δάρλας δήλωσε: «Το κληροδότημα αυτό είναι ένα κτήριο μοναδικό στην περιφέρεια και προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να γίνει, έγιναν προσπάθειες αλλά φρένο μας βάζει η υπηρεσία των κληροδοτημάτων. Πολλά κληροδοτήματα κολλάνε στην γραφειοκρατία. Ευελπιστούμε το καλύτερο για τον τόπο μας και το κτήριο».

Το κτήριο θα αποτελέσει και χώρο στέγασης των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται και δαπανούν χρήματα για την ενοικίαση ακατάλληλων αιθουσών για τις δραστηριότητές τους. Ο δήμος πρέπει να εστιάσει με ενδιαφέρον όταν προκηρυχθεί κάποιο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ που θα αφορά τον πολιτισμό γιατί ο χώρος αυτός θα αποτελέσει «πνεύμονα» πνευματικής καλλιέργειας και πολιτισμού για την περιοχή. Θα είναι ένα έργο για το οποίο έχουν γίνει χρόνια προσπάθειες για την υλοποίησή του και παράλληλα το αναμένουν με επιμονή οι κάτοικοι της περιοχής. Η παρατριχώνια περιοχή μέχρι να υλοποιηθεί το έργο αυτό είναι σαφώς πιο «φτωχή» και η υλοποίησή του θα είναι άλμα στον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ-www.sinidisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.