Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Κόντρα Κατσούλη-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ΤΕΙ και φόντο τις εκλογές

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου με αφορμή τις εξελίξεις για το ΤΕΙ. Η Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση που εν μέρει προσωποποιείται στον Π.Κατσούλη αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το Μεσολόγγι χρειάζεται τοπική δημοτική εξουσία που δεν θα λειτουργεί σαν τυμβωρύχος της μεγάλης ιστορίας των προγόνων μας αλλά σαν άξιος  συνεχιστής των αγωνιστικών τους παραδόσεων». Ο Π. Κατσούλης απάντησε λέγοντας «πως ενώ είναι ολοφάνερο πως η Σ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου  στοχεύει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές». Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:

Απάντηση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προς τα μέλη της Σ.Ε. του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Με έκπληξη πληροφορήθηκα μέσω τοπικών site, την «ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ», παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος αυτής δεν αναφέρεται στο σημαντικό αυτό πολιτικό ζήτημα, καθώς αναλώνεται σε προσωπική επίθεση σε βάρος μου, ενώ είναι ολοφάνερο πως στοχεύει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Παρ’ όλα επιλέγω να απαντήσω επί της ουσίας, καταθέτοντας και συγκεκριμένη πρόταση.

1ον ) Ένας σοβαρός πολιτικός φορέας και δει της Αριστεράς που θέλει αύριο να κυβερνήσει, δεν ασκεί κριτική περιμένοντας το προεδρικό διάταγμα που «τυχαία» δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα έκδοσης της ανακοίνωσης αυτής. Το κάνει στη διάρκεια του αγώνα, γιατί σκοπός του πρέπει να είναι να καταστεί αυτός νικηφόρος (εκτός και αν δεν ήταν αυτός ο στόχος σας κ.κ. συντάκτες της ανακοίνωσης…).

Αν ως ηγέτες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είχατε διαπιστώσει πριν από περίπου τρεις μήνες ότι «στραβά αρμενίζαμε», τότε θα έπρεπε – τότε και όχι τώρα – είτε να μας υποβάλετε τις δικές της «αποτελεσματικές προτάσεις» για να «έρθουμε στον ίσιο δρόμο», είτε να μας καταγγείλετε γιατί έτσι όπως πορευόμασταν είχαμε «εγκλωβιστεί» και επομένως είχατε πολιτική ευθύνη να «απεγκλωβίσετε» το λαό από τη δική μου καταστροφική πολιτική. Δεν πράξατε το παραμικρό (υπάρχουν και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου για του λόγου το αληθές), υπογράφατε προσωπικά δήθεν συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα μας και τώρα κατόπιν εορτής χύνετε προσωπική χολή για δημιουργία εντυπώσεων.

Αλήθεια κ.κ. συντάκτες της ανακοίνωσης, γιατί αναμένατε το εν λόγω ΦΕΚ για να ασκήσετε κριτική, αφού γνωρίζατε πως το μόνο που θα καθορίζονταν μέσω αυτού ήταν η έδρα του νέου ΤΕΙ; Η ουσία του σχεδίου «Αθηνά» είχε κριθεί όταν ψηφίστηκε η αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή και τότε υπήρξε «σιγή ιχθύος» από την πλευρά σας. Περιμένατε αυτή την κατ’ εσάς «μικροπολιτική επένδυση», την οποία υποστήριζε δημόσια ως ρεαλιστική διεκδίκηση τόσο η διοίκηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου όσο και δικός σας τοπικός Βουλευτής για να μιλήσετε; Μήπως και αυτοί ασκούσαν μικροπολιτική και «αποκοίμισαν» την τοπική κοινωνία όπως εγώ;

2ον) «Ο αγώνας δεν είχε πανδημοτικά χαρακτηριστικά», ενώ τον πολιτικό τόνο έδιναν οι «τοπικιστικές κορώνες». Καλά σε άλλο δήμο ήσασταν; Επί δυο μήνες συνεχώς ήμασταν στους δρόμους, με κοινό πλαίσιο με τους δήμους Αγρινίου και Ναυπακτίας και όλους τους συλλογικούς φορείς του Νομού. Θυμίζω τις κινητοποιήσεις, γιατί φαίνεται πως λόγω προσωπικής εμπάθειας έχετε πάθει και αμνησία. Γέφυρα Χ. Τρικούπης, ταυτόχρονα συλλαλητήρια σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αγρίνιο, συγκέντρωση στη Βουλή (η μεγαλύτερη όλων των εποχών), κλείσιμο εθνικής οδού, ξύλο και δακρυγόνα στο Θεοξένεια, μεγάλη συγκέντρωση την επομένη στην κεντρική πλατεία, 10ήμερη απεργία πείνας, κινητοποίηση στην Εφορεία, νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία τρεις μέρες μετά, κινητοποίηση την 25η Μαρτίου. Τέσσερα Δημοτικά Συμβούλια, πλήθος συσκέψεων με όλους σας, ανοιχτές γενικές συνελεύσεις που και με δική σας ευθύνη γίνονταν «μπάχαλο».

