Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Λίγη προσοχή στα γεροντάκια…

Λίγη προσοχή στα γεροντάκια…

Παππούς με άνοια ήπιε υγρό για το αυτοκίνητο!

Θέλετε η… αύξηση των ορίων ηλικίας, θέλετε η σύνταξη που δεν φτάνει πια για γλυκιά ζωή, η τρίτη ηλικία και ειδικά ο αντρικός πληθυσμός της, έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ενεργή καθώς η ένδεια από τη μια γεννά λόγους για κάποια ψιλοδουλειά και από την άλλη βγάζει από τα καφενεία και την παραδοσιακή βόλτα όλα και πιο πολλούς ηλικιωμένους. Μόνο που χρειάζεται η προσοχή των δικών τους και η αποτροπή από υπερβολές.
Αυτό ήρθε να το θυμίσει ένα σημερινό περιστατικό στο οποίο ηλικιωμένος με άνοια πήγε στο νοσοκομείο γιατί είχε πιει ένα ειδικό καθαριστικό για το αυτοκίνητο! Ο παππούς, σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιου του που τον μετέφερε εσπευσμένα, πολύ συχνά προσπαθεί να φανεί χρήσιμος όταν αυτός κάνει εξωτερικές εργασίες αλλά η μνήμη του και η κρίση του δεν τον βοηθά… Ο παππούς παρά τις οδηγίες των γιατρών, αλλά και της αστυνομίας που έσπευσε) έχανε τον προσανατολισμό του και οι γιατροί είδαν κι έπαθαν για να μπορέσουν να του τοποθετήσουν την ειδική συσκευή για την πλύση στομάχου. Παράλληλα δύσκολα αναγνώριζε πρόσωπα. Ευτυχώς, προς το παρόν πάντως, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Υπάρχει όμως τον τελευταίο καιρό και μια πληθώρα περιστατικών που καταδεικνύουν όσα αναφέρουμε στην εισαγωγή μας. Συγκεκριμένα συνεχώς μεταφέρονται στο νοσοκομείο τραυματίες ηλικιωμένοι που έχουν πέσει από δέντρα στο μάζεμα της ελιάς, ειδικά δε αυτή την εποχή, σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει ένα ανάλογο περιστατικό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με μικροατυχήματα με κόψιμο ξύλων ή άλλες αγροτικές εργασίες. Όπως έχουμε αναφέρει οι ηλικιωμένοι είτε επιστρέφουν σε ασχολίες που τις είχαν αφήσει, είτε προσπαθούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους με λάδι ή ξύλα ή οπωροκηπευτικά. Δυστυχώς όμως υπερεκτιμούν, κάποιες φορές, τις δυνάμεις τους και έχουμε ατυχήματα, που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνουν σε προχωρημένη ηλικία, ειδικά αν προκύψει πτώση και σπάσιμο. Λίγη προσοχή λοιπόν δεν βλάπτει αν και τα οικονομικά που είναι η αιτία δεν φαίνονται να καλυτερεύουν σύντομα…
Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.