Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Κουρδικό ζήτημα στην… Αιτωλοακαρνανία!

Κουρδικό ζήτημα στην… Αιτωλοακαρνανία!

Ζήτημα φαίνεται ότι προέκυψε με τις κατασκηνώσεις της Μπούκας και τη φιλοξενία σε αυτές ανήλικων Κούρδων λαθρομεταναστών από την Πάτρα, με πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, σε τοπικό blog (amfiloxia-news) αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του χωριού έχουν αντιδράσει σε αυτή την κίνηση φοβούμενοι μήπως στην περιοχή δημιουργηθεί αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Το άρθρο επισημαίνει ότι ”οι Κούρδοι,την επόμενη μέρα της εγκατάστασης τους σε οποιαδήποτε κατασκήνωση θα έχουν βρει τον τρόπο να ξαναφύγουν για την Πατρα, καθώς μόνο τους όνειρο είναι να καταφέρουν να φύγουν για την γειτονική Ιταλία!”, ενώ για τους κατοίκους τονίζει ότι ”οι Μπουκιώτες διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως δεν τίθεται θέμα να αφήσουν την εγκατάσταση των λαθρομεταναστών σε μία κατασκήνωση που είναι 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Χωριού!”

Απ την πλευρά του κ Σαλμά διευκρινίζεται ότι διασφαλίστηκε το ποσό των 650.000 ευρώ για τις κατασκηνώσεις εκ των οποίων τα 400.000 ευρώ για τη δημιουργία νέων υποδομών και τα 250.000 για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. Ειδικότερα αναφέρει πως το εν λόγω πρόγραμμα , για το οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , πέραν της τόνωσης που θα επέλθει στην τοπική οικονομία , θα παρέχεται στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στέγαση, σίτιση, παροχή νομικής προστασίας, διερμηνεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η φιλοξενία που θα είναι διάρκειας 3 μηνών , δεν θα επηρεάσει κατ΄ ελάχιστον το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων και φυσικά δεν τίθεται θέμα γκετοποίησης των ασυνόδευτων παιδιών. Τέλος είναι αυτονόητο , ότι το παραπάνω κοινωνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με την συμφωνία και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας .

Σε καμία περίπτωση οι κάτοικοι της Μπούκας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε ως ξενοφοβικοί ούτε ως ρατσιστές. Όμως το ”φαινόμενο” της Πάτρας είναι λογικό να γεννά αμφιβολίες και διλήμματα, αφού η εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πόλη στο λιμάνι της το τελευταίο διάστημα, είναι αντιαισθητική και κυρίως επισφαλής για την υγεία των πολιτών. Γι αυτή την κατάσταση φέρει ευθύνη η πολιτεία και κυρίως όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης οι οποίες απέτυχαν να συγκροτήσουν μια οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, που θα προσέφερε ισότιμες ευκαιρίες κοινωνικοοικονομικής ανέλιξης στους μετανάστες. Δυστυχώς, τώρα πλέον είναι λίγο αργά…Οι όποιες καλές προθέσεις θα προσκρούουν πάντα στην (δικαιολογημένη εν μέρει) αντίδραση των πολιτών για το φόβο μπρος το ”άγνωστο”. Φόβο για το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη… Φόβο που ”κληροδότησαν” οι αρμόδιοι, ελλείψει οράματος και μακροπρόθεσμης πολιτικής. Είναι αυτό που λέμε ”ότι σπείρεις θα θερίσεις…”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.