Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Μίλησαν για την «Ελένη» (φωτό-video)

Μίλησαν για την «Ελένη» (φωτό-video)

DSCN5302


Απόψε ανεβαίνει η παράσταση «Ελένη» στο κηποθέατρο του δημοτικού πάρκου Αγρινίου.  Η πολυαναμενόμενη θεατρική αυτή απόδοση της αρχαίας«ιλαροτραγωδίας» αναμένεται να προσελκύσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και όχι μόνο…

Λίγες ώρες πριν την παράσταση, οι ηθοποιοί και το υπόλοιπο επιτελείο, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των δύο ΔΗΠΕΘΕ που σύμπραξαν  για την ολοκλήρωση του έργου και ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Από την αρχή κιόλας, ο κ. Μοσχολιός δεν παρέλειψε να αναφέρει το πλήγμα που δέχονται οι δήμοι της χώρας, με τις μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών. Ο ίδιος στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες της πόλης να συμμετάσχουν με την παρουσία τους, στην αξιόλογη παράσταση. «Η παράσταση θα ικανοποιήσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και όχι μόνο, ενώ παράλληλα, με την παρουσία τους οι πολίτες θα ενισχύσουν τα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ», σχολίασε ο ίδιος.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Β. Νικολαΐδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και σκηνοθέτης της παράστασης. Ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για την παράσταση και τα μηνύματά της: «Ήρθαμε να παρουσιάσουμε ένα παράδοξο έργο. Ένα ιδιόμορφο αρχαίο δράμα…», επεσήμανε, ενώ χαρακτήρισε αυτή τη συνεργασία ως μία απ’ τις πιο ευτυχείς που είχε ποτέ.

Ο κ. Ξανθούλης μίλησε για την επιλογή του έργου και των ηθοποιών, για μία προσεγμένη σε όλα παράσταση και συνδυάζοντας τα λεγόμενα του κ. Μοσχολιού αναφορικά με τις δυσκολίες της εποχής, τόνισε: «Μπορεί να θέλουν να τα κλείσουν όλα… Αλλά τουλάχιστον για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Αγρινίου και της Καλαμάτας, δεν θα έχουν άλλοθι μετά από αυτή την παράσταση!»

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ηθοποιοί. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της παράστασης Πέμη Ζούνη και Αντώνης Καφετζόπουλος, αλλά και ο Αντώνης Καρυστινός και η Νίκη Παλληκαράκη, μίλησαν για μια σπουδαία συνεργασία, για ένα έργο με βαθιά νοήματα, πολύ «μπροστά» για την εποχή του. Τα μηνύματα που περνά το έργο ήταν αυτά που μονοπώλησαν τη σύντομη «παρουσίαση» που έκαναν για αυτό όλοι οι ηθοποιοί. Όταν ο κ. Καρυστινός ανέφερε πως η «Ελένη» του Ευριπίδη διδάσκεται στα σχολεία, ο κ. Νικολαΐδης τον διέκοψε για να σχολιάσει πως κακώς αυτό συμβαίνει με ένα τέτοιο «περίεργο» έργο, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι καθόλου για παιδιά…

Ο κ. Καφετζόπουλος, απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις μόνο 3 παραστάσεις που θα δοθούν στην Αιτωλοακαρνανία απάντησε: «Ας γεμίσει το θέατρο 3 φορές και εμείς θα έρθουμε μες στο καλοκαίρι να ξαναπαίξουμε!». Στην ίδια ερώτηση ο κ. Νικολαΐδης τόνισε  πως δεν υπάρχουν οι χώροι για τέτοια «μεγάλα» θεάματα στην περιοχή, ενώ είπε μάλιστα πως στο κηποθέατρο Αγρινίου, η παράσταση θα παιχτεί με μειωμένο σκηνικό…

Ο κ. Ξανθούλης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση μίλησε για το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας. «Κάνουμε όλοι απ’ όλα. Οι δυσκολίες είναι τρομερές, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας λειτουργεί με έναν υπάλληλο!»

Σε ερώτηση σχετική με το θέατρο και την πορεία του μες στην κρίση, η κ. Ζούνη απάντησε πως το θέατρο σε όλες τις κρίσεις, μεγάλες και μικρές,σε καθε ιστορική συγκυρία, θα είναι εκεί. «Το θέατρο θα συνεχίσει να υπάρχει. Για πολλούς λόγους. Γιατί το ζωντανό θέαμα είναι πολύ πιο δυνατό από το αποτυπωμένο. Παρόλα αυτά, καλό είναι να μη στηρίζεται στους ηρωισμούς, να στηρίζουμε το θέατρο. Η τέχνη πάντως δεν έχει ανάγκη από κανέναν, θα συνεχίζει να υπάρχει».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Καφετζόπουλος μίλησε και για το ρόλο του χαμηλού εισιτηρίου στην επιλογή του κόσμου να συνεχίσει να παρακολουθεί θέατρο. Ο ίδιος σχολίασε πως και οι μισθοί των ηθοποιών προσαρμόστηκαν βιαίως μετά την κρίση «Εγώ βεβαίως μιλώ εκ μέρους των υψηλόμισθων, εκείνων που συμμετείχαν στα κέρδη κάποιων παραγωγών. Με τη μείωση του εισιτηρίου και εμείς μειώσαμε την αμοιβή μας αντίστοιχα. Η μείωση αυτή είναι τεράστια. Πριν από 3 χρόνια παίζαμε σε όχι και τόσο πολυμελείς θιάσους, με εισιτήριο 23 ευρώ. Σήμερα όποιος βγαίνει στην πιάτσα με εισιτήριο πάνω από 13 ευρώ δεν μπορεί να σταθεί. Η μείωση αυτή είναι τεράστια και δεν συγκρίνεται με τη μείωση κανενός άλλου πράγματος…»

DSCN5315

DSCN5331

DSCN5332

DSCN5339

DSCN5345

DSCN5351

DSCN5357

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης 
Δραματουργική επεξεργασία , σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικά, κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα,Ελευθερία Ντεκώ ( για το Ηρώδειο)

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσαπόγας

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:
(με σειρά εμφάνισης)

Ελένη: Πέμη Ζούνη
Τεύκρος: Νίκος Αρβανίτης 
Μενέλαος: Αντώνης Καφετζόπουλος
Αιγύπτιες θεράπαινες: Ευγενία Μαραγκού, Εύα Κάρτσακλα
Αγγελιαφόρος α’ : Γιάννης Κοτσαρίνης
Θεονόη: Νίκη Παλληκαράκη
Θεοκλύμενος: Αντώνης Καρυστινός
Αγγελιαφόρος β’ : Γιώργος Τσαπόγας
Διόσκουροι: Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Τσαπόγας 

Χορός :
Νίκη Παλληκαράκη,κορυφαία
Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου,
Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύα Κάρτσακλα,
Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Μαρία Τζάνη,
Κατερίνα Φωτιάδη

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 4 Ιουλίου το απόγευμα 7-9μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:    κανονικό                       15 ευρώ

Φοιτητικό – μαθητικό  12 ευρώ

Ανέργων                       10 ευρώ (ανανεωμένη κάρτα)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.