Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Λίγο πριν την κάλπη…

Λίγο πριν την κάλπη…

Λίγες ώρες μείνανε για την εκλογική διαδικασία στη ΝΔ, μέσω της οποίας θα αναδειχτεί ο 7ος Πρόεδρος του κόμματος. Οι εν λόγω εκλογές θα μείνουν στην ιστορία, αφού για πρώτη φορά ψηφίζει η βάση. Στα αξιοσημείωτα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τη διεύρυνση είτε προς τα δεξιά είτε προς τον μεσαίο χώρο. Οι καθημερινές δηλώσεις στήριξης των στελεχών, οι αναφορές στους μηχανισμούς, αλλά και η συνεργασία δύο προσώπων που κατά το παρελθόν είχαν αποχωρήσει από την παράταξη ιδρύοντας ο καθένας το δικό του κόμμα, αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης των τηλεμαχιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν ορόσημο για την επόμενη μέρα και από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί κατά πολύ η μελλοντική πορεία της ΝΔ.

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ισχυρίζονται, ότι ιστορικά είναι αποδεδειγμένο πως ένα κόμμα έρχεται στην εξουσία όχι μόνο με τις ψήφους της δεξιάς πτέρυγας, οι οποίες δεν επαρκούν, αλλά με τη διεύρυνση προς το μεσαίο χώρο. Στο επιτελείο του Σαμαρά, δίνουν πρωτίστως το βάρος στην επιστροφή των απογοητευμένων ψηφοφόρων της παράταξης. Σε κάθε περίπτωση η αυριανή μάχη θα κριθεί, όπως πολλές φορές έχουμε επαναλάβει, στις λεπτομέρειες, ενώ το νήμα θα κόψει πρώτος αυτός ή αυτή που έχει προετοιμαστεί καλύτερα σε επίπεδο κινητοποίησης. Σαφώς και από τις δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αφού δεν μπορεί επακριβώς να προσδιοριστεί το εκλογικό σώμα. Όλο αυτό το διάστημα είδαμε τους δύο βασικούς διεκδικητές να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση. Έτσι, αρχικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε σαφές προβάδισμα, με τον μεσσήνιο πολιτικό να ανεβαίνει αρκετά στη συνέχεια και την κα. Μπακογιάννη να ξανακερδίζει τις εντυπώσεις την τελευταία εβδομάδα. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος (κάτι το οποίο δεν επιθυμούν στη Ρηγίλλης) και τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Το σκηνικό είναι παρόμοιο και στην Αιτωλοακαρνανία. Οι δύο πλευρές δίνουν τη δική τους μάχη απ άκρη σ άκρη σε όλο το νομό. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε από ορισμένα στελέχη η αλλαγή της αρχικής βούλησης υπερ κάποιας υποψηφιότητας. Μένει να δούμε εάν θα δικαιωθούν από το αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα ο προεκλογικός αγώνας κινήθηκε σε κόσμια πλαίσια δίχως ακρότητες. Βέβαια, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν εκφραστεί παράπονα για τον πρόεδρο της Δ.Ο. Αγρινίου, αφού όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται έχει μετατρέψει τα γραφεία της οργάνωσης σε πολιτικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση οι νεοδημοκράτες καλούνται αύριο να εκλέξουν τη νέα τους ηγεσία αλλάζοντας σελίδα, γνωρίζοντας ότι ο ισχυρός αντιπολιτευτικός λόγος είναι αυτός που ίσως θα τους ξαναδώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.