Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Μεσολόγγι: Οργή στους 290 εργαζομένους για τη στάση των 12

Με ψήφισμά του το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη κανονική καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζομένους του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τις προσφυγές που έχουν κάνει 12  , συνταξιούχοι και εν ενεργεία, υπάλληλοι για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ που τους οφείλεται από το  δήμο.  Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων έχει έρθει σε συνεννόηση με τον δήμο ώστε τα χρήματα αυτά να καταβληθούν σταδιακά, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπλόκαραν τους λογαριασμούς του δήμου στην Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα 290  εργαζόμενοι να μην μπορούν να πληρωθούν. Επίσης δεν καταβάλλονται και τα προνοιακά επιδόματα. Η δημοτική αρχή επιχείρησε  να έρθει σε συμφωνία με τους 12 , προτείνοντας στους τέσσερις να τους δοθούν όλα τα χρήματα σε ενάμιση μήνα και στους υπολοίπους οκτώ, σε πέντε. Αλλά και στην πρόταση αυτοί οι υπάλληλοι ήταν αρνητικοί δια των δικηγόρων τους, ζητώντας άμεσα την καταβολή όλων των χρημάτων που στο σύνολο τους είναι 160 χιλιάδες ευρώ.

Η επιλογή των 12 αυτών ατόμων  προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής αλλά και των εργαζομένων στο  δήμο που εκφράζεται με το ψήφισμα  του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σε αυτό καταδικάζεται απερίφραστα η  συμπεριφορά των 12 επειδή δεν σκέφτηκαν τις επιπτώσεις στους υπόλοιπους εργαζομένους. «Αυτή η συμπεριφορά εν μέσω κρίσης δημιούργησε και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις οικογένειες των εργαζομένων στον Δήμο, με αδυναμία αποπληρωμής δανείων και σε περιπτώσεις με δυσκολία διαβίωσης οικογενειών. Με τις κινήσεις τους αυτές οδηγούν τον Δήμο σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης με συνέπειες τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε αλλά για τις οποίες θα είναι συνυπεύθυνοι. Λυπούμαστε που παλιότερα κάποιοι από αυτούς υπήρξαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι εργαζομένων. Αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το προσωπικό τους συμφέρον. Τους καλούμε έστω και την  ύστατη στιγμή να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων τους προκειμένου να διορθωθεί ότι είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή» αναφέρεται μεταξύ άλλων .

Καταγγέλλεται και η Εθνική Τράπεζα καθώς «δια των αρμοδίων οργάνων της, απαραδέκτως μη νομίμως εν αντιθέσει με τις μέχρι τότε ενέργειες της, αν και υπήρχε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της (δικηγόρος εξωτερικός συνεργάτης) περί μη δέσμευσης των λογαριασμών μισθοδοσίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, παρόλα αυτά ενεργώντας και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων της,  δέσμευσαν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου ώστε 290 εργαζόμενοι να περιέλθουν σε απόγνωση, απελπισία και αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης τους».

Από τη κριτική των εργαζομένων δεν ξεφεύγει και η δημοτική αρχή  που καταγγέλλεται πως πολύ καιρό τώρα κρατούσε την υπόθεση στο συρτάρι μη δίνοντας λύση και δεν προέβη σε όλα τα νόμιμα μέσα για να διαφυλάξει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Αναλυτικά το ψήφισμα :

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

            Από τις 22 του Μάη ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ, ενώ από τις 27 οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου. Όλο αυτό οφείλεται στη διεκδίκηση παλιών οφειλομένων τα οποία κέρδισαν μέσω δικαστικών αποφάσεων, 8 συνταξιούχοι και 4 εν ενεργεία υπάλληλοι του Δήμου.

            Τα 12 αυτά άτομα στράφηκαν κατά του Δήμου, διεκδικώντας τα οφειλόμενα. Αφού τα κέρδισαν μπήκαν σε διαπραγμάτευση με τον Δήμο, αλλά δεν επήλθε συμφωνία στον τρόπο καταβολής. Ακολούθως προχώρησαν αναπάντεχα στην κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, των υπαλλήλων και των προνοιακών επιδομάτων στην Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική Τράπεζα, δια των αρμοδίων οργάνων της, απαραδέκτως μη νομίμως εν αντιθέσει με τις μέχρι τότε ενέργειες της, αν και υπήρχε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της (δικηγόρος εξωτερικός συνεργάτης) περί μη δέσμευσης των λογαριασμών μισθοδοσίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, παρόλα αυτά ενεργώντας και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων της,  δέσμευσαν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου ώστε 290 εργαζόμενοι να περιέλθουν σε απόγνωση, απελπισία και αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης τους.

            Στους υπαλλήλους που προέβησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών κατατέθηκε προσφορά έπειτα από τα γεγονότα, με την οποία σε συντομότατο χρονικό διάστημα εξασφαλιζόταν ότι θα πάρουν τα οφειλόμενα, επειδή το ποσό ήταν μεγάλο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Η απάντηση τους ήταν αρνητική. Αξίωσαν επιτακτικά εδώ και τώρα τα χρήματα, δεσμεύοντας τη μισθοδοσία.

            Η ανάλγητη συμπεριφορά τους σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία του Δήμου, η οποία τους παρουσιάστηκε κατά την διαπραγμάτευση, πριν να φτάσουν να πουν το εδώ και τώρα τα χρήματα, ωθεί το σωματείο των εργαζομένων στο ακόλουθο ψήφισμα, μετά από απόφαση της Γ,Σ κατά συντριπτική πλειοψηφία.

·         Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συμπεριφορά τους επειδή δεν σκέφτηκαν τις επιπτώσεις στους υπόλοιπους εργαζομένους

·         Αυτή η συμπεριφορά εν μέσω κρίσης δημιούργησε και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις οικογένειες των εργαζομένων στον Δήμο, με αδυναμία αποπληρωμής δανείων και σε περιπτώσεις με δυσκολία διαβίωσης οικογενειών.

·         Με τις κινήσεις τους αυτές οδηγούν τον Δήμο σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης με συνέπειες τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε αλλά για τις οποίες θα είναι συνυπεύθυνοι

·         Λυπούμαστε που παλιότερα κάποιοι από αυτούς υπήρξαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι εργαζομένων. Αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το προσωπικό τους συμφέρον.

·         Τους καλούμε έστω και την  ύστατη στιγμή να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων τους προκειμένου να διορθωθεί ότι είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή.

·         Το Σωματείο ενημερώνει και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απεναντίας βρίσκεται εδώ για να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών του και θα μας βρει απέναντι του όποιος δοκιμάσει να παίξει εις βάρος μας.

·         Επίσης διαμαρτυρόμαστε και καυτηριάζουμε την δημοτική αρχή η οποία πολύ καιρό τώρα κρατούσε την υπόθεση στο συρτάρι μη δίνοντας λύση και δεν προέβη σε όλα τα νόμιμα μέσα για να διαφυλάξει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.