Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

Μελετούν τον αρχαίο πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας

Lang_Group-picture_IP-programme

Στη Στράτο βρέθηκαν φοιτητές από τέσσερις διαφορετικές χώρες μελετώντας τα αρχαιολογικά  μνημεία  της περιοχής.
Η τέχνη, η σκέψη, η ιδιαιτερότητα του αρχαίου Ελληνισμού ποτέ δεν άφησε ασυγκίνητη την παγκόσμια έρευνα. Αντίθετα, μελετάται και θαυμάζεται ανά τον κόσμο, αποτελεί τη βάση για νέες ανακαλύψεις και ποτέ μα ποτέ δεν σταματά να ξαφνιάζει εκείνους που ασχολούνται μαζί της.
Στην Αιτωλοακαρνανία τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού ποικίλουν: μνημεία Αρχαίας, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής, και Νεότερης εποχής. Αρχαίες πόλεις, οχυρά, θέατρα, ιερά, μοναστικά κέντρα, ναοί, σπηλαιώδεις εκκλησίες, βυζαντινά κάστρα, ενετικά και τούρκικα οχυρά…
Οι σχετικά πρόσφατες ανακαλύψεις στην Στράτο είναι ίσως από τις σημαντικότερες που έχουν, έως τώρα τουλάχιστον, γίνει στην περιοχή. Το αρχαίο θέατρο, ο ναός του Στρατίου Διός δεν άφησαν ασυγκίνητη και την ομάδα των 25 φοιτητών του τομέα της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus και που βρίσκονται στον χώρο από την Δευτέρα σε συνεργασία πάντα και με τη ΛΣΤ’ Εφορεία  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων , για να τα μελετήσουν .
Το «Διεθνές Εντατικό Πρόγραμμα» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών- Erasmus και χρηματοδοτείται από την «Γερμανική Ακαδημία υπηρεσιών. Για το πρόγραμμα των 4 εβδομάδων συνεργάζονται 4 πανεπιστήμια: Το Ολλανδικό University of Leiden, το Technische Universität του Darmstadt (Γερμανία) το πανεπιστήμιο του Lausanne της Ελβετίας καθώς και των Ελληνικών πανεπιστημίων  Θεσσαλονίκης και Αθηνών.
Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Γερμανίδα αρχαιολόγος Franziska Lang. Την πρώτη ημέρα ο φοιτητές κατατοπίστηκαν στον χώρο από την κα. Lang, ενώ στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός άλλου καθηγητή ενημερώθηκαν για τη δομή των ευρημάτων αλλά και για το τι γίνεται με τα ευρήματα μετά την ανασκαφή και ανακάλυψή τους: «Το πιο σημαντικό ακόμα και από την ανασκαφή, είναι η μελέτη. Συνήθως δεν τα βρίσκουμε αυτοτελή, αλλά ανακαλύπτουμε όστρακα, με βάση τα οποία πρέπει να χρονολογήσουμε, να καταλάβουμε ολόκληρο το εύρημα. Αν βρούμε για παράδειγμα ένα αρχαίο σπίτι, πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές αρχαιολογίας πως θα ξεχωρίσουν που βρίσκεται το κάθε δωμάτιο», εξηγεί στο «Γεγονός» σε άπταιστα Ελληνικά η κα. Lang.  Αυτή την εβδομάδα οι μαθητές μαθαίνουν την αρχιτεκτονική των αρχαίων ευρημάτων. Μαθαίνουν να τα σχεδιάζουν σε χαρτί την ώρα που τα έχουν μπροστά τους και τα επεξεργάζονται για να τα συγκρίνουν αργότερα με ευρήματα άλλων περιοχών.
Η κα. Lang επισκέπτεται την περιοχή για μελέτη κάθε χρόνο, σε συνεργασία πάντα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Οι φοιτητές δουλεύουν εντατικά από νωρίς το πρωί, με ένα διάλυμα δύο ωρών το μεσημέρι. «Το μόνο για το οποίο διαμαρτύρονται είναι η ζέστη! Δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες» λέει χαμογελαστά η Γερμανίδα αρχαιολόγος.
Η ίδια δεν παραλείπει να τονίσει πως η χειροπιαστή μελέτη, έξω από βιβλία και εικόνες, είναι η πραγματική γνώση για τους φοιτητές: «Ένας φοιτητής μου, έλεγε κοιτάζοντας μια αρχαία πέτρα: ” Α! Κυρία δεν το πιστεύω ότι είναι τόσο ογκώδης. Είναι πολύ διαφορετική από κοντά!” , θαυμάζοντας έτσι γενικότερα το μεγαλείο και την αρχιτεκτονική των αρχαίων σας μνημείων».
Η κ.Lang σχολιάζει μάλιστα το γεγονός της ελλιπούς πληροφόρησης στο διαδίκτυο, το πρώτο μέσον από το οποίο και οι ίδιοι αντλούν πληροφορίες αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για ανάδειξη της περιοχής και την προσέλευση τουριστών: «Το πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία είναι η έλλειψη τουρισμού. Εδώ στην Ακαρνανία έχει τόσο πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και τα ερείπια που έχουν μείνει είναι σε πολύ καλή κατάσταση για να μελετηθούν. Τείχη σαν και αυτά της Στράτου υπάρχουν και σε πολλά άλλα μέρη στην περιοχή. Αν οι άνθρωποι τα γνώριζαν θα τα επισκέπτονταν. Ελπίζω…».

Mαρίνα Ζαρκαβέλη-Εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ

dfhfdhfdh

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.