Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

«Μάνα… Μητέρα…Μαμά…» στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (video η συνέντευξη Τύπου)

«Μάνα… Μητέρα…Μαμά…» στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (video η συνέντευξη Τύπου)

unnamedΤο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ανοίγει την αυλαία του για τη Χειμερινή Κεντρική Σκηνή με το έργο «Μάνα…Μητέρα…Μαμά…» του Γιώργου Διαλεγμένου σε σκηνοθεσία της Νανά Νικολάου και γνωστόυς και καταξιωμενους ηθοποιούς στους ρόλους.

Συνέντευξη Τύπου έλαβε χώρα σήμερα στο Δημαρχείο Αγρινίου για την Πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Μάνα…Μητέρα…Μαμά…» του Γιώργου Διαλεγμένου, που ανεβαίνει στις 19 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο. Στη συνέντευξη παρέστησαν οι συντελεστές της παράστασης και ο δήμαρχος Αγρινίου. 

DSCN4769

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου  καλωσόρισε τους συντελεστές της παράστασης «Μάνα…Μητέρα…Μαμά…» ,  με τα πρώτα του λόγια να αφορούν το ΔΗΠΕΘΕ. «Τα ΔΗΠΕΘΕ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα , δεν ξέρουμε αν θα έχουν μέλλον. Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου όμως αποτελεί το βασικό μοχλό θεατρικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και για το λόγο αυτό αλλά και επειδή πιστεύουμε πως ο πολιτισμός   δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα,  εμείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε και να κρατήσουμε το θέατρό μας να και να το ενισχύσουμε αλλά και να κρατήσουμε τις παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε.
Μιλώντας για την παράσταση ο κ.Παπαναστασίου εξήρε τους συντελεστές της τους οποίους χαρακτήρισε εγγύηση για την επιτυχία αλλά εξήρε και τη σκηνοθετική ματιά της κυρίας Νανάς Νικολάου. Χαρακτήρισε το θεατρικό έργο «πάντα διαχρονικό και επίκαιρο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ηθοποιοί θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το κοινό του Αγρινίου.
Η σκηνοθέτιδα Νανά Νικολάου αρχικώς τόνισε την ευαισθησία και την αγάπη της για τα ΔΗΠΕΘΕ. Υπογράμμισε πως το έργο είναι από τα σημαντικότερα νεοελληνικά θεατρικά έργα ,  γράφτηκε με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του θεάτρου και όπου έχει παιχτεί αγαπήθηκε από το κοινό και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Για το έργο ανέφερε: «Το έργο με πολλή μαστοριά από τον συγγραφέα του, παρουσιάζει μια μικροαστική ελληνική οικογένεια που ζει τη δεκαετία του ’70 όταν ανθούσε η περίφημη αντιπαροχή. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάει καθώς το έργο ανήκει σε όλη στην Ελλάδα και ταιριάζει σε όλες τις εποχές της και αυτό είναι η αξία του και η μαστοριά του. Στις πρόβες κατανοήσαμε πως δεν μπορείς να πετάξεις ούτε μια λέξη του, τόσο μαστορικά είναι γραμμένο με λόγια που κα΄θε οικογένεια θα μπορούσε να εκφέρει στο σπίτι. Περιέχει αυτό το γνωστό «αγαπομίσος» του Έλληνα, που αγαπά και  μισεί παράλληλα πράγματα και ανθρώπους. Παρουσιάζει αυτές τις  αντιθέσεις της καθημερινότητας , τις αντιθέσεις αγάπης και μίσους . Και τις παρουσιάζει με μαστοριά και αλήθεια πάνω στη σκηνή. Το προσεγγίζουμε χωρίς να καταφύγουμε σε γραφικότητες .Το γέλιο είναι παρά πολύ ισχυρός παράγων και μοχλός  μέσα στην παράστασης  αλλά κάτω από αυτό το γέλιο υπάρχει σοβαρότητα, πίκρα και αλήθεια. Αυτό καλούμαστε να παρουσιάσουμε πάνω στη σκηνή και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά». Παρουσίασε εξάλου τους ρόλους και τους συντελεστές με ειδική θετική μνεία και σε όσους εξ αυτών είναι από την περιοχή μας.
Με τη σειρά του ο κ.Πάνος Μαμασούλας  που έχει τη μουσική επιμέλεια του έργου  υπενθύμισε πως το Αγρίνιο είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ επί των ημερών του αείμνηστου Στέλιου Τσιτσιμελή τονίζοντας πως όλοι πρέπει να παλέψουμε για να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός.
Ο αγρινιώτης ηθοποιός  Κώστας Κάππας επεσήμανε ως θετική την επιλογή του δημάρχου  να υπάρξουν παραστάσεις αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων . «Το βρίσκω βαθιά συγκινητικό» είπε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα εξέφρασε τη θετική του εντύπωση για το πώς κινητοποιήθηκαν όλοι  (σκηνοθέτης, ηθοποιοί, μηχανισμός ΔΗΠΕΘΕ) για να οργανωθεί μια άκρως επαγγελματική παράσταση για την οποία ο ίδιος εξέφρασε την πίστη πως θα είναι μία από τις καλύτερες για του «Μάνα…Μητέρα…Μαμά…». «Χαίρομαι που είμαι πάλι  στην πόλη μου και έχω πολύ όρεξη για να δουλέψω» κατέληξε ο Κ.Κάππας.
Η ηθοποιός Υρώ Λούπη ανέφερε: «Πιστεύουμε στο θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ. Θέλουμε να αποκεντρωθούμε, να πάμε και στο κοινό της επαρχίας. Δεν είχα σχέση με το Αγρίνιο, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι και συνάντησαν ανθρώπους παρά πολύ ζεστούς και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κάνουμε καλή δουλειά».
Η Μαρία Κωνσταντάρου ηθοποιός με πολλές και επιτυχημένες συμμετοχές σε  θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του προσώπου που υποδύεται στο έργο, της  μάνας που αποτελεί και το βασικό άξονα της πλοκής.Η Άννα Κουρή εξέφρασε την θετική της εντύπωση για την αντιμετώπιση που συνάντησε στο Αγρίνιο και για το πόσο σοβαρά στην πόλη μας αντιμετωπίζεται το θέατρο. Ανέφερε εξάλλου πως βασικό ρόλο στην απόφασή της να συμμετάσχει διαδραμάτισε η παρουσία της Nανάς Νικολάου.«Τα βραβεία τα δίνουν οι θεατές με την παρουσία τους. Οι θεατές είναι οι κριτές » σχολίασε ο Γιώργος Δάμπασης.  

