Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Λυσιστράτη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΄΄ Γιορτές Καλοκαιριού 2009΄΄ παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση Λυσιστράτη την Πέμπτη 20 Αυγούστου ώρα 9.30 μ.μ στο Κηποθέατρο του Δημοτικού Πάρκου

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί γι’ αυτό να χαρακτηριστεί για ανήθικη. Τουναντίον είναι ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Είναι θερμό κήρυγμα ειρήνης κι αδέρφωσης μεταξύ των Ελλήνων – και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης..

Μολονότι ο μύθος είναι πλάσμα της φαντασίας εξωπραγματικό κι απίθανο, η πορεία του συντελείται με την πιο αβίαστη φυσικότητα κι αληθοφάνεια. Η ψυχολογία των ηρώων, οι λόγοι τους και τα έργα τους δεν έχουνε τίποτα το αδικαιολόγητο. Ο Αριστοφάνης, όσο κανένας άλλος ποιητής του παλιού καιρού, γνώρισε κι απόδωσε με πολλή σοφία και τέχνη την ψυχή των γυναικών του λαού – των νοικοκυράδων.

Η «Λυσιστράτη» από την άποψη της συνθετικής τελειότητας και της ισορροπίας μέσων και σκοπού μπορεί να σταθεί δίπλα στο σοφόκλειο δράμα. Η σκηνή του όρκου των γυναικών, του ερωτικού παιχνιδιού Μυρρίνης – Κινησία, της λιποψυχίας των αντάρτισσων και στο τέλος η θαυμαστή νουθεσία της Λυσιστράτης προς τους εμπόλεμους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, είναι από τα πιο αριστουργηματικά κατορθώματα του δημιουργικού Λόγου.

Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική. Γκρεμιστής των «κακώς κειμένων» και δάσκαλος του σωστού. Αλλά στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 π.Χ. ο σκοπός του (η ειρήνη) ξεπερνάει τα όρια της πρώτης ανάγκης του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας. Η αθηναϊκή πολιτεία, είχε άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά η γρήγορα, θα τον έχανε – και μαζί με την Αθήνα θα χανότανε όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Είχε προηγηθεί η σικελική καταστροφή, η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες, η αποστασία των συμμάχων ―όλα τούτα με την προδοσία του Αλκιβιάδη – κι ο λαός ήθελε την ειρήνη. Έτσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης δεν είτανε καθόλου ανεδαφικό παρά επίκαιρο και καλοδεχούμενο κάθε καιρό.

Στο ρόλο της Λυσιστράτη ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

και στο ρόλο του Κινησία ο ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

Συμμετέχουν:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΚΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΗΓΟΥ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΚΑΒΑΣ ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΨΑΛΤΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΣΙΑΚΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΡΗΝΙΩ ΚΑΖΑΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΣΑΚΗΣ

ΡΕΝΑ ΣΦΗΝΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΟΓΛΟΥ


Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη

Σκηνοθεσία: Θύμιου Καρακατσάνη

Moυσική: Γιάννη Μαρκόπουλου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ρένας Γεωργιάδου

Χορογραφίες: Δημήτρη Παπάζογλου

Η Προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου

Δαγκλή 27 (πρώην καπναποθήκες Παπαστράτου )

Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ – 3.00

Τηλ.: 2641055655 – 55700

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.