Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Κολλάνε οι αγοραπωλησίες γης λόγω…κρατικών συντεταγμένων

Κολλάνε οι αγοραπωλησίες γης λόγω…κρατικών συντεταγμένων

Τις τελευταίες μέρες άλλος ένας πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί σε όσους επείγονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν γη, όπως και στον κτηματομεσιτικό κλάδο. Συγκεκριμένα, μετά από εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται κατά την αγοραπωλησία να ζητούν και μια βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν στο οικόπεδο, το αγροτεμάχιο ή και την οριζόντια ιδιοκτησία, αυθαίρετες κατασκευές ή υπερβάσεις όπως του συντελεστή δόμησης ή άλλες σχετικές.
Καλούνται λοιπόν οι μηχανικοί, ακόμα και για σπίτια, διαμερίσματα ή άλλες ιδιοκτησίες, να ζητούν τοπογραφικό εξαρτημένο από το σύστημα Κρατικών Συντεταγμένων, κάτι που όμως η πλειοψηφία των ιδιοκτησιών δεν διαθέτει! Ειδικά οι παλιότερες πολυκατοικίες κα τα σπίτια, για παράδειγμα στο Αγρίνιο, μιας 20ετίας και πριν, όταν έγινε και η μεγαλύτερη έκρηξη δόμησης, δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να ο μηχανικός να αναλάβει να συντάξει ένα νέο τέτοιο τοπογραφικό που έχει κόστος και που στη περίπτωση των πολυκατοικιών αντιλαμβάνεται κανείς πρακτικά τι σημαίνει αυτό…
Το παράρτημα του ΤΕΕ στο Αγρίνιο σε επικοινωνία με το agrinionews.gr δήλωσε ότι παρότι είναι πολύ καινούρια η εγκύκλιος αυτή, είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή, πλην όμως όλοι γνωρίζουν ότι συνεχώς οι μηχανικοί βρίσκονται μπροστά σε υπερβάσεις και τετραγωνικά που λίγη σχέση έχουν με ότι θα έπρεπε να ισχύει! Για να μπει λοιπόν μια τάξη απαιτείται χρόνος, ο οποίος με τη σειρά του έχει παγώσει την κίνηση και στα συμβολαιογραφικά γραφεία αλλά και στο κομμάτι της αγοραπωλησίας γης. Ειδικά τα κτηματομεσιτικά γραφεία κυριολεκτικά αναμένουν τι μέλει γενέσθαι με τη νέα αυτή κατάσταση, αφού η οικονομική κρίση κάνει τους πιο πολλούς ιδιοκτήτες να μην έχουν τα περίπου 1.100 ευρώ που χρειάζονται για την έκδοση μιας βεβαίωσης, ειδικά σε οριζόντια ιδιοκτησία που δεν έχει τοπογραφικό εξαρτημένο από το Σύστημα Κρατικών Συντεταγμένων.
Ανάλογα αναμένουν βέβαια και οι αγοραστές αλλά και όσοι θέλουν να πουλήσουν. Η λύση, σύμφωνα με ότι λέει η «πιάτσα» βέβαια, είναι σε πρώτη φάση να αποσυρθεί η εγκύκλιος για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (μαγαζιά, διαμερίσματα κλπ) και να δοθεί αργότερα χρόνος για την ένταξή τους στο σύστημα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει κι άλλος βραχνάς στην ήδη πεσμένη αγορά, όπου η μείωση της κίνησης είναι δραματική.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.