Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

«Μας ζητάνε να κατέβουμε άνθρωποι αντίθετοι πολιτικά»

dimotikes_2014

Χτεσινή ιδιωτική συζήτηση που ήρθε και στα πολιτικά/αυτοδιοικητικά με άνθρωπο που πρόσκειται στην μη κοινοβουλευτική ριζοσπαστική Αριστερά- πέραν του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική. Όταν τον ρώτησα αν ισχύει ότι ακούγεται, πως θα υπάρξει και άλλος ένας συνδυασμός, εκτός από τους 5 που έχουν ανακοινώσει ήδη, αυτή τη φορά από τον αντικαπιταλιστικό χώρο όπως π.χ η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απάντησε ότι  σίγουρα θα γίνει κίνηση και προσπάθεια. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το αν θα μπορέσουν όσοι το τολμήσουν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά που χρειάζονται καθώς οι συνδυασμοί απαιτούν και πολλά άτομα. Νέο στοιχείο όμως  είναι πως το κίνητρο, δεν είναι μόνο  η προσωπική διάθεση για ενασχόληση ή το γνωστό “μικρόβιο” με τα κοινά που έχουν όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο(οι πιο πολλοί παράλληλα και σε διάφορες κοινωνικές διεκδικήσεις).

Το κίνητρο-εξήγησε ο συνομιλητής μου- είναι πως εκεί που υπάρχει η παρουσία του συγκεκριμένου χώρου, κυρίως στην εργασία, ακόμα και άνθρωποι δεξιοί ή μετριοπαθείς κεντρώοι ζητούν να υπάρξει μια τέτοια εναλλακτική γιατί θεωρούν ότι και θα τιμωρήσουν τους κρατούντες αλλά και θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. «Μας παρακινούν άνθρωποι να κάνουμε κάτι και ζητάνε ψηφοδέλτια, σε σημείο που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την γνωστή πολιτική προσέγγιση όπως την ξέρουμε από τους άλλους χώρους. Είναι βέβαιο πως οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν δεν κάλυψαν τις απαιτήσεις σε πολλούς πολίτες».

Αυτή η κουβέντα είναι ενδεικτική των συνθηκών που θα υπάρξουν στις προσεχείς εκλογές, αφού κανένας δεν ξέρει ούτε πόσο καλυμμένοι θα νιώσουν οι πολίτες από τις τοπικές υποψηφιότητες, ούτε πόσοι θα ψηφίσουν και πόση θα είναι η αποχή, ούτε τι θα κάνουν οι νέοι ψηφοφόροι. Σχεδόν τίποτε δεν ξέρουν και είναι γνωστό ότι και οι απαντήσεις στις έρευνες είναι άλλα αντ’ άλλων σε σημείο που να μην είναι παράξενο να βγει σύμβουλος από οποιοδήποτε συνδυασμό.. Το βέβαιο είναι ότι και οργή θα βγει αλλά και τιμωρητική ψήφος, πράγμα που ίσως ακούγεται ιδανικό πεδίο για έναν τέτοιο 6ο συνδυασμό. Αλλά ο συνομιλητής μου δεν συμφώνησε. «Μπορεί να ευνοούμαστε από τις συνθήκες αλλά η μη συνειδητή ψήφος και η τυφλή οργή δεν μας καλύπτει, εμένα σίγουρα όχι. Αν είναι να δυναμώσουμε από ανθρώπους που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οτιδήποτε, λάθος ευθύνες θα επωμιστούμε. Αλλά ότι θα το προσπαθήσουμε για έναν όσο πιο αντιπροσωπευτικό συνδυασμό είναι σίγουρο, τώρα αν θα τα καταφέρουμε μένει να το δούμε».

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.