Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Μέσω ΑΣΕΠ οι νέες προσλήψεις στους εκπαιδευτικούς – Με το νέο σύστημα το 95% των υποψηφίων για τις πανελλαδικές

kathigites-ekpaideytikoi-sxoleio030s-620x320

Με το νέο σύστημα προτίμησαν να δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις οι παλιοί υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα μετεγγραφών για τους νέους που θα εισαχθούν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Οσον αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά, θέμα που πραγματικά «καίει» δασκάλους και καθηγητές, το τοπίο παραμένει ακόμη θολό καθώς όπως είπε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης «τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο διότι είναι αντικείμενο συζήτησης και με τους θεσμούς, αλλά η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της προκειμένου να γίνουν διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών κλιμακωτά μέσα σε μία τριετία».

Τα παραπάνω λέχθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, με κυρίαρχο ζήτημα την ενίσχυση με εκπαιδευτικά προγράμματα των προσφύγων και κυρίως των παιδιών που θα μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα μας.

«Κανένα προσφυγόπουλο δεν πρέπει να αισθανθεί μόνο του στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο για τους πρόσφυγες.

Αναλυτικά για όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης υπογράμμισε τα εξής:

Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών δήλωσε ότι είναι σε επαφή με το ΣτΕ, διότι όπως είπε «η ιδιοτυπία φέτος είναι ότι θα έχουμε, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενιαίους πίνακες για τις προσλήψεις αναπληρωτών και για τον διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι μια διαδικασία που σύντομα θα καταλήξει. Ομως με σύστημα ΑΣΕΠ. Αυτό είναι σαφές. Αυτό αφορά τη φετινή χρονιά. Θα είναι μια μεταβατική περίοδος. Διότι το να γίνει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία εκ βάθρων διαφορετική, όπως εξετάσεις, αυτό θέλει τουλάχιστον ένα 8μηνο προπαρασκευής. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε ενιαίους πίνακες οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη και το θέμα του ΑΣΕΠ. Οχι όμως μόνο του ΑΣΕΠ».

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές, τους φετινούς εισακτέους και την κατανομή τους, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια συγκεκριμένη τελική απόφαση. Σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που θα δώσουν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα, ο κ. Φίλης είπε ότι είναι περιορισμένος και πάντως όχι πάνω από το 5% του συνόλου των υποψηφίων.

Σχετικά με τις μετεγγραφές των φετινών νέων φοιτητών ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο σύστημα αλλά όπως υπογράμμισε τα παιδιά πρέπει να δώσουν «απερίσπαστα τις εξετάσεις τους, ευχόμαστε να πετύχουν εκεί που έχουν βάλει ως πρώτες προτεραιότητες να πετύχουν. Θα δούμε μαζί δυνατότητες ρυθμίσεων για βελτιώσεις».

Για σχέδιο δράσης για τους πρόσφυγες, αναφέρθηκε στην ψυχική και κοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών και τη γνώση μιας γλώσσας που θα διευκολύνει την επικοινωνία τους, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Εθελοντική συνδρομή

Η εκπαίδευση των παιδιών θα στηριχθεί κυρίως στην εθελοντική συνδρομή εκπαιδευτικών. «Το Προσφυγικό είναι πανεθνικό θέμα. Οι Ελληνες ξέρουν. Εχει πόνο η προσφυγιά μέσα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που τίθενται από το προσφυγικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Φίλης, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός κ. Αναγνωστοπούλου συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε «να ανασύρει τις μνήμες αλληλεγγύης μεταξύ των λαών», κάτι που δεν έκαναν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

http://www.aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.