Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Μενίδι:Προτάσεις και παρατηρήσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι”

Μενίδι:Προτάσεις και παρατηρήσεις  για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι”

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

 

ΔΗΜΟΥ ΜΕΝΙΔΙΟΥ

 

Τηλ-Φαξ.: 2681(3)60070

 

 

 

Μενίδι,  16 Μαρτίου 2011

Αρ.πρωτοκ. 20

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Δράσεων ΕΚΤ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τριχωνίδα Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α

Δήμος Αμφιλοχίας

ΘΕΜΑ: Ερωτήματα-παρατηρήσεις-προτάσεις των εργαζομένων της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας για τη Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την  υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης: «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Κυρίες και κύριοι,

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχεδίου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σχετικά με  την  υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης: «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ», θα θέλαμε να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις – ερωτήματα – προτάσεις:

Καταρχήν, στην Πρόσκληση, σελ. 21, αναφέρονται δύο κατηγορίες δυνητικά ωφελούμενων : τα άνεργα άτομα και τα άτομα που απειλούνται με ανεργία (στα οποία ευτυχώς συμπεριλαμβάνονται και ασφαλισμένοι του ΟΓΑ).

Αποκλείονται όμως a priori συγκεκριμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας:

  • Οι μοναχικοί. Μια κατηγορία συνανθρώπων μας την οποία κατεξοχήν εξυπηρετούν όλες οι δομές «Βοήθεια στο Σπίτι». Άνθρωποι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν καθόλου συγγενικά πρόσωπα να τους φροντίσουν είτε έχουν συγγενικά πρόσωπα, αλλά έχουν διακόψει κάθε επαφή μαζί τους για διάφορους λόγους.
  • Οι αποκλεισμένοι. Άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές (μικρά χωριά ή οικισμούς), οι οποίες είναι ορεινές και δυσπρόσιτες. Βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων (φάρμακα, είδη διατροφής) καλύπτονται μόνο από τις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επίσης, με αποκλεισμό από τις υπηρεσίες των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» απειλούνται και οι ακόλουθες κατηγορίες ανθρώπων:

  • Ηλικιωμένοι, των οποίων οι άμεσοι συγγενείς είναι συνταξιούχοι (π.χ. άτομα 80 ετών και άνω, των οποίων τα παιδιά έχουν πάρει σύνταξη από τον ΟΓΑ – αναφέρω των ΟΓΑ γιατί αφορά την πλειοψηφία των περιπτώσεων).
  • Ηλικιωμένοι που έχουν παιδιά διαμένοντα σε αστικά κέντρα (Αθήνα, Πάτρα κλπ), με τα οποία έχουν επαφή μόνο μερικές ημέρες το χρόνο (από 2-3 μέρες Χριστούγεννα και Πάσχα και μερικές ακόμα ημέρες το καλοκαίρι).
  • ΑΜΕΑ που παίρνουν τη βασική αναπηρική σύνταξη του ΟΓΑ, που όμως έχουν γονείς υπερήλικες ή αδέρφια και ξαδέρφια που ανήκουν κι αυτά στην κατηγορία των συνταξιούχων. Στη δομή μας υπάρχουν 4-5 τέτοιες περιπτώσεις που με το νέο πλαίσιο αποκλείονται από τις υπηρεσίες της..

Υπάρχουν κι άλλες ενδιάμεσες ή και πρόσθετες κατηγορίες συνανθρώπων μας που αποκλείονται από τις υπηρεσίες των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες είναι πιθανόν να αναφερθούν από συναδέλφους άλλων δομών.  Εμείς εδώ αναφέρουμε τις περιπτώσεις που αφορούν τη δικιά μας δομή.

Θεωρούμε ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις ή έστω για το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα (συμπερίληψή τους στην κατηγορία των δυνητικά ωφελούμενων και εξυπηρετούμενων), γιατί κινδυνεύουν άμεσα με κοινωνικό αποκλεισμό!