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα από τα καλύτερα έργα του νεοελληνικού θεάτρου. Το έργο εξελίσσεται την περίοδο της μεταπολίτευσης, όπου το φαινόμενο της αντιπαροχής αλλάζει το τοπίο της Αθήνας, ρυθμίζοντας εκ νέου τις σχέσεις των ανθρώπων στην αθηναϊκή κοινωνία. Μια ηλικιωμένη μητέρα, παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται τελικά από το γιο της και δίνει το σπίτι της αντιπαροχή. Με αυτή την κρίσιμη απόφαση της, παρόλο που η ίδια νιώθει να μετατρέπεται σε φορτίο, σε βάρος για τους οικείους της, παραδίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Η κωμωδία του παραλογισμού της αγάπης που έχουν να υποστούν οι γιοι, οι νύφες, οι κόρες και οι γαμπροί, στην ελληνική οικογένεια, ζωντανεύουν σε όλο τους το μεγαλείο. Με γλώσσα αληθινή. Με σχέσεις που καθηλώνουν. Με πρόσωπα αναγνωρίσιμα όσο οι πιο δικοί μας άνθρωποι. Με γέλιο πηγαίο και πικρό. Με αλήθεια για όσα κουβαλάμε στο κύτταρό μας.

Ο συγγραφέας με τρόπο συνταρακτικό, με γλώσσα καίρια και οικεία αλλά όχι γραφική, κατορθώνει να περιγράψει τις οικογενειακές συγκρούσεις μεταβαίνοντας από το τραγικό στο κωμικό εκπλήσσοντας μας συγκινητικά. Το «Μάνα, μητέρα, μαμά» παραμένει ένα έργο διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Σκηνικός Χώρος: Βασίλης Ραμμόπουλος – Νίκος Βελτσίστας
Μουσική Επιμέλεια : Πάνος Μαμασούλας
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης

Πρωταγωνιστούν:(αλφαβητικά) Γιώργος Δάμπασης, Κώστας Κάππας,Άννα Κουρή,Μαρία Κωνσταντάρου,Υρώ Λούπη.

Ημέρες και ώρες των παραστάσεων

Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 , ώρα: 9.00 μ.μ.
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα: 9.00 μ.μ.,
Κυριακή ώρα: 8.00 μ.μ. Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου

Οι παραστάσεις των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς και γενικά των εορτών διαμορφώνονται ως εξής:

Πέμπτη 25-12-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Παρασκευή 26-12-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Σάββατο 27-12-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Κυριακή 28-12-14 ώρα: 8.00 μ.μ.

Πέμπτη 01-01-15 ώρα: 9.00 μ.μ.
Παρασκευή 02-01-15 ώρα: 9.00 μ.μ.
Σάββατο 03-01-15 ώρα: 9.00 μ.μ.
Κυριακή 04-01-15 ώρα: 8.00 μ.μ.

Μετά τις γιορτές ακολουθούν κανονικά οι παραστάσεις του τριημέρου από την Παρασκευή 9 , Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, ώρα 9.00 μ.μ. και Κυριακή 11, ώρα 8.00 μ.μ., έως το τέλος Ιανουαρίου.

Τιμές εισιτηρίων : 10 € κανονικό και 5 € φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων ( με επίδειξη της κάρτας)

Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου από τη Δευτέρα 15-12-2014
Ώρες ταμείου : 11 π.μ.- 1 μ.μ. & 6 μ.μ. – 9 μ.μ.

Τηλ Ταμείου 26410 – 56 135

 Φωτό από τη συνέντευξη Τύπου

DSCN4769 DSCN4774 DSCN4776 DSCN4780 DSCN4781 DSCN4784 DSCN4786 DSCN4789 DSCN4791 fghh

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.