Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Κύριε Πρόεδρε, καληνύχτα και καλή τύχη!

Κύριε Πρόεδρε, καληνύχτα και καλή τύχη!

Γράφει ο Σταύρος Καραγκούνης (Καθηγητής Γερμανικής και Ισπανικής φιλολογίας)

Την Τρίτη 4 Νοέμβρη κλείνει για την ανθρωπότητα το μαύρο κεφάλαιο που λέγεται George Bush. Η ιστορία θα έχει εύκολο έργο να αξιολογήσει τον πολιτικό του βίο, μιας και με μαθηματική ακρίβεια θα πάρει θέση δίπλα σε άλλους του είδους του, όπως τον James Buchanan, που δεν προστάτεψε την ενότητα των ΗΠΑ με την αποδοχή της απόσχισης των νότιων πολιτειών και οδήγησε στον αμερικανικό εμφύλιο. Σαν μια μικρή ένδειξη εκτίμησης (!!) στο έργο του θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ μέρους όλων για κάποια πράγματα που είπε και έκανε και να θυμηθούμε κάποιες «μεγάλες» στιγμές του.
Συνέντευξη, 2003. «Όχι, δεν θα έχουμε απώλειες στο Ιράκ»
4775 νεκροί στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, 2000000000 δολάρια το κόστος του πολέμου σε μια οικονομία που κατέρρευσε.
Γιορτή των Ευχαριστιών, 2003. «Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κάνει τόσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όντως και αυτό το κατάλαβαν πρώτοι οι φυλακισμένοι στη φυλακές του Abu Ghraib και του Guantanamo.
Ιούλιος 2008, «Η οικονομία αναπτύσσεται και το εμπόριο ανθεί». Με την υπόθαλψη του καπιταλισμού καζίνο και την πολιτική πλουτισμού των μεγαλοστελεχών των τραπεζών οδήγησε την αμερικανική μεσαία τάξη σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Ιούλιος 2008, Σύνοδος κορυφής G8, Τόκυο. «Δεν θα είμαστε πια οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι μολυντές του περιβάλλοντος». 24 τόνους αερίων ανα κεφαλή που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ελευθερώνουν στον αέρα οι αμερικανικές βιομηχανίες, διπλάσιο από τους Γερμανούς και 24 φορές περισσότερο από τους Ινδούς.
Θα μπορούσαμε να γεμίζουμε πολλές σελίδες γράφοντας τα κατορθώματα του προέδρου των ΗΠΑ. Την Τετάρτη ξημερώνει μια νέα μέρα για τον πλανήτη. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος θα είναι ο νέος πλανητάρχης, μιας και οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα, παρά το μικρό προβάδισμα του Obama.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος και να εκλεγεί ο πλανήτης δεν πρόκειται να δει «άσπρη μέρα».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.