Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Λευκάδα: Η εγκατάλειψη του σπιτιού ενός σπουδαίου εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη

stamos

 Το ”ατέρμονο πεδίο” της αδιαφορίας μας

Το σπίτι όπου ο Θ. Στάμος επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του κινδυνεύει να καταπέσει με την πρώτη νεροποντή ή με τον πρώτο σεισμό. Οι ραγισμένοι τοίχοι, οι πεσμένοι σοβάδες, η ανύπαρκτη στέγη, ο σωρός από τα μπάζα συνθέτουν σήμερα την θλιβερή εικόνα ενός απογυμνωμένου σπιτιού-φάντασμα που άλλοτε στέγαζε έναν απ’ τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του αφαιρετικού εξπρεσιονισμού.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να το διαπιστώσει. Ήδη η μια πλευρά έχει πάρει έντονη κλίση και η λαμαρίνα αριστερά έχει αποκολληθεί έτοιμη να πέσει στο πρώτο «τυχερό». Κι αν ο τωρινός ιδιοκτήτης εγκληματικά αδιαφορεί τι κάνει η Πολιτεία; Μήπως θα πρεπε να επέμβει ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτα; Ο Δήμος Λευκάδας δεν επιβάλλεται να ασχοληθεί με το θέμα; ‘Η πρώτα πρέπει να υπάρξει κάποιο ατύχημα για να ενδιαφερθούν;

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος η κατάσταση αυτού του σπιτιού είναι ένα όνειδος για τη Λευκάδα που σε κάθε ευκαιρία «καμαρώνει» για το άξιο τέκνο της τον Θεόδωρο Στάμο. Αυτό του επιφύλαξαν οι επίγονοι!

Σημειολογικά επίσης έχει ενδιαφέρον διότι βρίσκεται απέναντι από το περίπτερο πληροφόρησης των επισκεπτών της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και είναι και η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν τα ιστιοπλοϊκά όταν φτάνουν στο νησί. Έτσι οι επισκέπτες μας παίρνουν άμεσα μια πρώτη γεύση από την κατάντια μας!

Δείτε ποιος ήταν ο Θεόδωρος Στάμος:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.