Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Μετ’ εμποδίων αρχίζει η νέα σχολική χρονιά

Μετ’ εμποδίων αρχίζει η νέα σχολική χρονιά

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει αύριο με 24ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει για την επομένη του αγιασμού δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτές και με στάση εργασίας των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης.
ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς αλλά τα σχολικά βιβλία εκτιμάται ότι θα μοιραστούν κανονικά στα παιδιά αντίθετα από ότι έγινε πέρυσι.

Τα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι περιορισμένα και οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα έξοδα καθώς το Αγρίνιο που φιλοξενεί σχεδόν το 50% των μαθητών του νομού φέτος έχει λάβει κάπου το 1/5 των χρημάτων της περασμένης χρονιάς, ενώ έκδηλη είναι  η ανησυχία για το πετρέλαιο το χειμώνα που θα είναι κατά 40% ακριβότερο.

Ο υπουργός Παιδείας έχει συνάντηση σήμερα με εκπαιδευτικές αντιπροσωπείες των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί(περίπου 12.000) που είδαν μεγάλες μειώσεις αποδοχών αλλά και εκατοντάδες ιδιωτικά σχολεία να κλείνουν. Καταγγελίες υπάρχουν και για ένα νέο τύπο “σχολείου” που δεν τηρεί το μαθητικό πρόγραμμα του Υπουργείου αλλά φέρει αυτό τον τίτλο απλώς προετοιμάζοντας παιδιά για εξετάσεις.

Κι ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις αλλά και υποχρηματοδότηση το υπουργείο λέει ότι υπάρχει στρέβλωση στις προσλήψεις αφού  κάθε χρόνο θέλουμε 15.000 αναπληρωτές για 14.900 σχολικές μονάδες και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κενά. Στο νομό φέτος διορίστηκαν μόλις 185 νέοι καθηγητές αλλά φαίνεται ότι τα μέτρα που προκρίνονται σαν λύσεις δύσκολα θα πείσουν δασκάλους και καθηγητές. Δηλαδή η αύξηση κατά τρεις ώρες του ωραρίου τους, η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού στα ΕΠΑΛ και το κυνήγι για την εξεύρεση των αποσπασμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα μάλλον πρέπει να αναμένουμε μια μακρά σχολική χρονιά.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.