Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Μείωση 12% στην τιμή του νερού

ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

DSCN6899

Στη σημερινή συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου είχε ξεχωριστή θέση η τιμολογιακή πολιτική στην τιμή του νερού που θα ακολουθήσει ο δήμος Αγρινίου για την καινούρια χρονιά.Η συζήτηση του θέματος έγινε στον απόηχο πολύωρης κουβέντας για τα όσα έχουν υποστηριχτεί από κόμματα και πολίτες για το “τέλος του 80%” που δεν έπρεπε να επιβαρύνει το λογαριασμό μετά την πάροδο του 2011.
Με την παραδοχή από πλευράς δήμου ότι έπρεπε να έχει υπάρξει ενημέρωση και υπήρξε αστοχία χειρισμού από πλευράς προέδρου της ΔΕΥΑΑ που δεν έφερε το θέμα της αναπλήρωσης αυτού του ποσού στο δημοτικό συμβούλιο, επισημάνθηκε πως δεν υπήρξε όμως καμία αύξηση στη τιμή που παραμένει από τις χαμηλότερες της χώρας.

Για τη νέα χρονιά λοιπόν εισηγητικά υπήρξε πρόταση του δημάρχου Αγρινίου μείωση στην τιμή του τιμολογίου κατά 12 %, ενώ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κ.λ.π.), μείωση κατά 50% από 40% που ίσχυε από το 2008.. Η πρόταση πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών συμβούλων που παρέστησαν και παρά τις παρεμβάσεις που υπήρξαν επί προσωπικού.

Όπως δήλωσε ο κ. Μοσχολιός, η δημοτική αρχή πολιτεύεται με βάση τις ευαισθησίες της και δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι πιο ευαίσθητος σε τέτοια κοινωνικά θέματα. Ανεφερε συγκεκριμένα:  “Η πρότασή μας για την νέα τιμολογιακή πολιτική στη ΔΕΥΑ είναι αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια που έχει πάντα ως γνώμονα το δημόσιο χαρακτήρα της δημοτικής επιχείρησης, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα των πολιτών για ποιότητα και επάρκεια νερού.Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα συνεχίζοντας την κοινωνική μας πολιτική που εφαρμόζουμε πριν την οικονομική κρίση, εισηγούμαστε τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το 2014 που περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις τιμών κατά 12 % στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ και περαιτέρω μείωση για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, δηλαδή κατά 50%, από 40% που ίσχυε από το 2008. Έτσι συμβάλλουμε ουσιαστικά στη μείωση του κόστους ζωής των δημοτών μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όπου κυριαρχεί η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων.Με δεδομένη την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, ήμαστε από τους πρώτους Δήμους που εφαρμόσαμε ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ τα τελευταία πέντε  χρόνια,  δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα, δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αύξηση της τιμής του νερού διατηρώντας σταθερό το τιμολόγιο παρά το σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας και τις ανάγκες χρηματοδότησης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης”

