Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Μαγαζιά γωνία πλέον τα ενεχυροδανειστήρια

Μαγαζιά γωνία πλέον τα ενεχυροδανειστήρια

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο Αγρίνιο η τάση που είχε λείψει από την τοπική κοινωνία και επανήλθε είναι εκείνα του «ενεχυροδανεισμού». Τα τρία επίσημα καταστήματα της πόλης-συντόμως ανοίγει άλλο ένα σε κεντρικότατο και καταφανέστατο σημείο- σχεδόν όλα λειτουργούν κυρίως σαν ανταλλακτήρια χρημάτων με χρυσό, ασήμι και πολύτιμα μέταλλα.
Το καινούριο όμως στοιχείο είναι ότι, πλέον, αυτό δεν γίνεται στον όροφο κάποιας πολυκατοικίας ή κάπου μακριά από αδιάκριτα βλέμματα αλλά γίνεται και σε μαγαζιά γωνία με τις απαραίτητες, βέβαια, αποδείξεις ότι πρόκειται για διαδικασία πιστοποιημένη από το κράτος.
Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια το αντικείμενο γνωρίζει άνθηση είναι γνωστός. Είναι η οικονομική κρίση. Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι η διαδικασία-είτε από επίσημα γραφεία είτε από…ανεπίσημους ιδιώτες γνωστούς σε κάθε τοπική κοινωνία-δεν είχε πάψει ποτέ, λόγω τζόγου ή «ανοιγμάτων» από επιπόλαιες επιχειρηματικές κινήσεις.
«Προτιμούν όλοι την καθαρή και άμεση διαδικασία της αγοράς έναντι ποσού που συμφωνείται ενός χρυσού ή ενός ασημένιου αντικειμένου και όλα είναι χωρίς ψυχολογική πίεση και δράματα, πέρα από την κατάσταση που έφερε κάποιον να πουλήσει χρυσαφικά. Αυτό κάνουν και οι επαγγελματίες που δίνουν τα χρήματα γιατί το ενέχυρο έχει μεγάλο ρίσκο και προσωπική φθορά» λέει στο agrinionews.gr άνθρωποw που κάνει πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά.
Φυσικά δεν έχουν λείψει και οι τραγελαφικές καταστάσεις όπως εκείνη προ μηνών όταν εταιρία έκανε «έκθεση» σε τοπικό ξενοδοχείο και καλούσε τους πολίτες να φέρουν χρυσά αντικείμενα για να εκτιμηθούν με ιδιαίτερη προτίμηση στα…δόντια!
Το εντυπωσιακό, πλέον, είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας πουλάνε πολύτιμα αντικείμενα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και όχι χρέη από χαρτοπαιξία όπως γινόταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Όσο για την πελατεία; Κυρίως πρόκειται για το πιο αστικοποιημένο κομμάτι της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα κυρίες που είχαν στο σπίτι τους πληθώρα χρυσαφικών και διακοσμητικών με κάποια αξία. Επίσης οικογένειες υπεράνω υποψίας που στο σπίτι τους είχε μείνει κάτι από την αίγλη του παρελθόντος, όταν τα πράγματα ήταν καλύτερα. Φυσικά και τα πιο χαμηλά και λαϊκά στρώματα, όσο τουλάχιστον υπάρχει κάτι για να εκποιήσουν σε πολύτιμο μέταλλο.

Συμβουλές
Και μερικές επισημάνσεις, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να πουλήσουν, ειδικά πολύτιμα μέταλλα. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν:
– να ζυγίζουν τα αντικείμενα στο σπίτι τους και να σημειώνουν την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, που αναγράφεται πάνω σε αυτά
– να είναι επιφυλακτικοί έναντι διαφημιστικών καταχωρήσεων και φυλλαδίων που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς πολύτιμων μετάλλων
– να απευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις που κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας

– να αποφεύγουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση την αγορά πολύτιμων μετάλλων
– να μεριμνούν για την παραλαβή των απαραίτητων παραστατικών στοιχείων (συμβόλαιο αγοραπωλησίας, αποδείξεις κ.λ.π.)
Ιδίως κατά την πώληση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα μέσω διαδικτύου, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
– να επικοινωνούν με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο τηλέφωνο 1520 για να ενημερώνονται για το αν επιχείρηση, στην οποία επιθυμούν να απευθυνθούν, είναι καταγεγραμμένη στο μητρώο προμηθευτών που συνάπτουν συμβάσεις από απόσταση, όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο και το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή,
– να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το ν.2251/94 «Προστασία καταναλωτών» σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής.

Σημείωση για το τέλος: όσοι κάνουν ανάλογη συναλλαγή να ζητούν υποχρεωτικά απόδειξη. Εκεί μπορούν να διαπιστώσουν πόσο νόμιμη και πιστοποιημένη είναι η διαδικασία.

Γ.Σ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.