Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Μεθοδεύσεις για την εκτροπή

Μεθοδεύσεις για την εκτροπή
Φωτό από τη σύσκεψη
Φωτό από τη σύσκεψη

H βούληση Χρυσοχοΐδη είναι να συνεχιστεί το έργο

Σύσκεψη για την πορεία των έργων μερικής μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, μεταξύ του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του γεν. γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστού και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα μάλιστα με όσα διέρρευσαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   έγινε σαφές βούληση του Υπουργείου είναι να συνεχιστούν τα έργα μεταφοράς νερού.

Για το λόγο αυτό εκπονείται «οικολογικής μελέτης βάσης» στην περιοχή κατασκευής των έργων, η οποία έχει σαν στόχο την καταγραφή πρόσφατων στοιχείων φυσικού περιβάλλοντος με μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ορνιθοπανίδας, κατηγοριών βλάστησης, ειδών χλωρίδας, είδη θηλαστικών, ιχθυoπανίδας, ερπετών και αμφιβίων. Η ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης πρόκειται να αξιοποιηθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο των ενεργειών, που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη συνέχιση των έργων του Αχελώου

Στη σύσκεψη εξετάστηκε ακόμα η πορεία των έργων έως   ενώ ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφτεί σύντομα τα έργα στον Αχελώο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υποστήριξε πως:
«Η σημερινή σύσκεψη δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου για να συνεχιστούν τα έργα στον Αχελώο και να μην πάνε χαμένα περίπου 1,2 δις ευρώ (με σημερινές τιμές) χρημάτων από το υστέρημα του ελληνικού λαού, για ένα έργο ζωής για τη Θεσσαλία, το οποίο είναι κατά 75% ολοκληρωμένο. Στο σημείο που βρίσκονται τα έργα του Αχελώου, μια λύση υπάρχει, η συνέχιση των έργων. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Η συνέχιση τους είναι περιβαλλοντικά συμφέρουσα, βιώσιμη και θετική για την οικονομία, για το περιβάλλον, αλλά και για τα υδατικά συστήματα της Θεσσαλίας.
Τυχόν εγκατάλειψη των έργων θα σημάνει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη από την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (υδροηλεκτρικά έργα) εξαιρετικά κρίσιμη. Το έργο αυτό άντεξε πολύ ως σταματημένο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα με ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη καταστροφή στην περιοχή».

Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ είναι πλέον σαφές πως –παρά τα όσα διακήρυττε προσφάτως ο κ.Χρυσοχοΐδης- η πολιτική βούληση του και της Κυβέρνησης είναι υπέρ της συνέχισης των έργων εκτροπής και σε εξέλιξη είναι νέες μεθοδεύσεις για να γίνει αυτό εφικτό. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  που πρόσφατα παραδεχόταν πως «σε όλη αυτήν την υπόθεση υπήρξε, δυστυχώς, ασέβεια προς τις δικαστικές αποφάσεις. Οι δικαστικές αποφάσεις προσπάθησαν να σεβαστούν το περιβάλλον και από την άλλη πλευρά η πολιτεία επέδειξε πολλές φορές αλαζονεία»

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.