Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Μεσολόγγι: στο δημοτικό συμβούλιο η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά

Μεσολόγγι: στο δημοτικό συμβούλιο η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά

Μία υπάλληλος σε διαθεσιμότητα – Τέσσερις ακόμα σε ΕΔΕ

dimotiko-simvoulio_messolonghi_onairnews-700x336Το φλέγον θέμα της «ενημέρωσης για διερεύνηση και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την έγγραφη αναφορά της ταμειακής υπολόγου των Νομικών Προσώπων του Δήμου», με εισηγητή τον δήμαρχο Νίκο Καραπάνο θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου.
Για το θέμα υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τύπο. Διαβάστε ένα σχετικό:

Μία υπάλληλος σε διαθεσιμότητα – Τέσσερις ακόμα σε ΕΔΕ

«Μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Δήμου Μεσολογγίου ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές αλλαγές στην στελέχωση της υπηρεσίας οικονομικών του Δήμου. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη της ζήτησε από λογιστικό γραφείο των Αθηνών  την διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά του δήμου, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιάσει ο ίδιος σήμερα το απόγευμα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που καλείται γι’ αυτό το λόγο.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή της διαπίστωσης του ελλείμματος, που «ειρήσθω εν παρόδω» σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» κυμαίνεται μεταξύ πενήντα και εβδομήντα χιλιάδων (50.000 – 70.000) ευρώ, τέθηκαν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας πέντε (5) υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, έτσι ώστε ο έλεγχος να διενεργηθεί με την αρμόζουσα διαφάνεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο έλλειμμα, αφορά την διαχείριση των οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013, 2014 και με βάση τις διαπιστώσεις των λογιστών, όπως πληροφορούμαστε, αφορά υπεξαίρεση, η οποία πραγματοποιούνταν όλα τα παραπάνω χρόνια τμηματικά.

Το γεγονός του ύψους αυτής της υπεξαίρεσης, το οποίο όπως προαναφέραμε κυμαίνεται από πενήντα έως εβδομήντα χιλιάδες (50.000 – 70.000) ευρώ συνιστά ποινικό αδίκημα, όταν αυτό υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, το οποίο τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές από τον ποινικό κώδικα.

Ενδιαφέρον είναι σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε, ότι υπήρξε πρόταση από τους εμπλεκόμενους να επιστρέψουν το ταμειακό έλλειμμα που παρουσιάστηκε, έτσι ώστε να «κλείσει» εξωδικαστικά η υπόθεση, επιλογή όμως προς την οποία η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προαναφέραμε, δεν συνηγόρησε, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο, ίσως να ήταν αρκετοί εκείνοι, οι οποίοι θα θεωρούσαν, ότι η υπεξαίρεση «κουκουλώθηκε».

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε επίσης, ότι με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν, εκείνο που δημιούργησε και συντήρησε αυτή την «μαύρη τρύπα» ήταν ένας μεγάλος αριθμός εικονικών τιμολογίων, που κατατέθηκαν στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου.

Από τους πέντε (5) υπαλλήλους της υπηρεσίας που εμπλέκονται, η μία υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ για τους άλλους τέσσερις συναδέλφους της πραγματοποιείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Όπως σημειώσαμε στην αρχή του ρεπορτάζ, για σήμερα το απόγευμα στις 6:00 έχει ορισθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα παρουσιασθούν από την Δημοτική Αρχή της Πόλης τα αποτελέσματα του ελέγχου. Ταυτόχρονα στην ίδια συνεδρίαση το όργανο θα κληθεί να αποφασίσει και για την ανακήρυξη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε επίτομο δημότη της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Κείμενο – ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας

Eφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.