Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Κυανή Κοινωνία Πολιτών απέναντι στην εξάπλωση του πλαστικού στη θάλασσα

Κυανή Κοινωνία Πολιτών απέναντι στην εξάπλωση του πλαστικού στη θάλασσα

 

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικές ίνες ή σωματίδια από πλαστικό, με μέγεθος ≤5 mm , τα οποία δημιουργούνται κατά τη διάσπαση κάθε τύπου πλαστικού. Μέσω της επίδρασης παραγόντων όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, ο αέρας, το αλάτι και ο κυματισμός της θάλασσας, οι ρυθμοί διάσπασης των πλαστικών που απορρίπτουμε είναι πολύ ταχύτεροι από ό,τι πιστεύαμε έως πρόσφατα. Λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους η πλειονότητα των μικροπλαστικών δεν είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι.
 
1.            Αναλύοντας περισσότερα από 1000 δείγματα από 167 παραλίες των ελληνικών ακτών, δεν βρέθηκε ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών. Τα ιζήματα των παραλιών έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν και να συσσωρεύουν τις μικροσκοπικές ίνες πλαστικού από το θαλασσινό νερό. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται ως δείκτης του επιπέδου ρύπανσης μιας θαλάσσιας περιοχής από μικροπλαστικά. 
2.            Δείγματα από παραλίες σε δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές νησιών, βρέθηκε να έχουν περιεκτικότητα μικροπλαστικών ινών, αντίστοιχη με αυτήν των παραλιών της Αττικής.  Αυτό δείχνει την ευρεία διασπορά των μικροσκοπικών ινών πλαστικού στο θαλάσσιο περιβάλλον, υπό την επίδραση των θαλάσσιων ρευμάτων.
3.            100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν επίσης να περιέχουν μικροπλαστικές ίνες στο στομάχι τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στις θάλασσές μας  τα μικροπλαστικά σωματίδια εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
 
[Επιστημονική ανακοίνωση του Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» στο International Committee for the Scientific Exploration of the Mediterranean (CIESM), 2013]
 

………………………………………………………………………………………………………………………………….
 

Τα παραπάνω πορίσματα του Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», το οποίο συνεργάζεται στενά με τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο πλαίσιο της πλατφόρμας δράσης «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, υπήρξαν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ανάδοχος της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, πήρε πρόσφατα πρωτοβουλία διεύρυνσης του παλαιού σχήματος, συγκροτώντας την «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» με κάλεσμα που απηύθυνε στις οικολογικές και εθελοντικές κινήσεις της περιοχής να προστεθούν στους ναυταθλητικούς ομίλους που είχαν πρωτοπορήσει το 2007 στην κατεύθυνση της σταθερής συνέργειας. Ο συνασπισμός 14 φορέων ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο 8 & 9 Ιουνίου με δειγματοληψίες, βιωματικό σεμινάριο και δράσεις ενημέρωσης του κοινού σε Πάτρα, Ρίο, Αντίρριο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. 
Έτσι η περιοχή της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» έγινε το σημείο εκκίνησης μιας πανελλαδικής προσπάθειας απόκρουσης της κυριαρχίας του πλαστικού στις θάλασσές μας, με πρωταγωνιστές τους ενεργούς πολίτες-μέλη των φορέων, τους οποίους ένωσε η ανησυχία, η ευθύνη και η δράση. 
Θεμελιώδης δέσμευση των συμμετεχόντων στο εγχείρημα είναι η ενωτική, συντονισμένη, σταθερή, μακρόπνοη ενεργοποίηση. 
Η λογική του «ΜΑΖΙ» που επικράτησε ήδη, θεωρείται ως η πρώτη νίκη του κυανού μετώπου έναντι ενός αντιπάλου υπέρτερου, όπως δείχνει να είναι η παγκόσμια κυριαρχία του πλαστικού.   

Η “Κυανή Κοινωνία Πολιτών” αποτελείται απο τους εξής φορείς: Κοινο_τοπία,  Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ),  Πολίτες Εν Δράσει Ναυπάκτου, Πράσινο – Μπλε, Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει, Antirriotistas, Gefyristas, Patrinistas, Αθλητικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρίου «ΙΑΣΩΝ», Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών, Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου, Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.