Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Μεταποιητές: “Δεν ωφέλησε η ΠΟΠ ελιάς Καλαμών”

Μεταποιητές: “Δεν ωφέλησε η ΠΟΠ ελιάς Καλαμών”
Κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμάτα» – ελιά Καλαμάτας. Όπως υποστηρίζουν οι μεταποιητές, δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία.Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ «η ελιά Καλαμάτας στις αγορές του εξωτερικού έχει ταυτιστεί με την ποικιλία. Αυτή τη στιγμή η ετήσια παραγωγή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμάτα» ανέρχεται σε μόλις 800 – 1.000 τόνους. Όλοι οι ελαιοκομικοί νομοί που παράγουν ελιές ποικιλίας Καλαμών (Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα κ.α.), έχουν καταθέσει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ για ένα εθνικό ΠΟΠ. Αν γίνει το ΠΟΠ με βάση την ποικιλία και όχι τη γεωγραφική περιοχή, τότε η ετήσια παραγωγή θα ανέλθει στους 40.000 τόνους».Όπως επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ «από το 2003 καταβάλει συνεχείς προσπάθειες, με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης, σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης – δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives, που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού.

Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι, το Αίτημα Ακύρωσης της Π.Ο.Π. «Καλαμάτα» – ελιά Καλαμάτας, αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα:

(1) Την μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές

(2) Τον διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους Έλληνες αγρότες – ελαιοπαραγωγούς

(3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από την χώρα μας, καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας την μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας

(4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού».

agrotypos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.