Όλα αυτά ήταν «δημόσιες σχέσεις με κομματανθρώπους υπουργείων»; Υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί ότι έγιναν οι περισσότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις από τη μεταπολίτευση στην πόλη μας και μάλιστα σε κοινωνικές συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές;

Όσο για το πολιτικό πλαίσιο του αγώνα, αναζητήστε πόσα άλλα δημοτικά συμβούλια έλαβαν και υποστήριξαν συνολικά θέση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Ελάχιστα. Στην πλειοψηφία τους παζάρευαν τμήματα και σχολές. Εμείς δεν παζαρέψαμε, αγωνισθήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αυτονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που η εξαφάνιση του από τον ακαδημαϊκό χάρτη ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή του σχεδίου «Αθηνά».

Αν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει, συγκρουστήκαμε με τον σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και γι’ αυτό επιχείρησαν τη συντριβή μας. Αν ήταν για κάποιο μικρό τοπικιστικό αίτημα θα μας το είχαν δώσει απλόχερα. Φαντασθείτε όμως να βγει φταίχτης ο δήμαρχος Ιερισσού, διότι ενώ αγωνίζεται τα μεταλλεία προχωρούν ή εγώ να καταγγείλω την τοπική ΕΛΜΕ, την τοπική ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου γιατί δεν ανέτρεψαν τα νομοσχέδια για τις απολύσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.α. Δεν θα ήμουν τότε πολιτικά αστείος;

Δεν συνεχίζω και σας προτείνω είτε να μας εκφράσετε την κριτική σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα συζητήσει το όλο θέμα και θα λάβει αποφάσεις γι’ αυτό, είτε να διοργανώσετε εσείς εκδήλωση δημοσίου διαλόγου για το ζήτημα αυτό, όπως πράξατε για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των Αλυκών.

Όσο για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, μη βιάζεστε και κυρίως μη χρησιμοποιείτε ως τακτική την πρακτική του δικομματισμού που καταγγέλλατε. Να θυμάστε πως οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και οι τεχνητές αντιπαραθέσεις δεν πείθουν. Η κοινωνία θα αποφασίσει ξανά και όχι οι «κομματάνθρωποι» των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Hανακοίνωση της Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου

“Με την επικείμενη υπογραφή , εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας , των σχετικών (τελευταίων) διαταγμάτων , αναμένεται να κλείσει ο πρώτος κύκλος της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο στόχος του σχεδίου ΑΘΗΝΑ δεν ήταν  και δεν είναι άλλος  (ανομολόγητος)  από την  βίαιη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα , σε πρώτη φάση για λόγους τακτικής, της τεχνολογικής. Ο στόχος αυτός, παρά την αντίδραση των δυνάμεων εκείνων της εκπαίδευσης ( φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό ) πού υπερασπίζονται το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της  , φαίνεται πως υλοποιείται , με μικρές μόνο απώλειες .

                  Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ  ήρθε ( είπαν ) για να δώσει απάντηση στον ανορθολογικό τρόπο με τον οποίο , οι ίδιοι οι σημερινοί κυβερνώντες , ανέπτυξαν την 3βάθμια εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες . Ήρθε με όπλα , δήθεν , την επιστημονική και ακαδημαϊκή αξιολόγηση  και με κεντρικούς στόχους την αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και την ουσιαστική σύνδεση του ακαδημαϊκού  με τον αναπτυξιακό  χάρτη της χώρας  , την ουσιαστική σύνδεση της γνωστικής διαδικασίας με την παραγωγική διαδικασία .

Α Π Α Τ Η  Σ Κ Ε Τ Η  !!!

                  Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι ψευδεπίγραφο ! Το πραγματικό του όνομα  θα έπρεπε να είναι σχέδιο  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ !!!

                  Η περίπτωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου ( μία από τις δεκάδες σε όλη την επικράτεια ) αρκεί από μόνη της να καταρρίψει σαν μυθεύματα  όλα τα παραπάνω , αρκεί  για να αποδείξει ότι οι επικαλούμενοι στόχοι και εργαλεία του σχεδίου ΑΘΗΝΑ , δεν ήταν παρά το προπέτασμα καπνού  πού είχαν σαν  μοναδικό στόχο την απόκρυψη ενός ακόμη σχεδίου υποβάθμισης του ήδη παραπαίοντος εκπαιδευτικού συστήματος , εκείνο της ιδιωτικοποίησης ενός μεγάλου τμήματος αυτού !

