Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Μήνυμα της Ν.Δ.Αγρινίου για την Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ολόκληρος ο Ελληνισμός, όπου γης, με το βλέμμα στραμμένο στις σκληρές εκείνες σελίδες της ιστορίας, θρηνεί τους νεκρούς του και προσμένει δικαίωση. Δικαίωση για τις 353.000 ψυχές, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, θεματοφύλακες μιας πατρίδας που ακόμη και σήμερα ζει στη μνήμη των απογόνων τους.
Η εξόντωση των Ποντίων και όλων των άλλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι δεν ήταν Τούρκοι, άρχισε από την εποχή του Β’ Γερμανικού Ράιχ, όταν ο Κάιζερ Β’, έθεσε υπό την προστασία του την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1908, οι Νεότουρκοι, φορέας του παντουρκισμού, με Γερμανούς συμβούλους αναλαμβάνουν την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Όλοι όσοι έγραψαν για τις εξοντώσεις των Ελλήνων του Πόντου, την έμπνευση την αποδίδουν στους Γερμανούς οργανωτές του τουρκικού στρατού. Ιδιαίτερα στους Φον Ντερ Γκολτς και Λίμαν Φον Σάντερς. Οι Γερμανοί κατέστρωσαν ένα δεκαετές πρόγραμμα εξοντώσεως. Η εφαρμογή, σε κάθε ευκαιρία και σταδιακά.
Η απόπειρα αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
Πορείες θανάτου, Τάγματα Εργασίας, βιασμοί, ολοκαυτώματα, υποχρεωτική υιοθεσία των ορφανών ήταν τα εργαλεία των Νεότουρκων. Στη δοκιμασία του αφανισμού ο Ορθόδοξος κλήρος, τιμώντας το ράσο του, δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό του στις τραγικές εκείνες ώρες και μοιράστηκε την τύχη του. Εκατοντάδες οι νεκροί ιερείς και οι καταστραμμένες εκκλησίες και μοναστήρια.

Παρ’ όλες αυτές τις συμφορές οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, μέσα σε αντιξοότητες, επούλωσαν τις πληγές τους ζώντας στη γη της μητέρας πατρίδας. Συνέβαλλαν στην ανάπτυξή της, κράτησαν τις ρίζες και διατήρησαν τη μνήμη των “χαμένων πατρίδων”.
Η δική τους δημιουργικότητα, η ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, και γλωσσική παράδοση, έδωσαν στην Ελλάδα τα εχέγγυα να θέσει σε στέρεες βάσεις το μέλλον της, να αναπτυχθεί οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.
Η νέα γενιά των Ποντίων Ελλήνων κεφαλαιοποιώντας στη μακραίωνη παράδοση των προγόνων, συνεχίζει δυναμικά την πορεία της στον χρόνο, αντλώντας από την ιστορική μνήμη και κρατώντας ζωντανή τη μοναδικότητα της κληρονομιάς της.

Στο πλευρό των Ποντίων αδελφών μας στεκόμαστε όλοι οι Έλληνες, ενωμένοι, αλληλέγγυοι, προκειμένου να επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ζητούμε τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και την ίδρυση σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού Πανεπιστημιακής έδρας Ποντιακού Ελληνισμού.
Καλούμε την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών, να πάψει να κωφεύει στις κραυγές των πυρπολημένων του Μπεϊαλάν και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, ενέργεια η οποία συνιστά λύτρωση και για την ίδια. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί μονόδρομο για υγιείς και στέρεες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η παρακαταθήκη της Ποντιακής κληρονομιάς είναι ένας πλούτος δύναμης για την Ελλάδα, τον οποίο όλοι μας πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό.

Πόντος – δεν ξεχνώ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.