Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Κομποστοποίηση προ των πυλών στο Μεσολόγγι

image_galleryΣτις επόμενες 10 μέρες ο δήμος Μεσολογγίου καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της μονάδας κομποστοποίησης. Μέχρι σήμερα και ώσπου να καταθέσει τα έγγραφα παίρνει προσφορές για τον εξοπλισμό της μονάδας. Διαβάστε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η κομποστοποίηση και τι γίνεται σήμερα με τα σκουπίδια στον δήμο Μεσολογγίου.

Εδώ και δύο χρόνια ο δήμος Μεσολογγίου είχε καταθέσει αίτημα και έχει ήδη στη διάθεσή του την άδεια – απαλλαγή περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης. Εντός του επόμενου 10ημέρου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Μαστρανδρέου θα κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ενταχθεί η μονάδα κομποστοποίησης στο ΕΣΠΑ. Σε προγενέστερο χρόνο ο δήμος Μεσολογγίου έχει καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (πρόσκληση 410) για την δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης και όλα τα στοιχεία που διαθέτει μέχρι στιγμής είναι απόλυτα θετικά για την υλοποίηση της μονάδας.

Παράλληλα, για την δημιουργία της μονάδας υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό του ιδιόκτητου χώρου. Ο ιδιόκτητος χώρος του δήμου που πρόκειται να κατασκευαστεί η μονάδα κομποστοποίησης είναι ακριβώς δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό και σε έκταση 400 στρεμμάτων, εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την μονάδα μόλις τα 10 στρέμματα. Στην παρούσα φάση, ο δήμος και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, παίρνει προσφορές για τον εξοπλισμό της μονάδας, ώστε να καταθέσει στο τεχνικό δελτίο ακριβώς το τι ζητά και πρόκειται να κατασκευάσει, ενώ παράλληλα θα προκύψει και το ασφαλές – τελικό ποσό κατασκευής της μονάδας.

Το τεχνικό αυτό δελτίο θα τεκμηριώσει και θα ενισχύσει την πρόταση ένταξης της μονάδας κομποστοποίησης στο ΕΣΠΑ. Η εφαρμογή της κομποστοποίησης, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μαστρανδρέου, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο, και πιο εύκολο, είναι αυτό της οικιακής κομποστοποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες του δήμου Μεσολογγίου θα τοποθετήσουν στους χώρους που μπορούν στο σπίτι τους κάδους 800 λίτρων, και εκεί θα εναποθέτουν τα οργανικά υπολείμματα.

Το επόμενο σκέλος, που είναι και πιο δύσκολο, είναι η τοποθέτηση κάδων, των λεγόμενων καφέ κάδων, στην πόλη του Μεσολογγίου, σε εστιατόρια, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου και στο στρατόπεδο. Οι πολίτες που θα έχουν πρόσβαση στους καφέ αυτούς κάδους, θα πρέπει να προχωρούν σε διαχωρισμό των οργανικών υπολειμμάτων πριν εναποθέσουν τα υπολείμματά τους μέσα στον καφέ κάδο. Αφού γίνεται η διαδικασία αυτή και μαζί με τα κλαδιά από το κλάδεμα, όλα τα υλικά αυτά θα μεταφέρονται στην μονάδα κομποστοποίησης. Στην παρούσα φάση στον δήμο Μεσολογγίου υπάρχουν κατά μέσο όρο 1000 τόνοι σκουπιδιών. Η ανακύκλωση περιλαμβάνει τους 50 τόνους το μήνα. Τα οργανικά υλικά που μπορούν να διατεθούν στην κομποστοποίηση, σύμφωνα με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, είναι τουλάχιστον το 40% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών που ισοδυναμεί τουλάχιστον με 300 τόνους.

Ο δήμος Μεσολογγίου επίσης, εδώ και μήνες μεταφέρει εξ ολοκλήρου τα σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ του δήμου Ναυπάκτου και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να λειτουργήσουν, αφού πρώτα δημοπρατηθούν, τα δύο κύτταρα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του 2014.

Η μεταφορά ενός τόνου σκουπιδιών από το Μεσολόγγι στη Ναύπακτο κοστίζει 50 ευρώ. Η δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης θα δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει χρόνια το Μεσολόγγι. Το θέμα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους έχει χρόνια απασχολήσει τόσο τις δημοτικές αρχές όσο και τους πολίτες. Η δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης θα αποτελέσει και λύση στο θέμα και θα είναι ταυτοχρόνως ένα ποιοτικό άλμα ανάπτυξης για τον δήμο Μεσολογγίου.

Κων/νος Χονδρός- ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.