Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Λάθος μετάφραση στο Hangover; Αμαρτία…

Έχετε δει τη διαφήμιση με τον τυπάκο που τον κόβουν στην πόρτα του παραδείσου, ενώ δεν έχει πειράξει μυρμήγκι, γιατί μίλαγε “μέχρι τα τέταρτα ξαδέρφια” και πλήρωνε τηλέφωνα και ίντερνετ; “Αμαρτία” του λέει ο Άγιος Πέτρος και του κάνει “ξου” να φύγει. Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε και η κυρία-μαθαίνω και πρόσφατα μητέρα-που έκανε την επιμέλεια και τις μεταφράσεις των τίτλων στο νέο πρόγραμμα κινηματογράφου του Άνεσις εδώ στο Αγρίνιο.

Πράγματι έκανε ένα χοντρό/αστείο λάθος μεταφράζοντας τον τίτλο  του τρίτου και αναμενόμενου “Hangover”  σε… “Ο Χανκ Κυβερνά”! Πράγματι λάθος για πλάκα ακόμα και για ολίγον χοντρή. Και η ίδια άλλωστε όταν θα το είδε το τυπογραφικό λάθος πρέπει να έβαλε τα γέλια. Αργότερα όταν κατάλαβε το τι χαμός διαδικτυακός έγινε προσφέρθηκε να πάει να βρει όσα προγράμματα μπορεί να το σβήσει το ρημάδι!

Αλλά μια στιγμή: ας πάρουμε την εκδοχή ότι ήταν μια κακή έμπνευση της στιγμής, σε μια δουλειά που την ανέλαβε από το τυπογραφείο που έβγαλε το έντυπο. Μήπως πρέπει να απολυθεί; Ή μήπως πρέπει να φορτωθεί τις πολιτιστικές ανεπάρκειες της πόλης και την προσωπική(πάντα) άποψη δεκάδων που δεν συγχωρούν/δεν ξεχνούν; Πέραν του επαγγελματικού σοκ που έπαθε -γιατί προσφέρθηκε να γλιτώσει και όλη την παραγωγή από κανένα έξοδο μεταφραστή- πέραν της θεμιτής καζούρας επίσης, έχει να ακούει και την ηχώ από φωνές που “βρήκαν παπά και θα θάψουν πέντ’ έξι” με αφορμή το λάθος αυτό. Διότι που βαδίζομεν επιτέλους; Που θα φτάσει η ένδεια της κουλτούρας μας; Πόσο ακόμα τα παιδιά μας θα μαθαίνουν λάθος το μήνυμα του Ζακ Γαλυφιανάκη;

Τα social media προσφέρονται για “ξέσκισμα”. Με τα προσωπικά δεδομένα μας ορθάνοιχτα(μέχρι να μάθουμε ότι κάποιος ξέρει τα πάντα για μας)κάνουμε χαβαλέ και τρώμε ζωντανό όποιον προσφέρεται. Μπορούμε να κάνουμε το κάθε θέμα “λύσσα” μέχρι να έχουμε χορτάσει. Φυσικά υπάρχουν και οι σοβαροί ή μάλλον οι έχοντες καλή πρόθεση. Ήμουν στην παρέα που ανακάλυψε το λάθος και άκουσα ο ίδιος τον πρώτο φίλο μας που πήρε κάποιον στο δήμο  για να τον “κράξει” με την καλή έννοια. Γέλασαν, ειπώθηκαν τα γνωστά και τέρμα. Ήμουν μπροστά και όταν ο Αντώνης πήρε φωτογραφία από το αστείο λάθος, το ανέβασε στο f/b έκανε το χαβαλέ του και μετά είπε “συγχωρούμε τέτοια λάθη γιατί αγαπάμε το Ελληνίς”(ή κάπως έτσι). Ήμουν βέβαια σίγουρος για την…υπερπαραγωγή που θα ακολουθήσει από δικαίους και αδίκους…Οι δυο φίλοι που ουσιαστικά το ανακίνησαν το θέμα έπαθαν πλάκα από τη μανία που προέκυψε.

Προσωπικά νομίζω ότι μόνο όποιος έχει λυμένα τα προβλήματά του και δεν δουλεύει για να ζει, μόνο αυτός δεν κάνει λάθη. Άλλο η πλάκα και άλλο το κακιασμένο “πέσιμο”. Από το Ελληνίς, που είναι μια όαση για το Αγρίνιο και μια μεγάλη προσπάθεια, προτιμώ να κρατήσω ότι κάποιοι εργαζόμενοι πάνε και παίρνουν μόνοι τους, με δικά τους έξοδα, μικρές γλάστρες και φαναράκια για να δείχνει πιο ωραίος ο χώρος και να αράζουμε σε κάτι βραδιές σαν αυτές που προηγήθηκαν…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.