                 Αν λοιπόν κριτήριό τους ήταν η επιστημονική και ακαδημαϊκή αξιολόγηση , η επάρκεια των διδασκόντων και το επιστημονικό παραγόμενο έργο σε κάθε τμήμα , τότε ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΚΑ ( μία σχολή με ιδιαίτερο υψηλό επιστημονικό και ερευνητικό έργο) στην Αμαλιάδα ! Δεν θα συγχώνευαν  με πρόχειρο και αντιεπιστημονικό τρόπο σχολές  με διαφορετικά προγράμματα σπουδών και επιστημονικά αντικείμενα !   Αν κριτήριο τους ήταν το οικονομικό νοικοκύρεμα , τότε ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΝΑΝ ΕΝΑ ΤΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ   ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ , ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ από τα  7 ενεργά τμήματα τα 5  !

               Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ολοκλήρωσε τον πρώτο του κύκλο και άφησε την τριτοβάθμια εκπαίδευση βαθειά πληγωμένη .

                 Πολύ μικρότερος αριθμός σχολών , σημαντικά μικρότερος αριθμός εισακτέων , αυξημένη δυσκολία  πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γιά τους οικονομικά ασθενέστερους , χώρος για την ανάπτυξη και πάλι της ιδιωτικής εκπαίδευσης πού ζήσαμε την χρυσή εποχή των ιδιωτικών ΙΕΚ ( αναβαθμισμένων σήμερα σε Πανεπιστήμια ), ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης .

                Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έκλεισε τον πρώτο του κύκλο και άφησε βαριά λαβωμένο και το Μεσολόγγι .

                  Το αυτοδύναμο ΤΕΙ Μεσολογγίου οριστικά παρελθόν , τίτλοι τέλους για ένα από τα ιστορικά και σημαντικά ΤΕΙ της χώρας ,  μετατροπή του σε παράρτημα του νέου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας , δραματική μείωση του αριθμού των σχολών  και των τμημάτων του  , σημαντική και άμεση μείωση των ενεργών φοιτητών  ( τουλάχιστον 40% ) , απώλεια οριστική του διοικητικού του ρόλου  ,  επιστημονική και ερευνητική  απαξίωση ,   μέλλον πού προδιαγράφεται πλέον σκοτεινό !

                  Μία τοπική οικονομία χτυπημένη ήδη από την πολυετή  μνημονιακή πολιτική , άρρηκτα  μονοσήμαντα και με στρεβλό τρόπο συνδεδεμένη ( κακώς ) με την παρουσία του ΤΕΙ , είναι έτοιμη να υποστεί ένα ακόμη  βαρύ πλήγμα .

                  Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έκλεισε τον πρώτο κύκλο του αφήνοντας όμως και όλο το διεφθαρμένο  πολιτικό σύστημα ( τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τους τοπικούς εκπροσώπους τους ) , για μια ακόμη φορά έκθετους στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ( πού θέλει να δεί ! ) .

                  Άφησε πρώτα από όλα τον Δήμαρχο της πόλης έκθετο και υπόλογο απέναντι στα πραγματικά συμφέροντα της πόλης , γιατί δεν δίστασε να μετατρέψει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα»  για την πόλη σε αγώνα για την πολιτική του επιβίωση. Δέσμιος της πολιτικής του δικού του πολιτικού  χώρου , υπηρέτης πιστός ( στην πράξη και όχι στα λόγια ) της πολιτικής των μνημονίων , δίστασε ή τελικά δεν θέλησε και γι΄ αυτό ουσιαστικά  δεν επεδίωξε κανένα πραγματικό , άρα και εν δυνάμει αποτελεσματικό  , αγώνα  των δημοτών της πόλης . Έπαιξε εκεί πού το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τον έχει εκπαιδεύσει να παίζει .  Στις δημόσιες σχέσεις με τους κομματάνθρωπους των υπουργείων , στους προθαλάμους των βουλευτών και πολιτευτάδων  , στις μικροκομματικές συναλλαγές και υποσχέσεις . Εκεί δηλαδή , πού δεκαετίες τώρα παιζόταν η τύχη της χώρας και των πολιτών της . 

Έπαιξε λοιπόν , εγκλωβίστηκε και έχασε , και μαζί με αυτόν και η πόλη ολόκληρη !

                    Άφησε το ίδιο έκθετους όμως και τους εκπροσώπους των δημοτικών εκείνων παρατάξεων  , από τους πολιτικούς χώρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , πού ένοιωσαν να βολεύονται τα μέγιστα από την τακτική του Δημάρχου . Τακτική  η οποία , από τη μία πλευρά περιόριζε το δικό τους καθήκον σε απλή , στα λόγια και μόνο ,  υποστήριξη των ενεργειών του  , και από την άλλη άφηνε και σε αυτούς ελεύθερο το πεδίο , γνωστό και σε αυτούς , της μικροπολιτικής μάχης. Όλοι μαζί , για μια ακόμη φορά , θα έριχναν στην ζυγαριά  των μικροπολιτικών και μικροκομματικών τους συμφερόντων  τα συμφέροντα της πόλης  … όμως αυτή ακριβώς η λογική  ,  είναι πλέον γνωστό ότι έχει καταστρέψει την πόλη , οδηγώντας την , χρόνια τώρα , από ήττα σε ήττα . Και ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι , για μιά ακόμη φορά,  θα την οδηγούσε και πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα !  