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αναφερθεί, είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών που απαιτούνται προς υποβολή από τους δυνητικά ωφελούμενους και εξυπηρετούμενους. Κι αυτά για μόλις έξι μήνες λειτουργία των δομών κάτω από το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, χωρίς να εξασφαλίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά τις 31/12/2011.

Και ρωτάμε:

  • Πώς θα μπορέσουμε να μαζέψουμε ένα τόσο μεγάλο όγκο δικαιολογητικών, όταν ένα μεγάλο μέρος των δυνητικά ωφελούμενων διαμένουν σε αστικά κέντρα (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Αγρίνιο όσον αφορά τη δομή μας);
  • Πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να συγκεντρώσουν τόσα δικαιολογητικά για μόλις έξι μήνες παροχής υπηρεσιών

Πάμε τώρα στην κατηγορία των δυνητικά ωφελούμενων ανέργων.

·         Πόσοι από αυτούς θα προλάβουν να βγάλουν κάρτα ανεργίας μέχρι την Παρασκευή 18 Μαρτίου (τουλάχιστον ένα 60-70% δεν έχουν κάρτα ανεργίας, είναι οικονομικά μη ενεργοί-ειδικά οι γυναίκες);

·         Υλοποιούνται αυτή την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης προγράμματα Stage, ΝΘΕ και ΝΕΕ από τον ΟΑΕΔ και δεν το γνωρίζουμε (έχουμε κι εμείς συγγενικά πρόσωπα που είναι άνεργα και επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτά);

·         Γνωρίζετε ότι μεγάλο μέρος των δυνητικά ωφελούμενων που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, είναι ως εξαρτώμενα μέλη και όχι ως κύριοι ασφαλισμένοι, πρακτικά δηλαδή και ουσιαστικά είναι κι αυτοί οικονομικά μη ενεργοί (σε αρκετές δε περιπτώσεις είναι και εντελώς ανασφάλιστοι); Πώς θα δικαιολογηθούν λοιπόν αυτοί ως δυνητικά ωφελούμενοι;

·         Είναι δυνατόν να ζητείται φορολογητέο εισόδημα το πολύ έως 5.000 ευρώ, όταν σε αυτό πολλές φορές συμπεριλαμβάνονται και επιδοτήσεις (πενιχρές έστω) που όμως ανεβάζουν το εισόδημα στις 6.000-7.000 ευρώ; Οι αγρότες-δυνητικά ωφελούμενοι με αυτό το εισόδημα είναι πλούσιοι(όταν το πενιχρό αυτό εισόδημα είναι καθαρά περιοδικό – καπνά δεν υπάρχουν, μόνο ελιές το φθινόπωρο κι αυτές με μεγάλη πτώση της σοδειάς τα τελευταία χρόνια); Δεν πρέπει εδώ να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω του ανώτερου φορολογητέου εισοδήματος (τουλάχιστον 7.000 ευρώ);

Συνοψίζοντας, ειδικά στην επαρχία και δη στις αγροτικές-ορεινές-ημιορεινές περιοχές, πάνω από το κριτήριο της εργασίας-μη εργασίας, πρέπει να είναι τι κριτήριο του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ!

Είτε ηλικιωμένος είναι κάποιος(με τη σύνταξη των 360 ευρώ του ΟΓΑ) είτε άνεργος είτε αγρότης επαπειλούμενος με ανεργία, είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ!

Αυτό όμως δεν βλέπουμε δυστυχώς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη στην παρούσα πρόσκληση, την οποία αξιολογούμε ευθέως ως γραφειοκρατικά αρτηριοσκληρωτική, κοινωνικά ανάλγητη και πρακτικά ανεφάρμοστη!

Και εκφράζουμε το φόβο ότι ο βασικός υποκρυπτόμενος στόχος είναι, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μαζευτούν τόσες αιτήσεις που να πληρούν τις ασφυκτικές προϋποθέσεις επιλογής που θέτει η παρούσα πρόσκληση, η περικοπή στην αρχή συγκεκριμένων ειδικοτήτων και στο τέλος το κλείσιμο ολόκληρων δομών!

