Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Κορυφώνεται το «θρίλερ» για τη σύλληψη των Αλβανών δραπετών

Κορυφώνεται το «θρίλερ» για τη σύλληψη των Αλβανών δραπετών

647106432A5016FB6BD55AC4D007CAFCΟ Κόλα και οι συνεργάτες του βρίσκονται πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα – Πώς πέρασαν 20 μέρες σαν τα αγρίμια στα βουνά, κλέβοντας για να φάνε – Χίλιοι αστυνομικοί βρίσκονται στο κατόπι τους

Είναι με διαφορά η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας την τελευταία δεκαετία. Δεκάδες μπλόκα, φραγή των ελληνοαλβανικών συνόρων, περιπολίες σκαφών του Λιμενικού, σχεδόν όλη η δύναμη της ΕΚΑΜ, αλλά και δύο ειδικές μονάδες βατραχανθρώπων. Συνολικά, χίλιοι ένστολοι για έξι Αλβανούς δραπέτες…

Οι αναλυτές, από την πρώτη στιγμή προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του Μάριο Κόλα και των συνεργών του. Πληροφορίες λένε ότι από τη στιγμή που έγινε η εν ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού στο Δίστομο και στη συνέχεια εντοπίστηκαν τα ίχνη τους στην περιοχή της Ναυπάκτου, υπήρχε διάχυτη η αντίληψη στους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι κακοποιοί θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Ο 36χρονος Αλβανός δολοφόνος Μάριο Κόλα έχοντας ως δεξί του χέρι τον Ιλίρ Κούπα και με τη βοήθεια του Κλεμέντ Πουλούμπ και του Μουρατάι Αντμίρ προσπαθούσαν από την ημέρα που έγινε η ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Λάρισας, με λεία 1,2 εκατ. ευρώ, να βρουν τρόπο να την κοπανήσουν και να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Και αυτό γιατί εκεί με το ρευστό που διαθέτουν από τις ληστρικές  επιδρομές, θα μπορούσαν εύκολα να λαδώσουν διεφθαρμένους υπαλλήλους τοπικών  αρχών για να αποκτήσουν νέα ταυτότητα  και διαβατήριο και στη συνέχεια να κινούνται άνετα τόσο στη χώρα τους όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά το θάνατο των δύο Αλβανών κακοποιών, θείου και ανιψιού, στην ορεινή Ναυπακτία, η Αστυνομία πίστεψε ότι είχε εγκλωβίσει και τους υπόλοιπους της δολοφονικής παρέας. Ωστόσο δεν υπολόγισαν πως ο Κόλα είναι παμπόνηρος, ευέλικτος και ικανός για όλα και μάλιστα με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Μάλιστα η εκτεταμένη χρήση κοκαΐνης που κάνει, τον κάνει ανεξέλεγκτο και φυσικά ακόμα πιο επικίνδυνο.

Οι κακοποιοί ξέρουν επίσης ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου θα τους προδώσει στους διώκτες τους. Γι’ αυτό το λόγο, τις τελευταίες 20 μέρες ζουν σαν αγρίμια στα βουνά και παρόλο που φέρονται να έχουν στην κατοχή τους τηλέφωνα, δεν τα έχουν ανοίξει ούτε μια στιγμή.

Στην προσπάθεια της Αστυνομίας να εντοπίσει την παρέα του Κόλα, μάζεψε γνωστούς συγγενείς και φίλους των έξι δραπετών που ζουν στη Θήβα, την Κρήτη,  την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και την Κόρινθο.

Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησαν από τη μια να συγκεντρώσουν όσα στοιχεία μπορούσαν για τις συνήθειες και το προφίλ τους, και από την άλλη να τους αποκόψουν, για να μην έχουν τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν σε καμία περίπτωση.

Οι αναλυτές έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως τις κινήσεις τους. Βλέπουν  ότι είναι ιδιαίτερα υπομονετικοί και μεθοδικοί. Οι ίδιοι, δε, ξέρουν ότι ο κλοιός έχει σφίξει επικίνδυνα και έτσι περιμένουν να πέσει το σκοτάδι για να χαράξουν νέες διαδρομές. Το μυστήριο για το πώς βρίσκουν τροφή για 20 ημέρες οι αστυνομικοί το έλυσαν, καθώς διαπιστώθηκε ότι έκαναν επιδρομές σε σπίτια και βουτούσαν τρόφιμα ή έβρισκαν καταφύγιο σε εξοχικές κατοικίες.

Έτσι κατάφεραν, ξεκινώντας από την ορεινή Ναυπακτία, να φτάσουν με κλεμμένα αυτοκίνητα στη Θεσπρωτία. Στην περιοχή της Παραμυθιάς το μεσημέρι της Παρασκευής οι αστυνομικοί εντοπίζουν το τελευταίο τους στίγμα.

Πλέον, οι αρχικές τους υποψίες ότι θέλουν να φύγουν στην Αλβανία γίνονται ενδείξεις…

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.