Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Κούκλες γεμάτες ιστορία…από την Παναιτωλιώτισσα Αθηνά Ψειμάδα

Κούκλες γεμάτες ιστορία…από την Παναιτωλιώτισσα Αθηνά Ψειμάδα
psimada

Δημιουργεί κούκλες από σφουγγάρια, μυγοσκοτώστρες και φαράσια, ενώ από πηλό και ειδικά καλούπια φτιάχνει φιγούρες βγαλμένες από το παρελθόν. Η Αθηνά Ψειμάδα ζει μόνιμα στο Παναιτώλιο Αγρινίου, ασχολείται με το σπίτι και τη μοδιστρική, ενώ στον πολύτιμο χρόνο που της απομένει φτιάχνει κούκλες. Ονειρό της είναι να δημιουργήσει σ’ έναν δικό της χώρο το μουσείο κούκλας, που θα μπορούν να το επισκέπτονται μικροί και μεγάλοι και να φτιάχνουν εκεί τις δικές τους καλλιτεχνίες. «Με τις κούκλες ασχολούμαι τα τελευταία δέκα χρόνια» λέει. «Ξεκίνησα όταν αποφάσισα να φτιάξω τους πρωταγωνιστές ενός ζακυνθινού παραμυθιού, στο οποίο ένας ηλικιωμένος ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα. Τότε με είχε βοηθήσει μια φίλη μου γλύπτρια».

Οι κούκλες της είναι βγαλμένες μέσα από την Ιστορία. «Η γυναίκα με τα ξύλα στην πλάτη θυμίζει σε όλους μας τη δική μας γιαγιά» λέει. «Η γιαγιά που γνέθει το μαλλί επίσης ή ακόμα και εκείνη που φτιάχνει το βούτυρο. Οποιος έρχεται εδώ με τα παιδιά του και τις βλέπει, συγκινείται γιατί του θυμίζουν κάτι από τα παιδικά του, ξέγνοιαστα χρόνια κι αυτό με ευχαριστεί. Το ζευγάρι των μικρών μαθητών είναι επίσης βγαλμένο από το παρελθόν».

Ακόμα και τα ρούχα φτιάχνει η ίδια, με πολύ μεράκι και αγάπη. «Ολες οι κούκλες είναι ντυμένες κανονικά» λέει. «Πέρα από τα ρούχα τους φοράνε μεσοφόρια και εσώρουχα. Τις κούκλες αυτές δεν τις πουλάω, γιατί η συναισθηματική τους αξία είναι ανεκτίμητη».

Το άρθρο ειναι απο παλαιότερη δημοσίευση της εφημερίδας espressonews.gr

panaitolionews.blogspot.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.