Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Μακριά από βεβαιότητες και χωρίς ανάγκη για “like”

Η ενότητα “άλλα-news” είναι η πιο πρόσφατη του site και φιλοδοξεί να γίνει χώρος όπου να δημοσιεύονται ενδιαφέροντα, απόψεις, προτάσεις που λείπουν από την πόλη και την περιοχή. Φυσικά μέσα στο κόλπο είναι και η γνωστή ανταλλαγή μηνυμάτων και τα σχόλια κάτω από το εκάστοτε κείμενο είτε συντάκτη, είτε επισκέπτη, είτε συλλογικής προσπάθειας. Οι λόγοι είναι και επικοινωνιακοί και ουσιαστικοί. Όμως πρέπει να πω εδώ ότι η γνώμη που έχω προσωπικά(τίποτε από αυτά που γράφω δεν δεσμεύει τους ανθρώπους που έχουν τον ιστότοπο), και για τα social media αλλά και για τα σχόλια, μοιάζει με του Μιχαηλίδη, έναν από τους πιο σπουδαίους τύπους της παλιάς Ελευθεροτυπίας που ξεστράτισε. Έκανε την πιο εύστοχη αναφορά που έχει γίνει ποτέ στα διάφορα “Like” και “unlike”που εννοείται ότι αποτελούν κάποιου είδους κριτήριο αποδοχής για ένα άρθρο ή ένα ρεπορταζ ή μια αποσπασματική γνώμη: (…)”Στο YouTube, όταν αναρτήθηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία του τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον νεκρού, μέσα σε 30 λεπτά καταγράφηκαν 987 «likes»! Που σημαίνει τι, άραγε; Ότι σε 987 ηλίθιους, ή άρρωστους, ή σχιζοφρενείς, ή ανώμαλους, «άρεσε» η εικόνα ενός νεκρού ανθρώπου; Κι αν όχι, τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το «like», αν δεν σημαίνει αποδοχή; Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που δεν μπορούν να είναι μόνο θέμα γούστου. Ένα πιροσκί, ναι μπορεί. Ένα χρώμα, και αυτό. Μία μπλούζα, επίσης. Ένα εστιατόριο, οπωσδηποτε. Δεν μπορείς, όμως, να κάνεις «like», ή «dislike» τον Σαίξπηρ,  ή τον Όμηρο, λες και μόλις δοκίμασες ένα γιαούρτι με μέλι, και ένα άλλο με φρούτα. Δεν μπορείς να κάνεις «like» ή «dislike», μια καντάτα του Μπαχ ή μια σονάτα του Μπετόβεν, σαν να προβάρεις μια φούστα σε κατάστημα, ή να κρίνεις τραγουδάκια στο τσίρκο της Γιουροβίζιον. Εγώ προσωπικά, δεν δίνω ποτέ σημασία σε αυτά τα «προκάτ» σχόλια. Τι σημαίνει cool; Τι σημαίνει interesting;(…)”  

Χωρίς να κάνω καμιά υπόδειξη: Χρησιμοποιείτε(κάποιοι εκμεταλλεύονται) την φιλοξενία μια “ιδιωτικής επένδυσης” που σας δίνει δωρεάν είδηση και το ειδικό βάρος να γράφετε κάτω από το άρθρο κάποιου που κρίνεται καθημερινά. Κάποιος σε προηγούμενο θέμα είχε γράψει για στόκους, άλλος έλεγε”ντροπή” ένας τρίτος έκανε λόγο για κομματόσκυλο(σε ποιο κόμμα να είμαι γραμμένος αλήθεια;) Κάποιοι μας καταλογίζουν “πολιτικές” λες και είμαστε κόμματα και κάποιοι παρότι “δεν ασχολούνται με τους πουλημένους της δημόσιας ζωής” έχουν πολύ κοφτερό λόγο επί παντός του επιστητού. Δικαίωμά τους. Αρκεί βέβαια να θυμούνται αυτό που λέει ο Κοροβέσης ότι “οι βεβαιότητες τρώνε τον άνθρωπο”. Διότι εσύ μπορεί να είσαι σίγουρος ποιος είναι πολεμιστής και ποιος συμβιβασμένος αλλά μην παίρνεις και όρκο. Ούτε να κρίνεις από το αν συμφωνεί μαζί σου για τον…Μοσχολιό.

