Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, 2020

Κριτική Πρεβεζιάνου στον προϋπολογισμό του δήμου Αμφιλοχίας

Στις 19 Δεκεμβρίου 2011 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2012 του Δήμου Αμφιλοχίας και δυστυχώς απογοήτευσε και τα μέλη της πλειοψηφίας.
Ο προϋπολογισμός αποτελεί το μόνο και ουσιαστικό εργαλείο για την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες.Αποτελεί τον οικονομικό καθρέφτη κάθε δήμου και αποτυπώνει την πολιτική κατεύθυνση και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και διαδικαστικά ,ούτε κατά τη συνταξή του ,ούτε κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του.
Η ανάλυση του προϋπολογισμού σε κωδικούς και πηγές χρηματοδότησης ,η απαίτηση για πλήρη αντιστοίχιση ανταποδοτικών τελών και υπηρεσιών,για επιμέρους και συνολικό ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων ,δεν γίνεται για να ταλαιπωρήσει τους συντάκτες του αλλά γίνεται για την εξυπηρέτηση της διαφάνειας τόσο στην εφαρμογή του όσο και στον έλεγχό του.
Η επικρατούσα για εμάς ,ως μείζων αντιπολίτευση,λογική σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό,θα πρέπει να ακολουθεί τις έννοιες της ανάπτυξης και της διεκδίκησης,όπου δηλαδή ,αφού πρώτα “έχουν γίνει κτήμα” οι ανάγκες των δημοτών,στη συνέχεια η επίλυσή τους να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και να διεκδικείται καθημερινά μέσα στο χρόνο που αυτός δουλεύεται και να αποδεικνύεται στον απολογισμό.
Η πλειοψηφία του Δήμου Αμφιλοχίας .κρίνοντας και από τον προϋπολογισμό της περασμένης οικονομικής χρήσης ,απλά βαφτίζει την ανορθόδοξη διεκπεραίωση ,διεκδίκηση και ανάπτυξη,αλλά η προχειρότητα συνταξής του θα αποδειχθεί και φέτος όπως πέρυσι ,αφού επικράτησαν οι συνεχείς αναμορφώσεις ,απόδειξη της προχειρότητας σύνταξης αυτού.
Δυστυχώς ο καθένας αντιλαμβάνεται,ότι η δυνατότητα του Δήμου στο να εισπράξει και να διαχειριστεί χρήματ α ,εξαντλείται στις τακτικές επιχορηγήσεις .Φέτος το κράτος περιέκοψε ακόμα περισσότερο τις δαπάνες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο κ. Δήμαρχος κανένα παράπονο δεν εξέφρασε,ως εκ της θέσεώς του όφειλε,ίσως γιατί το κόμμα που στηρίζει και στηρίζεται τον τραβάει απο το μανίκι.
Τα μόνα έσοδα που έβλεπε ο κ. Δήμαρχος και η πλειοψηφία ήταν των ανταποδοτικών τελών και για τούτο επεβλήθησαν αυξήσεις στην ύδρευση.Τι κρίμα να μην αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των καιρών όταν μάλιστα ομολογήθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι οφειλές για τα τέλη ύδρευσης μόνο προς τη ΔΕΥΑ ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ,χωρίς να υπάρχει απάντηση ή στοιχεία για τις Δημοτικές Ενότητες Ινάχου και Μενιδίου.
Το μέρος των εκτελεστέων έργων για το 2012 ,αποτελεί κόλαφο για τον κ. Δήμαρχο και την πλειοψηφία,δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι συνεχιζόμενα έργα .Εκείνο που δημιουργεί σκέψη και προβληματισμό είναι το μέρος των προμηθειών ,για τις οποίες θα πρέπει η πλειοψηφία να αποδείξει την αναγκαιότητά τους ξεκάθαρα .
Ο προυπολογισμός του 2012 θα αποδειχθεί πλασματικός και μη υλοποιήσιμος,και θα καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αναμορφώνει κωδικούς, αποδεικνύοντας την προχειρότητα της σύνταξής του και την αναποτελεσματικότητα των προθέσεων της πλειοψηφίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.