Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Μαραθώνιος δρόμος…δύναμη ψυχής και θέλησης

Μαραθώνιος δρόμος…δύναμη ψυχής και θέλησης

Μαραθωνιος δρομος…δυναμη ψυχης και θελησης

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι ένας αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26 μίλια 385 γιάρδες), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Έλληνα στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη “νενικήκαμεν”.O μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που απαιτεί δύναμη ψυχής, θέληση και υπομονή. Αναδεικνύει τις κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου και τον ανεβάζει σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο. Τα  42.195 μέτρα δεν είναι εύκολη απόσταση τόσο για άνδρες όσο και για  γυναίκες Είναι ένα αγώνισμα που συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους, χάρη, κυρίως, στον υπερβατικό χαρακτήρα του όπου ο δρομέας έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια αντοχής του και καλείται να τα ξεπεράσει.
Ο πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος διεξήχθη την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, των πρώτων από της αναβίωσής τους, στις 29 Μαρτίου του 1896.Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 (μόνο για άνδρες) ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Ο μαραθώνιος των γυναικών εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 (Λος Άντζελες, ΗΠΑ) και κερδήθηκε από την Joan Benoit των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης μεγάλα ονόματα στην ιστορία του μαραθώνιου δρόμου είναι ο «άνθρωπος-ατμομηχανή» Εμίλ Ζάτοπεκ, χρυσός ολυμπιονίκης τόσο στο μαραθώνιο όσο και στα 5 και 10 χιλιάδες μέτρα στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952, ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο, το 1960 στη Ρώμη και το 1964 στο Τόκυο, κατόρθωμα που δεν έχει επαναληφθεί μέχρι τώρα. Το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών για τον Μαραθώνιο είναι 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα του Πάτρικ Μακάου από την Κένυα, το οποίο σημειώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2011 στο Βερολίνο.  Στις τις γυναίκες, το παγκόσμιο ρεκόρ έχει σημειωθεί από την Βρετανή Πόλα Ράντκλιφ στον Μαραθώνιο του Λονδίνου στις 13 Απριλίου του 2003, με 2 ώρες, 15 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα. Το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου στους άνδρες κατέχει ο Σπύρος Ανδριόπουλος με 2 ώρες 12 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα επίδοση που σημειώθηκε το 1988 στο Βερολίνο καις στις γυναίκες η Μαρία Πολύζου με 2 ώρες 33 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα επίδοση που σημείωσε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Βουδαπέστης το 1998 όταν κατέλαβε την 10 θέση.
Ωστόσο σαν λαϊκό αγώνισμα ο Μαραθώνιος δρόμος αριθμεί λιγότερα από 50 χρόνια ζωής. Σήμερα έχει πλέον διαδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και δεν υπάρχει καμμία μεγάλη πόλη στον κόσμο η πρωτεύουσα χώρας που να μην διοργανώνει μια φορά τουλάχιστον το χρόνο ένα μαραθώνιο. Σε αυτές τις διοργανώσεις συμμετέχουν έως αρκετές χιλιάδες ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας και των δυο φύλλων με μοναδικό στόχο την καταπληκτική εμπειρία και με κρυφή φιλοδοξία να τερματίσουν όρθιοι με αξιοπρέπεια και χωρίς να εξαντλήσουν τα αποθέματα των ενεργειακών τους δυνάμεων.
Για να τρέξει κανείς ένα μαραθώνιο χρειάζεται προηγούμενος να προετοιμασθεί κατάλληλα. Όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Γιατί χρειάζεται να πιστέψει βαθιά μέσα του για την άξια του εγχειρήματος που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καλύτερος Αγρινιώτης μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών είναι ο βαλκανιονίκης, Μεσογειονίκης και πρωταθλητής  Μιχάλης Κούσης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μαραθωνοδρόμους της χώρας με επίδοση 2 ώρες 14΄41΄΄ που πέτυχε το 1978 στη Πράγα και η καλύτερη Αγρινιώτισσα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών είναι η πρωταθλήτρια και βαλκανιονίκης μεσαίων αποστάσεων Νικολοπούλου Ελένη, η οποία στο πρώτο της μαραθώνιο πριν δυο εβδομάδες στη Φρανκφούρτη πέτυχε την εξαιρετική επίδοση 2 ώρες 59΄08΄΄ και άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Παππά Ελένη

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.