Ο πλουραλισμός δεν είναι το φόρτε όλων μας. Σε ότι με αφορά παλεύω με την ανεκτικότητά μου γιατί βλέπω ότι κάποιοι νομίζουν ότι πολεμούν για την ελευθερία αλλά μιλάνε με φασίζοντα τρόπο. Τρόπο που θα έκανε κάποιους…administrators να κόβουν αβέρτα. Μπαίνω στον πειρασμό να γράψω ότι υπάρχουν και άλλες πηγές πηγές πληροφόρησης, πολλά blog και φυσικά η ευκαιρία να φτιάξετε ένα δικό σας δημιούργημα να το κρίνουμε και μεις. Αλλά ξέρω ότι αυτό το site καθιερώθηκε γιατί δεν έκοψε ποτέ κανέναν, σε κανένα επίπεδο. Ο λόγος που γράφετε -όπως γράφετε κάποιοι- και δημοσιεύουμε τα πονήματά σας είναι επιλογή του επάρατου μέσου που το έφτιαξε κάποιος με κόπο(ιδιωτικό, όχι δημόσιο).Ας φανταστούν ορισμένοι τι θα γινόταν αν είχαν μια άποψη ή πολύ περισσότερο αν έγραφαν για βιοπορισμό και κάποιος τους  έβριζε όσο εγγράμματος κι αν ήταν. Θα τον “κόβατε”. Γι’ αυτό δείξτε και λίγο σεβασμό ή αλλάξτε κανάλι…Έχει και off το μαραφέτι,που λένε σωστά κάποιοι.

Υ.Γ. Επειδή είμαστε στην εποχή της κρεμάλας και της αποτίμησης ποιος έχει “φράγκα”: Καλό είναι να ξέρετε ότι οι δημοσιογράφοι της περιοχής είναι εντελώς ακάλυπτοι από το σώμα της δημοσιογραφίας. Ένας μετεμφυλιακός νόμος τους υποχρεώνει να είναι σε μια Ένωση Συντακτών που εδρεύει στο Βόλο! Ναι οι “αλήτες” της περιοχής είναι σε μια ένωση με την Θεσσαλία και την Εύβοια για να μην είναι με τις κοντινές περιοχές(αυτό είναι το νόημα). Πριν λίγες μέρες κάναμε χαρτιά κάποιοι “παλιοί” και κοπήκαμε άπαντες! Η αφεντιά μου και άλλοι πολλοί κόπηκαν παρότι έχουν και 10 χρόνια συνεχόμενα ένσημα και φυσικά μια προϊστορία όπου δεν σταύρωνες πάνω από κάτι μήνες σε μέσο στην Αθήνα. Φυσικά είμαστε και νιώθουμε πιο πολλοί δημοσιογράφοι από πολλά “κιρίζια” συγγενείς γνωστών ονομάτων.

Γνωστά αυτά στις “ενώσεις”. Η αιτιολογία με την οποία έκοψαν συναδέλφους που είναι και 5 χρόνια πιο παλιά από εμένα στο Αγρίνιο είναι ότι “βάζαμε ΙΚΑ”(!) ή ότι υπήρχαν περίοδοι part-time απασχόλησης! Μην μιλήσουμε για κάλυψη, για δικηγόρους ή συντεχνιακή στήριξη. Φυσικά όλες οι “ενώσεις” πλέον και στον κλάδο μας τρώγονται γιατί οι παχιές αγελάδες ψόφησαν… Αυτό είναι το περιβάλλον και οι συνθήκες και δεν το έγραψα για να μας λυπηθεί κανένας. Απλά για να ξέρετε ότι η ΕΣΗΕΑ που κάνει ανακοινώσεις και οι μεγαλοδημοσιογράφοι που όλοι αγαπάτε να μισείτε ένα κοινό σημείο έχουν. Δεν μας ξέρουν, δεν μας είδαν!

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.