Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Μίλησαν για τον Καστοριάδη

Μίλησαν για τον Καστοριάδη

Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη, σε έναν από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα πραγματοποίησε χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του, η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου, στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ερώτημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» τέθηκε , ωστόσο όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση έφυγαν απ’ την εκδήλωση πλουσιότεροι σε γνώση, έχοντας έρθει σε επαφή με μια σημαντική προσωπικότητα, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη παγκόσμια διανόηση.

«Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας» είχε πει σε μία συνέντευξή του στη γνωστή δημοσιογράφο Τέτα Παπαδοπούλου, η οποία και αυτή τη φράση χρησιμοποίησε παρουσιάζοντας στο κοινό του Αγρινίου τον μεγάλο φιλόσοφο.  Η κ. Παπαδοπούλου μίλησε με θερμά λόγια για τον Κορνήλιο Καστοριάδη που η ίδια γνώρισε δια ζώσης και μέσα από τα κείμενά του. Η φιλία που τους συνέδεε επέτρεψε στη δημοσιογράφο να μιλήσει από καρδιάς αν και, όπως η ίδια τόνισε, καμία πρόθεση δεν είχε να προβεί σε ανεκδοτολογικές εκμυστηρεύσεις. Η δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον Κορνήλιο Καστοριάδη διανοητή που δεν εγκλωβίστηκε σε καμιά ορθοδοξία και τόνισε: «Ο Καστοριάδης στάθηκε με σταθερότητα μακριά από ιδέες του συρμού. Η σκέψη του είναι πολύτιμη και επίκαιρη όσο ποτέ. Τον χαρακτηρίζει διανοητικό ήθος, ακεραιότητα και η διαρκείς πάλη με το κυρίαρχο ρεύμα».

Ο νομικός και πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας και επιστημονικός συνεργάτης της προεδρίας της δημοκρατίας κ. Γιώργος Ευαγγελόπουλος μίλησε για τη σχέση της φιλοσοφίας και της επιστήμης στη σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη, ενώ ο κ. Δημήτρης Μαργαρίτης, κοινωνιολόγος, συγγραφέας  και εκπαιδευτικός μίλησε για την ιστορικότητα και την επικαιρότητα του  Καστοριάδη.

Χαιρετισμό απηύθηνε η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης κ. Ευαγγελία Κραβαρίτη. Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών Αγρινιωτών ανάμεσα στους οποίους και του Δημάρχου Π. Μοσχολιού.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.