Αλήθεια, πριν δημοσιοποιήσετε αυτή την πρόσκληση, ήταν δύσκολο να απευθυνθείτε στους εργαζόμενους των δομών, να ζητήσετε τη γνώμη τους, τις προτάσεις τους, τα ερωτήματά τους, παρά μόνο το επιχειρείτε στο παρά 1 και χωρίς μάλιστα πολλοί από αυτούς να έχουν καν γνώση της ύπαρξης αυτής της πρόσκλησης;

Αν ίδιοι οι εργαζόμενοι, που έχουν στήσει αυτές τις δομές, με δέκα και πλέον χρόνια εμπειρίας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τις περισσότερες φορές απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δεν πρέπει να καταθέσουν το καταστάλαγμα αυτής της  σωρευμένης εμπειρίας, τότε ποιος μπορεί;

Μόνο κάποιοι ανεύθυνοι γραφειοκράτες, από τη ζεστασιά και την ασφάλεια των γραφείων τους, χωρίς καμιά επαφή με τη σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα της ελληνικής περιφέρειας, όπου το ζητούμενο δεν είναι πια δυστυχώς καν ο «άρτος ο επιούσιος», αλλά το να ξυπνήσουν ζωντανοί την επόμενη μέρα;

Απλά και μόνο υποβάλλουν μια πρόσκληση εντελώς γενική και χωρίς καμιά εξειδίκευση που να λαμβάνει υπόψη γεωγραφικούς, πολιτισμικούς, κοινωνικούς παράγοντες, με δυο μόνο(!) κατηγορίες δυνητικά ωφελούμενων και με σαφή παραγκωνισμό της βασικής αποστολής των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Μια αποστολή που έχει να κάνει με την παροχή των υπηρεσιών εκείνων (μερικευμένων και ανεπαρκών έστω, αφού αυτό το κράτος πρόνοιας μας έλαχε στην πατρίδα μας) που θα προσφέρουν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους συνανθρώπους μας εκείνους που έχουν ανάγκη: ηλικιωμένους, μοναχικούς, ΑΜΕΑ!

Και θεωρούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, με τις υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί στους συνανθρώπους μας αυτούς, έχουν ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ωφεληθεί και τα συγγενικά τους πρόσωπα, ώστε να εξοικονομείται γι αυτά χρόνος είτε να επικεντρωθούν στην εργασία  τους είτε να αναζητήσουν εργασία, σίγουροι ότι τους δικούς τους ανθρώπους υπάρχουν πίσω κάποιοι άνθρωποι που είναι η δουλειά τους να τους φροντίζουν!

Αν θέλετε να μετρήσετε ποσοτικά το πόσο επωφελής είναι η λειτουργία των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» όλα αυτά τα χρόνια, αντί να επινοείτε εντελώς ακατανόητους και σε πρακτικό επίπεδο άχρηστους «δείκτες», απλά ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Και τους ωφελούμενους που θέλετε να κάνετε εξυπηρετούμενους και τους εξυπηρετούμενους που θέλετε να κάνετε ωφελούμενους! ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Και, παρακαλούμε θερμά, ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ αυτή την πρόσκληση!

Είναι ντροπή απέναντι και στους ως τώρα ωφελούμενους των υπηρεσιών μας, αλλά και απέναντι σε εμάς τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια τώρα έχουμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις και όλη μας την ψυχή για να τους (εξ)υπηρετήσουμε!

Έστω και την ύστατη ώρα, αποδείξτε ότι σε τούτη εδώ τη χώρα δεν έχει εκλείψει το φιλότιμο και η ανθρωπιά από τις δυνάμεις της συντεταγμένης πολιτείας!

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορείτε να το αποδείξετε!

Εσείς το πιστεύετε;

Ιδού η Ρόδος…

Μετά τιμής

Χρήστος Αλεξόπουλος

 

 

Κοινωνιολόγος

Υπεύθυνος Δομής

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.