“Λάθος η διαδικασία με το τέλος του 80% “
“Επρεπε να περάσει από δημοτικό συμβούλιο η αναπλήρωσή του”, δήλωσε ο δήμαρχος
Αυτό παραδέχτηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, κάνοντας λόγο για διαδικαστικό λάθος που δεν ήρθε το θέμα της αντικατάστασης του ποσού που κάλυπτε το τέλος αυτό σε ειδικό δημοτικό συμβούλιο είτε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ είτε από το Δ.Σ. της.
Είχε προηγηθεί διεξοδική συζήτηση με πολλούς δημοτικούς συμβούλους να παίρνουν το λόγο. Τον κ. Ζαμπάρα- και ως πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ- να υπεραμύνεται της πολιτικής του δήμου για την τιμή και την ποιότητα του νερού, λέγοντας ότι το Αγρίνιο έχει από τις πιο χαμηλές τιμές στη χώρα. Από την άλλη ο κ. Νικάκης έκανε λόγο για έμμεση αύξηση στο κυβικό του νερού λέγοντας ότι θέση της παράταξής του είναι η σημαντική μείωση της τιμής. Πάντως ένα τιμολόγιο που ήρθε από τη ΛΑ.Σ και έδειχνε αύξηση στην τιμή αποδείχτηκε ότι δεν αφορούσε ίδια κατανάλωση.
Τον λόγο πήρε και ο κ. Καζαντζής ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το μείζον δεν είναι για τον πολίτη το τι ταμείο θα έχει η ΔΕΥΑΑ. Με αυτό πάντως διαφοροποιήθηκε ο κ. Σβεντζούρης που, όντας ο ίδιος στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ, τόνισε ότι αν δεν είχε αντικατασταθεί αυτό το τέλος 80% τώρα η ΔΕΥΑΑ δεν θα ήταν βιώσιμη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Κατσαρή που επέμεινε στη ποιότητα και τη χαμηλή τιμή του νερού, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το μείζον είναι να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών.
Το λόγο πήραν και πολίτες όπως ο δημοσιογράφος και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ. Τηλιγάδας, καθώς και ο γραμματέας του κόμματος κ. Δ. Τουμαράς. Ο μεν πρώτος υποστήριξε ότι έργα που προβλεπόταν από τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΑ, όπως το αντλιοστάσιο στον Άγιο Κων/νο, ουδέποτε έγιναν, ενώ και η ίδια η αντικατάσταση του 80% είναι παράνομη και δημιουργεί ισολογισμούς που είναι πλασματικοί. Ο κ. Τουμαράς, στο ίδιο μήκος κύματος, ζήτησε την παραίτηση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ, την απόδοση του ποσού που αντικατέστησε το 80% για όλο το 2012 στους πολίτες και την παρουσίαση ενημερωτικών δελτίων, όπως προβλέπεται, για τα έργα που αναλαμβάνει ανταποδοτικά η ΔΕΥΑΑ.
Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός και αφού, όπως αναφέρθηκε, παραδέχτηκε το λάθος ή την αστοχία των χειρισμών του προέδρου της ΔΕΥΑΑ, δήλωσε ότι και ο ίδιος θέλει να διαφυλάξει απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΑ. Τόνισε ότι αν μια τέτοια, μη κερδοσκοπική, επιχείρηση κατέρρεε τότε θα ήταν εύκολη λεία για τα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν θα γινόταν έργα 36 εκατομμυρίων, ανάμεσα τους η υδροδότηση όλων των πρώην δήμων από το Καστράκι ή η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού που ήδη μετράει 40 χρόνια ζωής. Και εξήγησε ότι για το λόγο αυτόν δεν ενέταξε άμεσα με τον Καλλικράτη όλους τους δήμους στη ΔΕΥΑΑ. Διότι θα ήταν αδύνατο να κάνει τα έργα που απαιτούνταν, όταν ο νόμος προέβλεπε να μην έχει καμιά συμμετοχή ο δήμος παρά να τα αναλαμβάνει η εταιρία αυτή εξ’ ολοκλήρου.
“Δεν αφήνουμε κανέναν να είναι πιο ευαίσθητος από μας σε τέτοια θέματα”, ανέφερε ο κ.  Μοσχολιός και τόνισε ότι “όσα έργα δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα προχωρήσουν μέσω ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, κάτι που έχει δρομολογηθεί”.

Σημαντικές παρεμβάσεις
Kατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε και στις  παρεμβάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης που υλοποιούν τόσο ο δήμος όσο και η ΔΕΥΑΑ και που σε προϋπολογισμό αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ. Ήδη εκτελούνται σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης όπως είναι η ύδρευση Τ.Δ. Λεπενούς, η προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλελέγχου τηλεχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου, το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Γκένοβα, Κοκκινοπύλια και Μεσαία Ζώνη της πόλη του Αγρινίου, η επέκταση αγωγού ύδρευσης νέου νοσοκομείου (χαμηλή ζώνη) και επέκταση αγωγού ύδρευσης μέχρι οικισμό Αγ. Ιωάννη Ρηγανά, η μελέτη ολοκλήρωσης αποχετευτικών έργων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας, η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμών Καινουργίου και Παναιτωλίου Δήμου Θεστιέων,  η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και κεντρικού αποχετευτικού αγωγού με αντλιοστάσια οικισμού Λεπενούς Δήμου Στράτου,  η αποχέτευση Αγγελοκάστρου και η ολοκλήρωση δικτύου Αποχέτευσης Νεάπολης καθώς και η επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός)».
Επίσης, στις 17 Δεκεμβρίου δημοπρατείται  το έργο «συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης παραλιμνίων οικισμών Τριχωνίδας», ενώ αναμένεται εντολή δημοπράτησης για το έργο της υδροδότησης δήμου Αγρινίου από λίμνη Καστρακίου».«Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων συνολικού προϋπολογισμού  60.000.000,00 € που με την ολοκλήρωσή του επιλύονται οριστικά στο Δήμο μας όλα τα ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας τις βάσεις για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του σημαντικού οικοσυστήματος της περιοχής μας», σημείωσε ο δήμαρχος Αγρινίου.

DSCN6886dimotiko (1)

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Αποστόλης

    Αφού αύξησαν την τιμή του κυβικού απο 0.36 περίπου σε 0.70 τώρα την μειώνουν 12 %. Και πρέπει να τους πούμε κι ευχαριστώ;
    Δεν ντρέπονται λιγάκι !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.