Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Κρίση… καιρός για δύο

ECFD148DE373B26C8D424A1943FDA625Μισά-μισά τα έξοδα, ολόκληρη η συντροφιά

Δυσβάστακτα τα έξοδα διαβίωσης για όσους μένουν μόνοι τους

«Πωλήσεις», «Ενοικιάσεις», «Εργασία», «Ντέντεκτιβ» και… «Μέντιουμ», είναι οι παραδοσιακές κατηγορίες αγγελιών, συνήθως στις πίσω σελίδες των εφημερίδων. Δίπλα σε αυτές όμως, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και άλλη μία, η «Συγκατοίκηση». Αρκεί να ανοίξει κανείς μια εφημερίδα στα συγκεκριμένα φύλλα, και θα δει ότι αρκετοί είναι οι άνθρωποι που ψάχνουν κάποιο συγκάτοικο για να μοιραστούν ένα σπίτι και τα έξοδα διαβίωσης.

Η κυρία Αγγελική, είναι 65 ετών και κατοικεί μόνη της σε ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο. Καθώς είναι η πρώτη φορά που βάζει τέτοια αγγελία, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο τηλέφωνο γιατί δεν ξέρει τι μπορεί να της τύχει. Μέσα από την αγγελία της, αναζητά έναν κύριο ή μια κυρία για να συγκατοικήσουν. «Θέλω να μοιραζόμαστε τα έξοδα μισά-μισά, το ενοίκιο, τα φώτα, τους λογαριασμούς, τα χαράτσια, όλα», μας είπε όταν τη ρωτήσαμε για τους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγγελία της, αλλά η ίδια ελπίζει ότι θα βρεθεί κάποιος. «Τώρα δεν υπάρχουν δουλειές, παλιά είχαμε ζώα, κάτι γινόταν, τώρα όμως δεν συμφέρει πια. Πεινάμε και ψάχνουμε λύση», μας είπε κλείνοντας το τηλέφωνο.

Ο κύριος Δημήτρης, είναι περισσότερο έμπειρος. Πρωτόβαλε αγγελία αναζητώντας συγκάτοικο πριν 3 χρόνια. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συγκατοικήσεις και τώρα αναζητά και πάλι ένα «σοβαρό» πρόσωπο για να μείνουν μαζί. «Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η συγκατοίκηση είναι κάτι το ευγενές και αξιοπρεπές», μας είπε ο ίδιος. «Όπως δυο φοιτητές μπορεί να συγκατοικούν για να μοιράζονται τα έξοδα, το ίδιο μπορεί να κάνουν και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που έχουν ανάγκη». Ο ίδιος μάλιστα, καθώς διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι, όταν στο παρελθόν συγκατοικούσε με άλλα άτομα τα πρόσθετε και στη φορολογική του δήλωση.Συνεχίζοντας την κουβέντα μαζί του, μας είπε ότι θεωρεί πως υπάρχει μια προκατάληψη και δυσπιστία για αγγελίες όπως η δικιά του. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, δέχθηκε απαντήσεις με… πονηρό σκοπό, από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καταλάβει το πνεύμα της πρότασής του. Άνθρωπος με ανοικτές αντιλήψεις, βλέπει τις δυσκολίες των καιρών και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης: «Μάλλον δεν κατανοούμε την εποχή που ζούμε, έχουμε γίνει σκλάβοι της οικονομίας. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας πριν καταλήξουμε να κοιμόμαστε όλοι κάτω από τις γέφυρες…».Σημείο των καιρών ή μόδα; Μάλλον περισσότερο μια πραγματική ανάγκη αποτελεί αυτή η τάση που εκδηλώνεται για συγκατοίκηση. Μόνο τα πάγια έξοδα για τη διαμονή σ’ ένα σπίτι (ενοίκιο, λογαριασμοί, χαράτσια), απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού προϋπολογισμού του καθενός. Μοιράζοντας τα έξοδα αυτά, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά ίσως να μην τα έβγαζαν πέρα και θα μπορούσαν ακόμα και να βρεθούν στο δρόμο, να διατηρήσουν την εστία τους και ένα καλό επίπεδο διαβίωσής τους. Πενία τέχνας κατεργάζεται…

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.