Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Κωφεύουν οι αρμόδιοι στις φωνές των κατοίκων της Σταμνάς

Κωφεύουν οι αρμόδιοι στις φωνές  των κατοίκων της Σταμνάς

δ20Καταστήματα και αυλές πλημμυρίζουν εξαιτίας των φθορών της Δ20 και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη- Πέραν της απαλλαγής Μάζη, κανένα αποτέλεσμα από το δικαστήριο του Ιουλίου.

Γεφύρι της Άρτας θυμίζει η κατάσταση με τη διώρυγα Δ20 , που παρουσιάζει κάθε τρεις και λίγο φθορές, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προβαίνει λίγο καιρό πριν από την αρδευτική περίοδο σε «μπαλώματα», που παρότι κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Αυτή τη φορά όμως το θέμα έφτασε στις αίθουσες των δικαστηρίων μετά από μήνυση των καταστηματαρχών της παραλίας Σταμνάς που αποδίδουν τις πλημμύρες στα καταστήματά τους στις διαρροές από τη Δ2Ο στην περιοχή τους.
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, εδώ και πολλά χρόνια δεν βλέπουν κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους αρμόδιους απέναντι στο πρόβλημα τους και η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, με τους ίδιους να δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Η διώρυγα Δ20 διέρχεται βόρεια της παραλίας και σε μικρή απόσταση από την κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα οι βλάβες που έχει υποστεί λόγω της παλαιότητας της, να οδηγούν σε υπερχείλιση και να πλημμυρίζουν τα καταστήματα, αφού τα νερά κατευθύνονται υπόγεια προς την κατοικημένη περιοχή.
Οι επιχειρηματίες έχουν πολλάκις απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο με έγγραφα, αλλά και προφορικά, όμως, οι ίδιοι δηλώνουν πως εμπαίζονται αφού κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά το πρόβλημά τους.
Όπως επισημαίνουν, τα νερά που «ξεφεύγουν» από τη διώρυγα, εκτός από τη ζημιά που προκαλούν στις περιουσίες τους, καθίστανται άκρως επικίνδυνα για τη λιμνοθάλασσα, με ότι σημαίνει η διαρροή γλυκού νερού σε αυτή.
Ως κατηγορούμενος στο δικαστήριο, ο τότε πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Νικήτας Μάζης. Ο κ. Μάζης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου, εξαιτίας ,όμως ,της όλης κατάστασης και των ευθυνών που τον βαραίνουν, υπέβαλε πολλάκις την παραίτησή του, η οποία όμως έγινε δεκτή μόλις πρόσφατα.
Το δικαστήριο έγινε στα μέσα του Ιούλη, απόφαση όμως δεν υπήρξε ως προς το θέμα της διώρυγας και του τι ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί τις διαρροές, ενώ δεν υπήρξε και καταδικαστική απόφαση για τον κ. Μάζη, αφού ουσιαστικά ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για την όλη κατάσταση, πράγμα το αναγνώρισε και το δικαστήριο.
Στο δικαστήριο υπήρξαν και ισχυρισμοί ότι οι πλημμύρες δεν οφείλονται στη διώρυγα, αλλά στον υδροφόρο ορίζονται και σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θεωρία που εκνεύρισε τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, που εξηγούν πως, όποτε η διώρυγα κλείνει, το πρόβλημα σταματά.
Το «Γεγονός» επικοινώνησε με επαγγελματίες της περιοχής που κάνουν λόγο για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, για την οποία κανείς δεν είναι πρόθυμος να πάρει την ευθύνη και εξαιτίας της οποίας τα παραλιακά καταστήματα κυριολεκτικά βουλιάζουν: «Ταλαιπωρούμαστε χρόνια. Το πρόβλημα οφείλεται στη διώρυγα, αφού, όταν αυτή κλείνει, το πρόβλημα σταματά. Έγινε μήνυση κατά του ΓΟΕΒ και τα φόρτωσαν στον πρόεδρό του, τον κ.Μάζη. Αυτός ουσιαστικά δεν έφταιγε κάπου και εμείς, βέβαια, δεν ζητήσαμε να τιμωρηθεί ο άνθρωπος, αλλά να γίνει κάτι με το κανάλι. Το ότι δεν ευθύνεται στην παλίρροια και άλλα απίστευτα που κάποιοι ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο, μπορεί να αποδειχθεί και από τις εκθέσεις μηχανικών που έχουμε στα χέρια μας», αναφέρει ο κ. Τσόλκας που διατηρεί ταβέρνα στην αρχής της παραλίας της Σταμνάς.
Ο ίδιος αναφέρει ότι εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους από την υπόγεια διαρροή, η άσφαλτος σε πολλά σημεία έχει καταπέσει και οι κάτοικοι με την συνδρομή της αστυνομίας, τοποθέτησαν μια πρόχειρη σύμβαση, ώστε να μη βουλιάζουν τα αυτοκίνητα.
Αυτή την περίοδο μάλιστα, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες προς τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου από ιδιοκτήτες εκτάσεων, που λόγω των διαρροών που παρουσιάζει η διώρυγα εξαιτίας φθορών της και στην περιοχή, τα χωράφια τους έχουν πλημμυρίσει, με τον πρόεδρο κ. Καρατζογιάννη, να προσπαθεί να διαχειριστεί το όλο θέμα, χωρίς ουσιαστικά ο ίδιος να φέρει κάποια ευθύνη.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νικήτας Μάζης, σχολιάζει, μιλώντας στο «Γεγονός» πως ο εκάστοτε πρόεδρος του ΓΟΕΒ, έχει τον ρόλο του «σάκου του μποξ», αφού οι πραγματικά αρμόδιοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.
«Η διώρυγα είναι αρχαία και χρειάζεται ολική αποκατάσταση. Εδώ πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Από την άλλη πλευρά, κανείς πρόεδρος δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη και να κλείσει τη διώρυγα, αφού οι νομικές κυρώσεις που θα έχει θα είναι τεράστιες», επισημαίνει ο κ. Μάζης, που εξηγεί παράλληλα πως η μη καταβολή των εισροών στους ΤΟΕΒ από του αγρότες και κατά συνέπεια τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ, καθιστούν τον οργανισμό ανίκανο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο κράτος. Ο κ. Μάζης μάλιστα, ως πρόεδρος του ΓΟΕΒ, έχει υποστεί κατάσχεση του ¼ της οικείας του για χρέη του ΓΟΕΒ προς το ΙΚΑ, με τον ίδιο να περιμένει και πάλι τη δικαίωση από τα δικαστήρια…

MAΡΙΝΑ ΖΑΡΚΑΒΕΛΗ- ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.