Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Κρίνονται όλα σε 15 μέρες για την πορεία των τραπεζών

epi-tapitos-o-logariasmos-tis-anakefalaiopoiisis_2.w_l

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν τελικά τα τραπεζικά ιδρύματα, αναμένεται να προσδιοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα στη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών και κυρίως η εκταμίευση των απαραίτητων χρημάτων να γίνει πριν τις 15 Νοεμβρίου και ανεξάρτητα από την πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθούν σενάρια “κουρέματος καταθέσεων”. Οι πρώτες επαφές των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με στελέχη της ΕΚΤ έδειξαν ότι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης δε θα είναι εξωπραγματικό, θα εξαρτηθεί όμως και από την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των δανείων που έχουν χορηγήσει τα ιδρύματα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν στο τέλος του μήνα ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγες μέρες νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση μπορούν να μείνουν ιδιωτικές. Προϋπόθεση για να μπορέσουν να είναι επιτυχημένες οι νέες εκδόσεις μετοχών είναι το ύψος τους συνολικά για το σύστημα να μην ξεπεράσει τα 6-7 δισ. ευρώ. Δίπλα στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές στο σύνολό του και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως προεξοφλεί η αγορά, θα υπάρχει σαν “μαξιλάρι” για το δυσμενές σενάριο της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ένα ανάλογο διαθέσιμο ποσό κεφαλαίων με τη μορφή μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo’s). Οι λεπτομέρειες γι’ αυτή την “προληπτική γραμμή στήριξης” μένουν να καθοριστούν επακριβώς τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στη δημόσια προσφορά που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη για ομόλογα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ήταν θετική, ενώ σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν και άλλες συστημικές τράπεζες.

Πιέσεις Ντράγκι για εκταμίευση έως 15 Νοεμβρίου

Σημειώνεται ότι η EKT επιδιώκει να χαλαρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης για την εκταμίευση ποσού μέχρι 15 δις ευρώ για τις τράπεζες. Όπως σημειώνει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άσκησε πιέσεις να δοθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 15 Νοέμβριου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές.

Βέβαια πολλές χώρες-μέλη φαίνεται να αντιδρούν με θυμό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα επιβάλει τις απόψεις του. Ο λόγος αφορά στο χρονοδιάγραμμα, που δεν μπορεί πλέον να τηρηθεί. Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει μέσα στον Νοέμβριο. «Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο ρεαλιστικός μήνας» αναφέρθηκε στο Eurogroup. Σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες πάρουν χρήματα μόνο μετά την αξιολόγηση, τότε ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τέλος του χρόνου ίσως να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Αντιδρά η Γερμανία

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με τους οποίους επικοινώνησε η Deutsche Welle, επιφυλάχτηκαν για το περιεχόμενο του άρθρου, αναφέρουν ωστόσο ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης επί του προκειμένου δεν αλλάζει, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση (review) και μετά να εκταμιευτούν τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση.

Έρχεται και το τραπεζικό νομοσχέδιο

Η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε, αλλά οι βασικές του διατάξεις αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου που θα καθορίζει ειδικά τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης. Η διαδικασία αυτή θα συνδεθεί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης επιτελικά τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις τους εκτιμούν ότι τίθενται οι βάσεις για την άρση των capital controls με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι η προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είτε σε θυρίδες, είτε στα σεντούκια, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.

http://www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.