Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Λειτουργεί ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών;

xenonas-ginaikonΜέσα στη προεκλογική περίοδο έγινε πολύ κουβέντα για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στο Αγρίνιο. Τυπικά ο ξενώνας είναι σε πλήρη λειτουργία από τις 7 το πρωί μέχρις τις 10 το βράδυ κάθε μέρα και το Σάββατο ενώ και την Κυριακή αν χρειαστεί κάτι έκτακτο υπάρχει πρόβλεψη επάνδρωσης.
Εγκαινίασε ο απερχόμενος δήμαρχος τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Μόνο που κακοποιημένες γυναίκες δεν έχουμε. Και ελπίζω να μην υπάρξουν και ποτέ. Αλλά και εάν υπάρξουν, ο Ξενώνας μπορεί να λειτουργήσει με έναν μόνο φύλακα, σε 24ωρη βάση; Χώρια τις άλλες τις ελλείψεις… Πού ξοδεύτηκαν, άραγε, οι 700.000 ευρώ;”, είχε αναφέρει ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γ.Παπαναστασίου
Οι αρμόδιες αρχές στον ξενώνα τις τελευταίες μέρες μίλησαν με δύο σοβαρά περιστατικά, ένα ελληνίδας και ένα αλλοδαπής γυναίκας. Η μία περίπτωση σε δημοτικό διαμέρισμα του Αγρινίου και η δεύτερη σε πρώην δήμο, αμφότερες μητέρες.
Μάλιστα το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών στην περιοχή μας έχει σημαντική έκταση, με περιστατικά που έχει αναλάβει η αστυνομία όπως τον Ιανουάριο στην Κατούνα, τον Οκτώβριο που μας πέρασε όταν σε μια μέρα καταγράφηκαν 3 τέτοια περιστατικά(!)ή τον περασμένο Αύγουστο στα Αη Βασιλιώτικα μπροστά σε 5 ανήλικα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας μία στις τρεις γυναίκες στη Ελλάδα έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού κάποια στιγμή…
Το έργο του ξενώνα στο Αγρίνιο έγινε μέσω ΕΣΠΑ, με την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, αλλά η προεκλογική περίοδος έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες για να παρουσιαστεί το έργο.
Υπήρξε η φήμη ότι η Γ.Γ.Ι πίεζε γιατί είχε μείνει πίσω το έργο, αντίθετα με άλλες πόλεις, αλλά η παρούσα Δημοτική Αρχή διαμαρτυρόταν από το καλοκαίρι του 2012 ότι το υπουργείο καθυστερούσε αδικαιολόγητα να εκδώσει την προκήρυξη.
Αυτό έφερε δυσκολίες στο οργανόγραμμα με το προσωπικό να καλείται, ανεξαρτήτως ειδικότητας, για ένα διάστημα να φυλάει έναν χώρο ακόμα και τις νυχτερινές και πρωινές ώρες με πολλά παράπονα από υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί για άλλη δουλειά. Τα ωράρια άλλαζαν συνεχώς και παρόλα ταύτα ο ξενώνας ακόμα και μετά τα εγκαίνιά του δεν είχε και δεν έχει ακόμα φιλοξενήσει κάποια κακοποιημένη γυναίκα.
Την ίδια ώρα έχει ακουστεί ακόμη και ότι οι γυναίκες της περιοχής μας ενθαρρύνονται να πηγαίνουν σε αντίστοιχες δομές σε άλλες πόλεις(π.χ. Πάτρα) γιατί για κάποιο λόγο η λειτουργία του εδώ ξενώνα δεν είναι κατοχυρωμένη.
Τις αιτιάσεις πάντως για μη λειτουργία ή υπολειτουργία του ξενώνα απορρίπτει η κ. Μαργαρίτα Σερπάνου, αρμόδια αντιδήμαρχος μέχρι τις 31 Αυγούστου, η οποία κάνει λόγο για κανονική λειτουργία και για περιπτώσεις που οι ειδικοί του ξενώνας έχουν επιληφθεί. Όπως ανέφερε στο «Γ», «κάθε άλλο παρά αποθαρρύνουμε εμείς τη φιλοξενία γυναικών στον ξενώνα μας. Έχουμε ενημερωθεί για περιπτώσεις και το προσωπικό μας έχει έρθει σε επαφή με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιες συχνά δεν έχουν πάρει την απόφαση να εγκαταλείψουν εκείνον που τις κακοποιεί, αλλά και όταν το κάνουν επιλέγουν ένα καταφύγιο μακριά από τον τόπο που μένουν, για να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με τα πρόσωπα που τις έχουν κακοποιήσει»
Βέβαια αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον Ξενώνα του Αγρινίου θα πρέπει να αναμένονται περιπτώσεις από άλλες περιοχές.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί πάντως και μέχρι να γίνει αυτό, άλλο πρόβλημα έχει ήδη ανακύψει: Ο ξενώνας απλά κλειδώνει μετά τις 10 το βράδυ(σταμάτησαν οι υπάλληλοι να κάνουν βάρδιες νυχτοφύλακα και νυχτερινή βάρδια δεν υπάρχει) χωρίς κάποιον νυχτερινό φύλακα και χωρίς κάποιον σεκιούριτι. Με δεδομένη την… αρκετά δύσκολη περιοχή όπου βρίσκεται η δομή και το ότι απλά ένα κανονικό τζάμι χωρίζει κάποιος επίδοξο μπουκαδόρο από το να μπει στο εσωτερικό, όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι θέμα ημερών να γίνει κάτι ανεπανόρθωτο.
Θα είναι κρίμα πριν καν λειτουργήσει ουσιαστικά ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών να υποστεί ζημιές που θα τον καθιστούν ανενεργό…

Εφημερίδα Γεγονός

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.