Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της Γενικής Συνέλευσης Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της Γενικής Συνέλευσης Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Δυτική Ελλάδα: Πρόταση για λουκέτο στους Δήμους

Ένα βήμα πριν τη λήψη απόφασης για λουκέτο στους Δήμους της περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Ελλάδος είναι οι Δήμαρχοι της περιοχής οι οποίοι πλέον είναι αντιμέτωποι με δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα τα οποία τους φέρνουν πιο κοντά ακόμα και στην αδυναμία πληρωμής μισθών στους υπαλλήλους αλλά και προμήθειας καυσίμων και γραφικής ύλης.

Για λουκέτο πριν αυτό έρθει εκ των πραγμάτων λόγω της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου ‘έκανε λόγο μιλώντας στο patrastimes.gr ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δήμαρχος Ερυμάνθου θαν. Καρπής ο οποίος προανήγγειλε ότι στην προγραμματισμένη για την Τρίτη έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων της περιοχής στο τραπέζι θα μπει πρόταση για λουκέτο με την προοπτική στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στις 30 Αυγούστου να ληφθεί πρόταση για «κατέβασμα ρολών» διαρκείας.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Δυτικής Ελλάδος Θάνος Καρπής, «Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει πολλά και μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Οι Δήμοι αγωνίζονται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και με ελάχιστους πόρους να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών.

Η αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, που όμως καθώς προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι Δήμοι έχουν συνεισφέρει για την αντιμετώπισή της περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φορέα, έχοντας υποστεί μείωση των πόρων τους περισσότερο από 60 %.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε περιέλθει σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο. Η οικονομική κατάσταση των Δήμων βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν. Σε μια περίοδο που ο κεντρικός μηχανισμός του κράτους βρίσκεται υπό κατάρρευση, οι πολίτες προσδοκούν βοήθεια και υποστήριξη από τους Δήμους και γενικότερα την αυτοδιοίκηση.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο, προσφέροντας κοινωνικές υπηρεσίες που θα συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, αλλά και ταυτόχρονα παρεμβαίνοντας στα ζητήματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Εν μέσω της δίνης της ύφεσης και των επιταγών των μνημονίων, ενέσκηψε στη δημόσια διοίκηση μια αποσπασματική διαχειριστική λογική, που είχε ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να βρεθούν θεσμικά και οικονομικά μετέωροι και να καταστούν ανίκανοι ακόμη και στην κάλυψη υποχρεώσεων όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η πληρωμή των οφειλών προς εργολάβους και προμηθευτές για έργα παρελθόντων ετών, η υλοποίηση μικρής έκτασης παρεμβάσεων σε νευραλγικούς τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο η Αυτοδιοίκηση να καθίσταται μέρος της κρίσης με την επιβολή από την κεντρική εξουσία άκριτων και οριζόντιων περικοπών σε πόρους, μέσα και προσωπικό, οι οποίες όχι μόνο υπονομεύουν τον ίδιο το θεσμό, αλλά εγείρουν σαφή προσκόμματα σε κάθε προσπάθεια αποκέντρωσης της εξουσίας και πάταξης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Η αυτοδιοίκηση δεν είναι το πρόβλημα του τόπου, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης του και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η υπομονή μας και η αντοχή μας έχει εξαντληθεί. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση ότι οι Δήμοι δεν θα συνεχίσουν να είναι τα θύματα της ατολμίας και της ανικανότητας των αρμοδίων, οι οποίοι ενώ ευθύνονται για το σημερινό τραγικό αδιέξοδο, επιμένουν με την πολιτική τους να γκρεμίσουν και τα τελευταία εναπομείναντα στηρίγματα των πολιτών που είναι οι Δήμοι. Γιατί είναι προφανές ότι αν δεν αλλάξουν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η τοπική αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.

Το έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, καθώς και η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας που γίνεται αύριο στην Πάτρα, θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του θεσμού και τη συνέχιση της λειτουργίας των Δήμων.

Το μήνυμα που θα σταλεί τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς τους Τροϊκανούς, δεν μπορεί παρά να είναι ένα. Κλείνουμε τους Δήμους και τους παραδίδουμε τα κλειδιά, έως ότου αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και αναθεωρήσουν τα μέτρα και τις αποφάσεις που έχουν λάβει.

Είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε απέναντι σ’ αυτόν τον «Αρμαγεδώνα» των άδικων και αψυχολόγητων μέτρων που μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία, ενώ συνέθλιψαν την Ελληνική κοινωνία και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, έρχονται τώρα να αποτελειώσουν και τα τελευταία «αναχώματα» προστασίας τους, που δεν είναι παρά οι Δήμοι».

patrastimes.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.