                    Έκθετοι όμως έχουν παραμείνει και όλος εκείνος ο συρφετός πολιτευτάδων , βουλευτάδων και υπουργών ( νυν και πρώην ) που αδίστακτα φρόντισαν να αποκοιμήσουν  τους υποτελείς τους και την τοπική κοινωνία , προσπαθώντας να επενδύσουν μικρο πολιτικά στο οποιοδήποτε  ενδεχόμενο μικρού κέρδους ( έδρα του ΤΕΙ το είχαν ονομάσει ) για την πόλη . Και οι δικές τους ευθύνες είναι τεράστιες ( και διαχρονικές ) για το κτύπημα πού δέχτηκε η πόλη αλλά για  το νέο που ετοιμάζεται να δεχτεί με την σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση μέχρι το οριστικό κλείσιμο και του Νοσοκομείου της.

                    Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου από την πρώτη στιγμή προσπάθησε , με την ενεργητική συμμετοχή και παρέμβαση των μελών και  φίλων του , ο αγώνας του ΤΕΙ να γίνει υπόθεση  των κατοίκων  της πόλης , αγώνας της νεολαίας του , των φοιτητών του . Προσπάθησε  ο αγώνας αυτός να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημάρχου και και να αποκτήσει πανδημοτικά χαρακτηριστικά .            Προσπάθησε επίσης , στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να καταδείξει ότι δεν ήταν ένας αγώνας με  στενά τοπικά χαρακτηριστικά  , να αποφύγει τοπικιστικές κορώνες , να αναδείξει  ότι δεν ήταν ένας αγώνας όλων εναντίων όλων , αλλά  αγώνας όλων για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ουσιαστική ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων , αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος της δημόσιας εκπαίδευσης .

                  Ο Δήμαρχος και η στενή του ομάδα  , αλλά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της τρικομματικής συγκυβέρνησης στην πόλη μας  ( ο καθένας για τους δικούς του λόγους ) , μέσω και του ασφυκτικού ( ιδεολογικού-πολιτικού ) ελέγχου σημαντικών φορέων της πόλης δεν άφησαν πολλά περιθώρια …Η πορεία προς την συντριπτική ήττα είχε  ήδη , με τις επιλογές τους , προδιαγραφεί …

                  Σήμερα το Μεσολόγγι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμη καμπή . Καλούμαστε να σταθμίσουμε σοβαρά τις συνέπειες μιάς αδιέξοδης ( δεκαετίες τώρα ) πολιτικής  απέναντι στην κεντρική εξουσία , μιάς πολιτικής πού ποτέ ουσιαστικά δεν διεκδίκησε  , μιάς πολιτικής προσαρμοσμένης στη λογική του επαίτη , στη λογική ακριβώς του συστήματος εξουσίας .

                  Καλούμαστε    να πούμε όλοι μαζί ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ απέναντι σ΄αυτό το είδος της πολιτικής , καλούμαστε να πούμε το ΝΑΙ στην ουσιαστική συμμετοχή μας για την ριζική ανατροπή της , σε όλα τα επίπεδα !

                  Το Μεσολόγγι χρειάζεται τοπική δημοτική εξουσία που δεν θα λειτουργεί σαν τυμβωρύχος της μεγάλης ιστορίας των προγόνων μας αλλά σαν άξιος  συνεχιστής των αγωνιστικών τους παραδόσεων .

                  Ο ΣΥΡΙΖΑ  Μεσολογγίου προς αυτή την κατεύθυνση , από καλύτερες , σήμερα , θέσεις θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στις επερχόμενες μικρές και μεγάλες μάχες για τα πραγματικά συμφέροντα της πόλης και της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της .

                  Θεωρεί ότι ο αγώνας για το ΤΕΙ Μεσολογγίου , αγώνας άρρηκτα δεμένος με εκείνο της ανατροπής της κεντρικής πολιτικής των μνημονίων , ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ !

                    Ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ , ο αγώνας για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ θα έχει συνέχεια …θα συναντηθεί , σύντομα , με εκείνον για την υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ  των Αλυκών Μεσολογγίου , της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων , της ύδρευσης …με τον αγώνα για την υπεράσπιση της διατήρησης και αναβαθμισμένης λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου , των κεκτημένων της πόλης αλλά και της διεκδίκησης των  πλουτοπαραγωγικών  πηγών , πού μας ανήκουν …

                  ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΕΙ !”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.